İstanbul'da alarm! Mezar yeri kalmayacak...

İstanbul’da doluluk oranı hızla artan mezar yerleri alarm veriyor. Kent merkezinde 131 mezarlık, defin işlemlerine kapatıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 25.10.2024 09:32 GÜNCELLEME 25.10.2024 11:41 GÜNCEL
İstanbul'da alarm! Mezar yeri kalmayacak...
İstanbul'da alarm! Mezar yeri kalmayacak...

İstanbul'da defin işlemlerinin nasıl sürdürüleceği ve gelecekte mezar yeri sıkıntısı yaşanıp yaşanmayacağı sorusu, kentin mezarlık alanlarının yönetimi açısından büyük önem taşıyor. İstanbul Mezarlıklar Daire Başkanı Ecevit Yılmaz konuya ilişkin haberglobal.com.tr'den Şifa Kaymak'a değerlendirmelerde bulundu. Yılmaz'ın verdiği bilgilere göre, şehirde toplam 14 milyon metrekare mezarlık alanı bulunuyor. 131 mezarlık ise doluluk nedeniyle defin işlemlerine kapatıldı.

YENİ MEZARLIK ALANLARI YOLDA

Yılmaz, “Mevcut alanlarımıza ek olarak tahsis süreci tamamlanan ve gelecek yıllarda hizmete açılacak yeni mezarlık alanlarıyla İstanbul'da defin işlemleriyle ilgili herhangi bir sorun yaşanmayacağı öngörülmektedir” dedi.

İstanbul Mezarlıklar Daire Başkanı Ecevit Yılmaz

İSTANBUL’DA MEZAR YERİ SATIŞLARI DURDURULDU

Şehit ve gazi yakınları dışındaki vatandaşlar için mezar yeri satışları şu an itibarıyla yapılmıyor. Ecevit Yılmaz, yeni mezarlık alanlarının hizmete girmesiyle birlikte bu durumun yeniden değerlendirileceğini ve satışların tekrar başlatılabileceğini belirtti.

MEZAR YERİ FİYATLARI

Defin sırasında hazırlanan bir mezarın fiyatı ise 170 TL olarak belirlenmiş durumda. Gelecekte boş mezar yeri satışları başladığında, fiyatlandırmanın çeşitli faktörlere göre şekilleneceğini söyleyen Yılmaz, fiyatları etkileyen unsurların ileride daha netlik kazanacağını ifade etti.

131 MEZARLIK DEFİN İŞLEMİNE KAPATILDI

İstanbul’daki pek çok mezarlık doluluk oranları nedeniyle yeni defin işlemlerine kapatıldı.  Yılmaz "Şehir merkezindeki 131 mezarlık, defin işlemlerine kapatılmıştır. Zincirlikuyu, Topkapı, Kozlu, Edirnekapı Şehitlik, Eyüpsultan, Aşiyan, Ulus, Karacaahmet, Kartal, ve Çengelköy Mezarlıkları kapalı mezarlık alanlarımız arasında yer almaktadır." dedi.

MEZARLIKLARIN KENT PLANLAMASINDAKİ ROLÜ

İstanbul’da mezarlık alanlarının planlanması, yalnızca defin işlemlerini değil, aynı zamanda şehrin genel planlaması ve çevre düzenlemelerini de içeriyor. Mezarlıkların kent planlamasında stratejik olarak ele alınması gerektiğini belirten Ecevit Yılmaz, bu süreçte insanların tüm yaşam ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulduğunu söyledi. Yollar, sosyal alanlar, sağlık ve eğitim kuruluşları gibi temel hizmetlerle birlikte mezarlıkların da şehrin gelişiminde önemli bir rol oynadığını ifade etti.

Mezarlıkların sadece defin işlemleri açısından değil, aynı zamanda toplumsal hafızanın korunması ve sürdürülebilir kentsel gelişim için de önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Mezarlık alanları, kent planlamasının bir parçası olarak stratejik bir şekilde ele alınmalı” ifadesini kullandı.

KAYNAK : HABERGLOBAL
Ahmet Aydemir Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ahmet Aydemir

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi, “Gazetecilik” bölümünden mezun oldu. Gündem, siyaset, yaşam, magazin, spor ve SEO editörlüğü yaptı. Meslek hayatına Ocak 2024’ten beri Haber7’de devam ediyor.
YORUMLAR 3
  • istanbullu 2 saat önce Şikayet Et
    öyle diyorsun da ecevit efendi parayı bastırdın mı kapalı açık oluyor. haberin var mı...
    Cevapla
  • Ben 2 saat önce Şikayet Et
    Yüksek kat versinler mezarlara. Şaka yapmıyorum. Katlı mezar sistemi var. Tabi ki aşağıya doğru.
    Cevapla
  • yeter bu nüfus 6 saat önce Şikayet Et
    dıştan içe göçü durdurun yoksa orman katletmeye başlarsınız siz yeter
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR