Süleyman Hilmi Tunahan rahmetle anılıyor

Süleyman Hilmi Tunahan vefatının 65. yıldönümünde rahmetle anılıyor. Zor bir dönemde ilim faaliyetleri gerçekleştiren Tunahan çok sayıda talebe yetiştirmesiyle tanınıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 16.09.2024 19:06 GÜNCELLEME 16.09.2024 20:27 GÜNCEL
Süleyman Hilmi Tunahan rahmetle anılıyor
Süleyman Hilmi Tunahan rahmetle anılıyor

Son devrin en büyük İslam alimlerinden olan, yetiştirdiği binlerce Kur’an talebesiyle Anadolu coğrafyasında Kur’an-ı koruyan, gönüllere taht kuran, kendisini İslam’a adayan ve verdiği mücadeleyle gönüllerde taht kuran Süleyman Hilmi Tunahan, dar-ı bekaya irtihalinin 65. Sene-i devriyesinde rahmetle anılıyor.

HUKUK EĞİTİMİNİ DERECEYLE BİTİRDİ

1888’de Silistre’de doğan Tunahan, Süleymaniye Camii medreselerinden Medresetü’l-Mütehassisîn’in tefsir ve hadis kısmına devam etti. Son derece parlak bir zekâya sahip olan Tunahan, Medresetü’l-Kuzati’ye başlayıp hukuk eğitimini de dereceyle bitirdi.

İRŞAD FAALİYETLERİNE KİN BESLEYENLER TARAFINDAN TUTUKLANDI

Ömrü zorluklarla geçen Kur’an aşığı ve muhafızı Tunahan, 1939 yılında ilim ve irşad vazifesini çekemeyenler tarafından ihbar edilerek ilk defa tutuklandı.

YÜZLERCE KİŞİYİ OKUTTU

Yapılan tüm baskılara ve takibatlara rağmen, ilim öğretmeye devam etti. Vaizlik maaşını talebelere vererek yüzlerce kişiyi okutup, ilim adamı olarak yetişmesini sağladı. 1944 yılında ikinci defa tutuklanarak işkenceye tâbi tutuldu.

DÖNEMİN HÜKÜMETİ VAİZLİK BELGESİNİ ELİNDEN ALDI

Vaizlik belgesi, o günkü hükümet tarafından, 1946 yılında resmen elinden alındı. 1949’da Kur’ân kurslarının açılmasına sınırlı da olsa müsaade eden kanun yürürlüğe girince, Süleyman Efendi’nin ilim öğretme faaliyeti bir nebze rahatladı.

Uzun müddet İstanbul’un önemli camilerinde halka vaaz eden büyük alim, 16 Eylül 1959’da Kısıklı’daki evinde vefat etti.

 

KAYNAK : Yeni Akit
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 33 TÜMÜ
  • Hasan Dural 1 gün önce Şikayet Et
    Rabbim rahmet eylesin.
    Cevapla
  • Faran 1 gün önce Şikayet Et
    Allah (c.c) rahmet eylesin... Said Nursi'nin de onun hakkında dediği gibi kuran okumanın, Allah demenin yasak olduğu zamanda bir nesli Kuran ile buluşturdu. (şimdiki hallerini dağınık olsa da kendi içlerinde güç savaşı verseler de bu durum Süleyman Hilmi TUNAHAN gibi büyük bir alimi bilmemize engel değil)
    Cevapla
  • misafir 1 gün önce Şikayet Et
    Allah şefaatlerine nail eylesin inşallah
    Cevapla
  • Chef 1 gün önce Şikayet Et
    Rabbim rahmet eylesin. Bizleri de dostları ile cem eylesin.
    Cevapla
  • ylç 1 gün önce Şikayet Et
    Allah ondan razı olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR