Son dakika: MSB'den Ankara'da düşen Libya jetiyle ilgili açıklama!
MSB, Ankara'da düşen Libya askeri jetine ilişkin açıklama yaparak; kazanın tüm yönleriyle incelendiğini kaydetti. Bakanlık, düşmüş halde bulunan İHA'lara ilişkin de açıklamalarda bulundu.
ABONE OL
SON DAKİKA: Milli Savunma Bakanlığında düzenlenen haftalık basın bilgilendirme toplantısının ardından basın mensuplarının gündemdeki sorularına ilişkin açıklamalarda bulunuldu.
MSB'den "üçlü ittifak" açıklaması: Tehdit oluşturması söz konusu değildir
Bakanlıktan yapılan açıklamalar şu şekilde:
- Libya Heyetini taşıyan uçağın düşmesi ile ilgili sorulan soruya Bakanlıktan, şu açıklama yapıldı:
"23 Aralık’ta, Libya Genelkurmay Başkanı ve beraberindeki heyeti Ankara’dan Trablus’a götürmek üzere havalanan Falcon-50 tipi uçak elektrik arızası nedeniyle acil durum ilan etmiş; bunun üzerine Esenboğa Havalimanına geri dönüş prosedürleri başlatılmıştır.

Uçakla radar temasının kesilmesi üzerine, Hava Kuvvetlerimize ait iki İHA, bir CN-235 uçağı ve bir arama kurtarma helikopteri derhâl bölgeye sevk edilmiştir.
Ankara'da düşen Libya uçağının pilotunun son sözleri ortaya çıktı
Erdoğan'dan Libya'ya taziye! Trablus'a net mesaj! Desteğini yeniden ilan etti
"TÜM YÖNLERİYLE İNCELENMEKTEDİR"
Yapılan arama çalışmaları sonucunda, uçağın enkazına Ankara’nın Haymana ilçesi kırsalında ulaşılmış; uçakta bulunan Libya Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı, beraberindeki askerî heyet üyeleri ve uçuş ekibinin tamamının hayatını kaybettiği tespit edilmiştir.
Enkaz alanında uçuşa ait kara kutuya da ulaşılmış ve teknik inceleme süreci başlatılmıştır.
24 Aralık’ta Libya’dan gelen resmî heyetle birlikte Sayın Genelkurmay Başkanımız ve Kuvvet Komutanlarımız ile Jandarma Kriminal Başkanı tarafından enkaz bölgesinde incelemelerde bulunulmuştur.

Kazanın meydana geliş nedeni, devletimizin ilgili kurumları tarafından Libya makamlarıyla iş birliği içerisinde tüm yönleriyle ve titizlikle incelenmektedir.
Meydana gelen elim uçak kazasında şehit olan Libya Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı, beraberindeki askerî heyet üyeleri ve uçuş ekibine bir kez daha Allah’tan rahmet; dost ve kardeş Libya halkına başsağlığı ve sabır diliyoruz."
DÜŞEN İHALAR: 'YENİ NESİL TEHDİT'
- Balıkesir ve Kocaeli'de düşmüş halde bulunan İHA'lar ile ilgili sorulan sorular da yanıtlandı.
MSB şu cevabı verdi:
15 Aralık’ta Karadeniz yönünden hava sahamıza yaklaşan bir İHA, tespit edilmesinin ardından F-16’larımız tarafından takip edilmiş ve güvenli bir bölgede kontrollü bir müdahaleyle vurularak düşürülmüştür. Havada vurularak imha edilen İHA’nın enkazına, çok küçük parçalara ayrılarak geniş bir alana dağılması sebebiyle henüz ulaşılamamıştır.
Balıkesir'de düşen İHA hangi ülkeye ait! Uzman isim işaret etti
Balıkesir ve Kocaeli’de düşmüş hâlde bulunan İHA’lar incelenmektedir. İnceleme sonuçları kamuoyu ile paylaşılacaktır.
Hava sahamızın kontrolü; radarlar, elektro-optik sensörler, kara, deniz ve hava unsurları ile NATO entegre yapısı dâhil olmak üzere çok katmanlı mimariyle 7 gün 24 saat esasına göre sağlanmakta ve bu konuda herhangi bir zafiyet bulunmamaktadır.
