Uydu verileri ortaya çıkardı! Yeni fay hattı tespit edildi: Büyük deprem olabilir
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nde yapılan çalışmalarla Van Gölü'nün doğusunda çok yüksek gerginlik üreten bir fay zonu tespit edildi. Yeni fay hattının büyük bir deprem üreteceği ifade edildi.
ABONE OL
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Van Gölü’nün doğusunda 230 kilometre uzunluğunda yüksek gerilim biriktiren bir fay zonu belirlediklerini bildirdi.
Kutoğlu, gazetecilere, Leeds Üniversitesi ile yürüttükleri uydu radar verisi analizlerinde, yer kabuğundaki milimetre düzeyindeki hareketleri 2020-2024 döneminde izleyerek deformasyon ve hız haritaları oluşturduklarını belirtti.

"BÜYÜK DEPREM ÜRETME POTASİYELİ DAHA YÜKSEK"
Radar verilerinden elde edilen renkli gerginlik haritalarında kırmızı bölgelerin yılda en fazla gerilen alanları gösterdiğini anlatan Kutoğlu, bu bölgelerin daha hızlı enerji biriktirdiğini ve büyük deprem üretme potansiyelinin daha yüksek olduğunu ifade etti.
Kutoğlu, haritalarda doğudan batıya yaklaşık 1500 kilometre uzanan Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın en hızlı gerilen faylardan biri olduğunu, bunun yanı sıra daha önce saptanmayan bir yapının olduğunu belirlediklerini aktararak, şöyle devam etti:
“Van Gölü'nün doğusunda Muradiye ve Doğubayazıt bölgelerini içine alan güneyden kuzeye doğru 230 kilometre boyunca uzanan, aynı Kuzey Anadolu Fayı'ndaki gibi çok yüksek gerginlik üreten bir bölge keşfettik. Bu bölge çok sayıda fay sistemini içerisine alıyor. Burada 1976'da 7,3 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş ama bu gergin bölgenin sınırlı bir bölgesinde meydana gelmiş. O nedenle bu bölgenin de dikkate alınmasında ve deprem zarar azaltma çalışmalarında dikkate alınarak zarar azaltma faaliyetlerinin yapılmasında fayda var.”

"YENİ TEHDİTLER ORTAYA ÇIKABİLİYOR"
Türkiye'de çok sayıda aktif fay bulunduğuna işaret eden Kutoğlu, "Dolayısıyla incelediğimiz zaman yeni tehditler ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla sadece 'Şu bölgede deprem olacak' diye odaklanmak doğru değil. Bu sefer başka bölgeleri gözden kaçırmış oluyoruz. Yaptığımız çalışmada da dediğim gibi Muradiye ve Doğubayazıt bölgesini içine alan, Van'ın doğusunda kalan bir bölgede de oldukça sistematik bir gerginlik bölgesi tespit etmiş olduk" ifadelerini kullandı.
-
Omanlı 1 ay önce Şikayet EtEski ile Deprem şiddeti de aynı evlerin kalitesideBeğen
-
Çeçen mücahit 1 ay önce Şikayet EtHe ya millete korku pompalayin.şu üç şeyi insanoğlu hiç bilemez.l.ecel,2.deprem,3.kiyamet gerisi hikaye.Bunlari Mevla'ya en yakın Nebilere dahi bildirmişBeğen
-
Hakkı An 1 ay önce Şikayet EtYalnız hocam, araştırma için ingilizlere vetdiğiniz veriler için MIT ve lgili üniversite yüksek kurulunfan izin aldınız mı? Umarım sahaya inen bir kazı gezi arkeoloji maden vb PROJE başlamaz.Beğen Toplam 4 beğeni
-
Hakkı An 1 ay önce Şikayet EtAferim bu hocaya... Helal... İran on kuruyan tuz gölüne kadar uzuyor... Volkanik yapı ile etkileşimli (ayrı bir araştırma konusu) başka bir araştırma konusu bu fayın pasifik Ateş çemberi ile etkileşimi var mı?Beğen Toplam 1 beğeni
-
derin devlet 1 ay önce Şikayet Et1976 muradiye depremini unuttuk. 50 yıl oldu. elbette enerji birikmiştir. o yıllarda kerpiç evlerden insanları çıkaramadılar. şimdi beton evlerden çıkaramıyorlar. kısaca bir EV yapmasını bilmiyoruz.Beğen Toplam 2 beğeni