Gassalların gözünden "Gassal" dizisi

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanlığına bağlı gasilhanede görev yapan gassallar, TRT'nin dijital platformu Tabii'nin yeni dizisi "Gassal"ı izlerken duygulandıklarını, kendi hikayelerini izlediklerini anlattı.

ABONE OL
GİRİŞ 29.12.2024 22:54 GÜNCELLEME 30.12.2024 10:53 GÜNCEL
Gassalların gözünden "Gassal" dizisi
Gassalların gözünden "Gassal" dizisi

Mezarlıklar Daire Başkanı Köksal Saral, AA muhabirine, "Ölünce beni kim yıkayacak?" sorusunun peşine düşen gassal (ölü yıkayıcı) Baki'nin hikayesinin anlatıldığı diziyi izleyince tebessüm ettiğini söyledi.

Dizinin üç bölümünü izleme fırsatı bulduğunu belirten Saral, "Her yönüyle doğru çekilen bir dizi. Hem duygu yönüyle hem fiziksel hareketleriyle, insanlarla ilişkileriyle çok doğru hareketler yapılmış." dedi.

"GASSALLIK, İÇİNE GİRİLDİĞİ ZAMAN DA ÇİFT TARAFLI RUHU BİR DÜNYA"

Gassal, gasilhane ve cenaze kavramlarının insanlara bir soğukluk hissi verdiğini ifade eden Saral, gassallığı bilinmeyen bir dünya olarak nitelendirdi.

Saral, gassallığın girilmesi çekinilen bir dünya olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

"Gassallık, içine girildiği zaman da çift taraflı ruhu olan bir dünya. Hem maddi hem manevi kısmında da ruhu olan, yaşanması gereken bir dünya. Soğuk bir yüzü olduğundan dolayı uzak da durulan bir şey. Ne zaman insanın başına geliyorsa böyle bir olay, insanlar o zaman gasilhaneye gidiyor, cenazeyle ilgilenen arkadaşlarla muhatap oluyor. Onlarla tanıştıktan sonraki düşünceleri değişiyor. Bunu da güzel anlatıyor dizi. Öyle gördüm oradan. Birkaç sahnesi var, gassal fırça yiyor ama içine atıyor. Fırça yemeye devam ediyor, olmayacak bir iş isteniyor, yine vatandaşa bir kötü cümle söylemeden bir şekilde işini halletmeye çalışıyor. Gassal dizisini izlerken bu bağlamda kendimizi, arkadaşlarımızı gördük. Bizler, bütün burada çalışanlar o yoldan geçtik açıkçası. Diziyi büyük oranda beğendim."

"DİZİDE KENDİMİZİ GÖRDÜM"

Gasilhanede 5 yıldır çalıştığını dile getiren Önder Ünal ise kendilerini en çok Kovid-19 salgını döneminin etkilediğine değindi.

Ünal, "Kovid döneminde hem psikolojisi hem yoruculuğu hem de cenaze sahiplerinin acılı hali bizi çok etkilemişti. Biz her cenazeyle adeta ölüyoruz burada. Her cenaze yakınıyla bizim cenazemiz, acımız gibi hissediyoruz." diye konuştu.

Maden kazasında kaybettiği kuzeninin cenazesinin kendisini çok etkilediğinin altını çizen Ünal, "Etkilenmiştim ama öbür cenazeler nasılsa o da aynıydı bizim için. Hepsini biz kendi cenazemiz gibi görüyoruz zaten." şeklinde konuştu.

Diziyi izlerken duygulandığını ve kendilerini gördüğünü ifade eden gassal Mücahit Murat da şunları kaydetti:

"Adı üstünde, dizi bir gassalı anlatıyor. Beğendim, hoşuma gitti. Dizide kendimizi gördüm. O arkadaşın yerine kendimi koydum. 'Gufraneke ya Rahman' diyor cenazeyi yıkarken. Çok eskiden beri bu işi yaptığımız için alıştık biz. Sadece kendi yakınımızı, anne-babamızı yıkarken bir acımız oluyor."

"İNSANLARIN BİR CENAZESİ OLUYOR, BİZİM İSE GÜNDE KAÇ CENAZEMİZ OLUYOR"

Mesleğinin merhamet işi olduğunu dile getiren 5 yıllık gassal Emine Karbuz, bebek cenazelerinden çok etkilendiğini vurguladı.

Fatma Ardıç ise daha önce köylerde, 3 yıldır da belediyenin gasilhanesinde gassallık yaptığını belirterek, "Herkese zor geliyor. Vicdan işidir, zor iş. Bizim de bir ailemiz olduğu için etkileniyoruz. İnsanların bir cenazesi oluyor, bizim ise günde kaç cenazemiz oluyor. Cenaze kendimizin gibi davranıyoruz, sadece iş deyip geçmiyoruz, gerçekten vicdan işi." dedi.

