İstanbul depremi için kritik buluşma! DSÖ ve Sağlık Bakanlığı harekete geçecek
Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile İstanbul'da 28 ülkenin katılımıyla deprem konferansı düzenleyecek. Konferansta 5 yıllık projeler ele alınacak.
ABONE OLDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Yürütme Kurulu tarafından Avrupa Bölge Direktörlüğü görevine tekrar seçilen Hans Kluge, 5 yıllık dönemde hayata geçirecekleri projelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
"Kronik hastalıklar ve ruh sağlığı", "iklim değişikliği ve çevre", "demografik değişim ve düşen doğum oranları" ile "kriz ve acil durumlar" başlıklarını tartışmaya açacaklarını belirten Kluge, 2026-2030 döneminde Avrupa sağlık politikasını geliştirmek için 53 ülkeden temsilci ve akademisyenlerin katılacağı 4 farklı oturum düzenlemeyi planladığını aktardı.
DSÖ olarak birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek ve savaş bölgesindeki insanların acılarını en aza indirmek istediklerini vurgulayan Kluge, "Türkiye, birinci basamak sağlık hizmetleri konusunda oldukça güçlü bir ağa sahip. Türkiye'de toplum sağlığı merkezleri bulunmaktadır. Bu merkezler, kırsal alanlarda bile yaygın olarak bulunmaktadır. Birinci basamak sağlık hizmetleri ne kadar güçlü olursa insanların da o kadar az hastaneye gitmeye ihtiyacı doğar." değerlendirmesini yaptı.
"TÜRKİYE'NİN DEPREM TECRÜBELERİ"
Kluge, Türkiye'nin sağlık alanında gerçekleştirdiği inovasyonların dünyaya tanıtılacağının altını çizerek, "Türkiye, bu sayede daha fazla teknik destekten faydalanma imkanı bulacak." diye konuştu.
Sayın Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ile yüz yüze görüşme yaptığını anlatan Kluge, "Görüşmede, 17-19 Şubat 2025 tarihlerinde, depreme hazırlık konulu İstanbul'da uluslararası konferans yapılması konusu ele alındı. DSÖ Doğu Akdeniz Bölgesi ve Balkanlar'dan 28 ülke depreme hazırlık konferansına katılım gösterecek. Türkiye, depremle yaşan bir ülke. Bu etkinlik sayesinde Türkiye'nin depremle ilgili tecrübelerinden birçok ülke yararlanabileceği gibi, diğer ülkelerin tecrübelerinden de Türkiye yararlanma fırsatı bulacak." ifadelerini kullandı.
Kluge, geçen yıl meydana gelen 6 şubat depremlerinin ardından Hatay, Gaziantep ve Adıyaman'a ziyaretinde, Türkiye'nin 24 saat içinde gerçekleştirdiği kurtarma çalışmalarını yerinde görme fırsatı elde ettiğini söyledi.
Bu çalışmalar kapsamında, özellikle UMKE gibi, gönüllü kuruluşların ne kadar büyük işler başardığını gördüğünü aktaran Kluge, "Türkiye'nin desteği sayesinde İstanbul'da DSÖ İnsani ve Sağlık Acil Durumlarına Hazırlıklılık Coğrafi Ayrık Ofisi açıldı. Bu merkez, deprem konulu konferansın düzenlenmesinde büyük rol oynayacak. Ayrıca Gaziantep'te, Kuzeybatı Suriye'de 5,1 milyon kişiye hizmet veren, yardımda bulunan insani yardım saha ofisimiz de var. Tabi bu ofisin varlığı son gelişmeler ışığında daha da önem kazanmış bulunuyor."
Öte yandan, Sağlık Bakanlığıyla birlikte Türkiye'de geleneksel ve tamamlayıcı tıp konusunda bir merkez açılması için çalışmalar yaptıklarını da belirten Kluge, Türkiye'deki temasları kapsamında Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'na yaptığı ziyarette, tütün kullanımını en aza indirme ve obeziteyle mücadele konularını ele aldıklarını aktardı.