"ARTAN İHA KULLANIMININ YANSIMASI"
Küçük, düşük irtifalı ve düşük radar kesitine sahip İHA’lar, yalnızca Türkiye’nin değil Avrupa ülkeleri dâhil tüm devletlerin karşı karşıya olduğu yeni nesil bir tehdittir. Bu tür hedeflere karşı müdahalede, sivil hava trafiği ve can güvenliği öncelikli olarak dikkate alınmakta ve en uygun unsur devreye sokulmaktadır.
Sonuç olarak; bahse konu olaylar, bir hava savunma zafiyetinden ziyade, Ukrayna-Rusya arasında devam eden savaş sebebiyle artan İHA kullanımının bir yansımasıdır. Türkiye, İHA’lara karşı ilave tedbirler almakta, millî projeler ve müttefik entegrasyonlarıyla hava savunma kapasitesini sürekli geliştirmekte ve hava sahasının güvenliğini kararlılıkla sağlamaya devam etmektedir.

ENVANTERE GİREN SİLAHLAR
Tuğamiral Aktürk, ASELSAN'ın kuruluşundan bugüne savunma sanayisinde dışa bağımlılığı azaltmaya ve oyun değiştirici teknolojiler geliştirmeye odaklandığını belirtti.
ASELSAN'ın, hava savunma sistemlerinden radarlara, elektronik harpten elektro-optik ve aviyonik sistemlere, komuta kontrolden silah sistemlerine kadar geniş bir yelpazede tasarlayıp ürettiği sistemlerle dünya çapında bir marka haline geldiğini bildiren Aktürk, şöyle devam etti:
"Cumhuriyet tarihimizin en büyük savunma sanayi yatırımı 'Oğulbey Teknoloji Üssü'nü hayata geçiren ve bugün 95 ülkede 100 bini aşkın ürünü aktif olarak kullanılan ASELSAN tarafından önümüzdeki dönemde muhtelif miktarda, Alçak İrtifa Radarı ALP 100-G'nin, Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi HİSAR-A'nın, Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi SİPER ile 35 milimetre Modernize Çekili Topun Türk Silahlı Kuvvetlerimizin envanterine kazandırılması planlanmaktadır."
Milli savunma sanayisinin ürettiği harp araç-gereç ve mühimmatla, Türk Silahlı Kuvvetlerinin güç ve etkinliğini artırmaya yönelik çalışmalara ilişkin bilgi veren Aktürk, "Son bir hafta içerisinde, Kara Kuvvetleri Komutanlığımızca muhtelif miktarda, Zırhlı Yük ve Personel Taşıyıcı Araç ile Dragoneye-2 Termal Kamera, muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanarak envantere alınmış, Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketimiz (MKE) tarafından, başta Türk Silahlı Kuvvetlerimiz olmak üzere dost ve müttefik ülkeler ile uluslararası iş ortaklarına muhtelif adet ve çapta silah ve mühimmatın teslimatı tamamlanmıştır." ifadelerini kullandı.
TERÖRLE MÜCADELE
Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Türkiye'nin varlığına yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karşı 7 gün 24 saat esasıyla görev yaptığını belirtti.
Bu kapsamda yapılan çalışmalara değinen Aktürk, "Son bir haftada barınma alanlarından kaçan 4 PKK'lı terörist daha teslim olmuş, sınırlarımızda ve ötesinde arazi arama-tarama, mağara, sığınak, barınak ile mayın ve el yapımı patlayıcı tespit ve imha çalışmalarına devam edilmiş, Münbiç'te imha edilen 5 kilometre tünel ile birlikte, Suriye Harekat Alanlarında imha edilen tünel uzunluğu 737 kilometre olmuştur." değerlendirmesinde bulundu.
HUDUT GÜVENLİĞİ
Tuğamiral Aktürk, kademeli güvenlik sistemi ve teknoloji destekli tedbirlerle yasa dışı geçiş ile kaçakçılıkla mücadelenin hudutlarda aralıksız devam ettiğini bildirdi.