Gassal olduğunu duyanların şaşırdığını anlatan Emine Babuşcu da "Bazıları olumsuz bakabiliyor. Anlatıyorum onlara. Bazıları, 'nasıl yapabiliyorsun, gençsin yapamazsın' diyorlar. Yaptığım meslekten gurur duyuyorum." ifadelerini kullandı.

Babuşcu, şunları söyledi:

"Yaptığımız işi bazen burada bırakıp eve taşımamak gerekiyor ama üzüldüğümüz tabii ki çok oluyor. Gençler, bazen yaşlılar da bizi üzebiliyor, çocuklar mesela, anlatamam. Çevremde gassallığın ne olduğunu bilen de var bilmeyen de var. Bununla ilgili insanları bilgilendirmemiz lazım. Bizim anamız, babamız, çoluğumuz çocuğumuz buradan geçecek. Ölümü tatmayacak insan yok."

Diziyi beğendiğini ifade eden Babuşcu, "Daha önce de gassal videoları izlemiştim. Duygulandığımız çok şeyler var. Buranın dışına çıktığımızda bazı şeyleri unutmazsak olmuyor, unutuyoruz. Ölümü her an tadacakmış gibi yaşamalıyız." diye konuştu.

Gülümser Babuşcu da gassallığın bilinmeyen yönlerinin dizide anlatıldığını belirterek, "Dışarıda bize çok farklı bakan da güzel yaklaşan da oluyor. Bazısı korkutucu buluyor, bazısı iyimser yaklaşıyor. Dizide kendimizi görüyoruz." şeklinde konuştu.

 

KAYNAK : AA
Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 10 TÜMÜ
  • m.öztürk 2 gün önce Şikayet Et
    Gassal dizisi ile bir çok insan islamda ölenlerin nasıl defnedildiğini öğreniyor.herşeyyden önemlisi ölüm hakkında verdiği mesajlar. çoğu zaman Aniden, beklenmeyen bir zamanda geldiği işlenmiş dizide. çok başarılı buldum,beğenerek izledim emeği geçenleri tebrik ederim.bölüm sonu şarkıları da çok güzel seslendirilmişi harika olmuş..
    Cevapla
  • m.öztürk 2 gün önce Şikayet Et
    yıllarca türk sinemasında din adamlarını sahtekar. namuzsuz,dolandırıcı ve kötü insan olarak tanıttılar ve yabancı film sahnelerinde bizlere hristiyan adetlerini gösterdiler, günah çıkarma, vaftiz , cenaze törenleri.. herkes öğrendi bunları. Nedense islam ile ilgili bilgiler doğru verilmedi.
    Cevapla
  • hasan 2 gün önce Şikayet Et
    Gufrâneke yâ rahmân :Artık senin af ve mağfiretinle baş başa, sen onu bağışla ey rahmân olan Allah.
    Cevapla
  • zafer gülten 2 gün önce Şikayet Et
    Filmin ismianlamsız-ölünce beni kim yıkayacak-tabi senide senin gibi ..gassal..ın biri yıkayacak.
    Cevapla
  • M. A. 2 gün önce Şikayet Et
    Film değil dizi.. dizinin adı GASSAL, Beni Kim Yıkayacak değil.. dizi çok güzel izlemediyseniz tavsiye ederim...
    Cevapla
  • ÖKKEŞ 2 gün önce Şikayet Et
    helal be yorum bu mu. bundan bunu çıkardın yani tebrik ederim kardeş
    Cevapla
  • misafirrr 2 gün önce Şikayet Et
    onu o da biliyor ama kimsesiz ve titiz bi adam onun için beni acaba kim yıkayacak diyor
    Cevapla
  • ahmet 2 gün önce Şikayet Et
    maalesef her alanda olduğu gibi o alandada işini düzgün yapan azaldı, o yüzden adamın derdi o yani, yoksa tabiki gassal yıkar elbet.
    Cevapla
  • malibu 2 gün önce Şikayet Et
    Maşallah SubahanAllah hiç düşünememiştik biz onu
    Cevapla
  • Doğruya doğru 2 gün önce Şikayet Et
    Zafer bey diziyi izlerseniz o cümlenin ilk anlamından ziyade gassal Baki karakterinin ruh halini, yalnızlığını, aile kurma isteğini dostlarının ya öldüğünü ya da hayırsız çıktığı durumları yansıtıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR