100 yılda bir açıyor! Bu bitkiyi koparmanın cezası 387 bin lira!
Aydın’ın Söke ilçesinde Türkiye’de nadir bulunan ve 100 yılda bir açan bitkiye rastlandı. Bu bitkiyi koparmanın cezası ise tam 387 bin lira.
ABONE OLAydın İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Tim Komutanlığı ekipleri, Türkiye’de nadir rastlanan Agave bitkisini koruma altına almak için harekete geçti.
Söke ilçesi Doğanbey Eski Rum köyünde doğal olarak yetişen ve bölgenin endemik bitki türlerinden olan Agave, Didim’in Akbük ilçesi Fevzipaşa Mahallesi'nde yapılan bir denetim sırasında tespit edildi.
Jandarma ekipleri, bitkinin korunması ve biyolojik çeşitliliğin devamı için Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'ne bilgi vererek, gerekli önlemlerin alınmasını sağladı.
Ayrıca, çevredeki vatandaşlara Çevre Kanunu kapsamında bilgilendirme yapıldı.
KOPARMANIN BEDELİ AĞIR
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan nadir bitki türlerinden biri olan Agave, doğanın eşsiz hazinelerinden biri olarak korunuyor.
Bu ender bitkinin en dikkat çekici özelliklerinden biri, ortalama 60 ila 100 yıl arasında yalnızca bir kez çiçek açması.
Türkiye'de de görülen Agave bitkisi, 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun 20. maddesi kapsamında koruma altına alınmış durumda.
Bu yasa gereği, bitkinin koparılması ya da zarar verilmesi yasaklanmış olup, bu kurala uymayanlara 387 bin 142 TL gibi yüksek bir para cezası uygulanıyor.
-
Zafer Başaran 2 ay önce Şikayet EtCeza az bile. Ortalama 80 yıl ve aylık asgari ücretle çarpılıp çıkan cezayı bu rakama göre vereceksin..Beğen
-
Misafir 2 ay önce Şikayet EtYüz yılda bir açan bitkinin cezası para değil, 100 yıl HAPİS olmalıdır.Beğen
-
YKC 2 ay önce Şikayet EtBu bildiğiniz ALOE VERA öyle nadir rastlanan bir bitki de değil Adana'da çok var, sıcak iklime sahip her yerde yetişir.Beğen
-
bekir 2 ay önce Şikayet Etjaponyada sokakta sigara içme cezası 3000 dolar burada niye yüksek cezalar yok ve olanda uygulanmıyor ot kadar değeri yokmu insanın bu ülkedeBeğen
-
ifk 2 ay önce Şikayet Et100 yıl mı? O kadar da değil. Mezarlık kenarlarında, boş arazilerde kendiliğinden yetişir. Yeterli büyüklüğe ulaşınca ortasından bir çiçek dalı çıkartır. Tohumlarını döker ve ölür.Beğen