Bu kapsamda hafta boyunca yapılan çalışmalara ilişkin bilgi veren Aktürk, şöyle devam etti:

"Hududu yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 1'i terör örgütü mensubu olmak üzere 123 şahıs yakalanmış, 331 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir. Böylece, yıl içerisinde sınırlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 9 bin 806, hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 65 bin 608 olmuştur. Yine, bu hafta içerisinde, Hakkari hudut hattında yapılan arama-tarama faaliyetinde yaklaşık 24 kilogram uyuşturucu madde ele geçirilmiştir."
Eğitim ve tatbikat faaliyetleri
Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, eğitim ve tatbikat faaliyetleriyle kendini sürekli geliştirmeye, modern harp yeteneklerini daha da ileriye taşımaya devam ettiğini ifade etti.
Eğitim ve tatbikat faaliyetlerine ilişkin konuşan Aktürk, 15 Aralık'ta başlayan ve İstanbul'da icra edilen SAT timleri ile Pakistan İkbal Timlerinin yer aldığı Türkiye-Pakistan Ayyıldız Tatbikatı'nın sona ereceğini belirtti.
NATO Güvence Tedbirleri çerçevesinde, 24 Aralık'ta Polonya hava sahasında görev yapan Havadan İhbar Kontrol Uçağı'nın, bugün ise Romanya hava sahasında görev aldığını aktaran Aktürk, "Diğer yandan, Mehteran Birlik Komutanlığımız, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Bandoları tarafından Şehitleri Anma Günü kapsamında bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde konser icra edilmektedir." dedi.
Öğrenci ve personel temini
Aktürk, personel ve askeri öğrenci temin faaliyetlerinin planlanan takvime uygun olarak devam ettiğini bildirdi.
Bu kapsamda, 22 Aralık'ta başlayan Milli Savunma Bakanlığında istihdam edilmek üzere "2025 Yılı Sürekli İşçi Temini" başvurularının yarın sona ereceğini belirten Aktürk, 26 Aralık 2025-25 Ocak 2026 tarihleri arasında "Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Kuvvet Komutanlıkları ve Milli Savunma Üniversitesine Memur ve Sözleşmeli Personel Temini başvurularının alınacağını söyledi.
Aktürk, Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı başvurularının ise 5-29 Ocak 2026 tarihleri arasında yapılabileceğini hatırlattı.
Bakanlık Sözcüsü Aktürk, şunları kaydetti:
"Ankara'ya gelişinin 106'ncı yılında, ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşları, şehadetlerinin 95'inci yıl dönümünde Asteğmen Kubilay, Bekçi Hasan ve Şevki Beyler başta olmak üzere tüm aziz şehitlerimizi, ebediyete irtihal eden kahraman gazilerimizi bir kez daha rahmet, minnet ve saygıyla yad ediyor, asil milletimiz ve personelimizin bağış ve katkılarıyla şehit ve gazilerimizin kıymetli ailelerine, kahraman gazilerimiz ile silah arkadaşlarımıza destek olan Türk Silahlı Kuvvetleri Dayanışma Vakfının 26'ncı kuruluş yıl dönümünü şimdiden kutluyoruz."
-
Remzi 16 dakika önce Şikayet EtÖrneğin bu yeni nesil araçlarda kartlı sistem çalıştırmada cep telefonuyla yan yana olduğunda kart araç çalışmıyor bu tip bir sistemi bypass etme durumu olabilir elektronik sistemi kör etme olabilir dışardan verilen sinyalizasyonlaBeğen
-
Rauf 18 dakika önce Şikayet EtBiz de düşürmeliyiz onlarınkileri; savaş hali cana kıymak caizdir vesselamBeğen
-
Yoksul 19 dakika önce Şikayet Etbu jet e koral benzeri bir sistemlemi müdahale edildiBeğen
-
düşen düşene 26 dakika önce Şikayet EtUçaklar düşüyor, dronlar düşüyor, demekki çok uzaklardan veya çok yakınlardan uçaklarımızı dronlarımızı düşürebiliyorlar. Ama Türkiye bunu yapanları yakalarsa haklarında pek hayırlı olmaz.Beğen Toplam 2 beğeni
-
fatih 1 saat önce Şikayet EtUçak dassault firmasının. Firma da marcel dassault(yahudi) ailesinin. Gerisini çok irdelemeye gerek yok zatenBeğen Toplam 12 beğeni
-
Asım 20 dakika önce Şikayet EtAynen öyle..Beğen