Uluslararası imam hatip okulları çalıştayı yapıldı

Türkiye’de eğitim veren uluslararası imam hatip okullarındaki müfredat, burada öğrenim gören gençlere ilişkin sorunlar ve beklentiler “Uluslararası İmam Hatip Okulları Çalıştayı”nda tartışıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 02.11.2024 19:31 GÜNCELLEME 02.11.2024 19:31 GÜNCEL
Uluslararası imam hatip okulları çalıştayı yapıldı
Uluslararası imam hatip okulları çalıştayı yapıldı

Dünyanın dört bir yanından öğrencilerin eğitim gördüğü 20 uluslararası imam hatip okulu, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde eğitim-öğretim hayatına devam ediyor. İmam hatip okullarındaki program çeşitliliği kapsamında Türk öğrenciler ve misafir öğrencilere kapılarını açan okullar, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ÖNDER İmam Hatipliler Derneği ve İlim Yayma Cemiyeti paydaşlığında düzenlenen çalıştayda masaya yatırıldı.

ŞURAYA ÖNEM VERİYORUZ

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda katılımcılara hitap eden İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Murat Mücahit Yentür, “Bizim için istişare, meşveret, şura önemli. Bu sebeple Uluslararası İmam Hatip Okulları Çalıştayımızı gerçekleştiriyoruz” dedi. Öğretmenlerin, idarecilerin, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin konuyu tartışıp çözüm önerilerini dile getirdiğini belirten Yentür, “Milli Eğitim Bakanlığımız da üzerine düşeni yapacaktır. Ben şahsen okullarımızda niceliği koruyarak niteliğin artırılması gerektiğini düşünüyorum. Çok söz söylemek yerine iş üretmeye bakıyoruz. Bu çerçevede çalışmalarımızın sonuçlarını inşallah kısa zamanda göreceğiz” ifadelerini kullandı.

YOL HARİTAMIZI ÇIKARACAĞIZ

İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Yapıcı programda amaçlarının uluslararası imam hatiplerle ilgili sahanın bir röntgenini çekmek olduğunu belirterek, “Geçen yıl İstanbul Din Öğretimi Çalıştayını yapmıştık. Sonuç raporu bizim bir yıllık yol haritamızı oluşturdu. Biz sahada bu işle uğraşan, zihnini, emeğini, vaktini harcayan kişilerin deneyim, düşünce ve tekliflerini dinleyip önerilerini alacağız. Bu bize bir yol haritası çıkaracak. Aynı zamanda bir rapor olarak bakanlığa sunacağız” dedi. Uluslararası imam hatiplerin mevcut haliyle tecrübelere dar geldiğini, öğrenci seçiminden üniversiteye geçişe kadar farklı bir formatın ortaya konulması gerektiğini belirten Yapıcı, “Biz Türkiye genelindeki bu okulların mensuplarını, öğretmenlerini ve yöneticilerini masanın etrafında bir araya getirdik. Sorun alanlarını 7 başlık altında belirledik. Bunları tartışıp çözüm önerilerimizi sunacağız” diye konuştu.

ÜMMET COĞRAFYASININ KALBİ OLACAK

ÖNDER Genel Başkanı Abdullah Ceylan da uluslararası imam hatip okullarının halis niyetlerle, samimi gayretlerle oluşturulmuş bir başlangıç olduğunu söyledi. Bu okulların ilk kurulduğu andaki hayalin çok ötesine geçtiğini belirten Ceylan, “İlk adımı Rabbim bereketlendirdi

kocaman bir aileye dönüştük. 100’den fazla ülkede ümmet birlikteliğini sağlamak üzere çok ciddi adımları atmak bu okullara nasip oldu” dedi. Uluslararası okulların daha da büyüyerek dünyayı kuşatacağını belirten Ceylan sözlerini şöyle sürdürdü: Okullarımızı, ümmetin farklı saiklerle parçalandığı şu dönemde tekrar ümmeti birleştirecek bir tutkal olarak görüyoruz. Ortak bir birliktelik, kardeşlik ve payda ile sınırların ötesine geçecek, gönül coğrafyasını oluşturacak bir çalışma burası. Tüm dünyayı kuşatacak, sınırları ortadan kaldıracak ve tekrar hayalini kurduğumuz büyük birlikteliği sağlayacağız. İnşallah daha sağlam temellere oturması için mücadele edeceğiz. Burası ümmet coğrafyasının kalbi ve merkezi olacak.

YARININ NİTELİKLİ GENÇLERİ BURADAN YETİŞECEK

Uluslararası imam hatip okullarının ümmet için yapılmış en önemli uygulamalardan biri olduğunu belirten Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhammet Fatih Çepni, “Gençlerimiz ümmet coğrafyalarından buraya geliyorlar, ortak bir çatı altında yaşamayı öğreniyorlar. Bugün çok önemli bir noktadayız. Çıtayı nasıl yükseltebiliriz bunun arayışı içindeyiz” dedi.

İlim Yayma Cemiyeti Mezunlar Birimi Yöneticisi Seyit Ömer Gürleyen de “Binleri aşan mezunumuz, 100’ün üzerinde ülkeden okullarımızda eğitim alan, ülkemizi tanıyan gençler var. 20 yıl sonra mezun ettiğimiz öğrenciler çok önemli yerlerde olacak. Artık kalıbımıza sığmıyoruz. Yarının nitelikli gençleri, dünyayı kuşatacak gençler buradan yetişecek” ifadelerini kullandı.

7 BAŞLIKTA SORUNLAR ELE ALINDI

Açılışın ardından 7 masa etrafında uluslararası imam hatip okullarına ilişkin konuların tartışıldığı çalıştay sunumları yapıldı. Akademisyenler, okul idarecileri, öğretmenler, öğrenciler ve STK temsilcilerinin katılımıyla yapılan oturumlarda “Uluslararası imam hatiplerde eğitim standardının oluşturulması”, “Ölçme ve değerlendirme”, “Öğrencilerin uyum ve entegrasyon süreçleri”, “Uluslararası okullarda eğitim müfredatının kalitesi ve sınav sistemleri”, “Öğrencilerin sosyal hayatı, konaklama sorunları”, “Öğrencilerin yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerileri”, “Öğrencilerin seçim süreci”, “Uluslararası imam hatip okullarındaki yöneticiler, öğretmenler” başlıkları üzerinde duruldu. Burada ortaya konulan öneriler üzerine hazırlanan özet rapor ise değerlendirme ve kapanış oturumunda açıklandı. Program, sertifika takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.

Muhammet Güreli Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Muhammet Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR