Savunma sanayii katkı payı nedir, kimlerden para alınacak?

Savunma Sanayii Destekleme Fonu (SSDF) kaynaklarının artırmak için Savunma Sanayii ile ilgili bazı düzenlemeler için Kanun'da değişikliğe gidebilir. AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Savunma Sanayii ile ilgili yapılacak düzenlemeler TBMM'ye sunuldu. Vatandaş ise Savunma sanayii katkı payının ne olduğunu sorguluyor. Limiti 100 bin TL'yi geçen kredi kartlarından savunma sanayii için yıllık 750 TL katkı payı düzenlemesi geliyor. Peki, Savunma sanayii katkı payı nedir, kimlerden para alınacak?

ABONE OL
GİRİŞ 11.10.2024 16:46 GÜNCELLEME 11.10.2024 16:53 GÜNCEL
Savunma sanayii katkı payı nedir, kimlerden para alınacak?
Savunma sanayii katkı payı nedir, kimlerden para alınacak?

Savunma sanayii katkı payı nedir, kimlerden para alınacak? sorularının cevapları merak ediliyor.  Limiti 100 bin TL'yi geçen kredi kartlarından savunma sanayii için yıllık 750 TL katkı payı düzenlemesi geliyor. AK Parti milletvekilleri tarafından atılan imza ile Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler hakkında yeni sunduğu kanun teklifini TBMM Başkanlığına sunuldu.

SAVUNMA SANAYİİ KATKI PAYI NEDİR?

TBMM'ye sunulan yeni katkı payı düzenlemesinin detayları sorgulanırken "Savunma sanayii katkı payı nedir?" sorusunun yanıtı araştırılıyor. Kredi kartlarına yönelik katılma payı, kartı çıkaran kuruluşlar tarafından her yılın ocak ayının 5'inci gününden itibaren kart hamilinin hesabına yansıtılacak, ilgili dönem hesap ekstresinde gösterilecek, kart hamilinden tahsil edilen tutar tahsilatı izleyen ayda verilmesi gereken banka ve sigorta muameleleri vergisi beyannamesiyle beyan edilecek ve bu verginin ödeme süresi içerisinde ödenecektir. Yıl içerisinde alınan ya da limiti anılan bent kapsamına giren kartlara ait katılma payı, kartın kullanıma açıldığı veya limit artışının yapıldığı ayın hesabına yansıtılacak, bu bent kapsamında ödenecek.

Noterlerde yapılan işlemlerden alınan katılma payları satış, devir, tescil işlemleri esnasında, diğer işlemlerde noterlik ücreti ile birlikte noterler tarafından tahsil edilecek ve Noterlik Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca beyan edilerek ödenecek. Söz konusu pay ödenmeden işlem yapılması söz konusu olmayacaktır. Pay ödenmeden işlem yapılması durumunda işlemi yapan noterler, payı ödemekle yükümlü olanlar ile birlikte müteselsilen sorumlu olacak.

NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Katılma payı ödemekle yükümlü olanlar tarafından ödenmesi gereken Fon'a ait meblağ hakkında Vergi Usul Kanunu ile Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanacak. Katılma payına ilişkin hükümler, 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek.

KİMLERDEN PARA ALINACAK?

Limiti 100 bin TL'yi geçen kredi kartlarından savunma sanayii için yıllık 750 TL (Savunma sanayii fonu ücreti) katkı payı düzenlemesi gelecek.

Yeni düzenleme ile sıfır araç alımlarında 3 bin TL, ikinci el araç alımlarında 1.500 TL tescil ücreti alınacaktır. Gayrimenkul alımlarında alıcı ve satıcıdan 750’şer TL katılma payı alınması pakette bulunan diğer başlıklar arasındadır.

Yatırım harcamaları bulunan şirketlerin bu kalemlerde enflasyon muhasebesinden muaf tutulmalarına yönelik düzenleme de aynı pakette yer aldı.

İbrahim Turna Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - İbrahim Turna

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul'da doğdu. Beykent Üniversitesi Yeni Medya (İngilizce) bölümünden mezun oldu. Kanal 7 Medya Grubu'na bağlı Haber7.com bünyesinde SEO Editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 2
  • vatandaş 1 saat önce Şikayet Et
    maaşı 50 bini aşan memurlarada 750 ayrıca milletvekillerine 7500 tl getirsinler.
    Cevapla
  • mehmet 2 saat önce Şikayet Et
    bankalara para kazandıracaklar bunu kartlar üzerinden niye yapıyorsunuz rüşvet mi alıyorsunuz benden kesecek bir iki gece repoda değerlendirecek benim paramla faize yatıracak memleket hiç iye gitmiyor
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR