2 anket tek sonuç: Türk halkının savaş tercihi belli oldu!

ABD ve İsrail'in komşu ülke İran'a saldırması sonrası dış politikada gündem savaş oldu. GENAR Araştırma ve ASAL Araştırma hazırlamış olduğu anket kapsamında ise Türkiye'nin üstlenmesi gereken rolü dikkat çekti.

ABONE OL
GİRİŞ 05.03.2026 10:04 GÜNCELLEME 05.03.2026 13:07 GÜNCEL
2 anket tek sonuç: Türk halkının savaş tercihi belli oldu!
2 anket tek sonuç: Türk halkının savaş tercihi belli oldu!
  • Haber7-ÖZEL

Türkiye, sınır komşusu İran’da yaşanan gerilimlere karşı önlemlerini arttırırken iç politikada da muhalif partisi CHP’nin yerel yönetimlerinde de devam eden yolsuzluk ve rüşvet operasyonları tüm hızıyla devam ediyor. Kamuoyunun nabzını tutan araştırma şirketi GENAR Araştırma ve ASAL Arştırma Şubat 2026 verilerini açıkladı.

İç ve dış politikada gündemin nabzını tutan araştırmalarda vatandaşlar istikrar ve refahtan yana oldu. Hazırlanan Şubat 2026 anketinde Türk toplumunun siyasette rekabetin canlılığını gözler önüne serdi. Deprem bölgelerinde konut hamlesi, savunma sanayideki görünürlük ve dış politikada atılan adımlar, seçmen davranışlarını etkileyen faktörler arasında yerini aldı.

AK PARTİ ANKETTEN BİRİNCİ ÇIKTI

Saha çalışmalarında, “Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusu yöneltilmiş, vatandaşlar tercihini yüzde 34,8 oranında Adalet ve Kalkınma Partisi’nden yana kullandı. Cumhuriyet Halk Partisi’nin oy oranı ise yüzde 31,52’i ile sınırlı kaldı.

GENAR anketine göre partilerin oy dağılım oranları şu şekilde gerçekleşti:

  • AK Parti %34,8
  • CHP %31,5
  • DEM Parti % 9,3
  • MHP % 8,0
  • İYİ Parti % 4,7
  • Zafer Partisi % 3,9
  • Anahtar Parti % 3,2
  • Yeniden Refah Partisi %2,4

ABD/ İSRAİ- İRAN SAVAŞINDA TÜRKİYE HANGİ ROLÜ ÜSTLENMELİ?

ABD ve İsrail’in İran’a yönelik başlattığı hava saldırılarına ilişkin Türkiye’nin alması gereken aksiyonlar kamuoyunda tartışılan konular arasında yerini aldı.

ABD Hürmüz Boğazına 300’den fazla jet uçağı ve 20 adet gemi yollarken İsrail ilk saldırıyı gerçekleştirerek Tahran’daki hava saldırısında 150’den fazla kız çocuğunu öldürmüştü. 4 ABD askerinin de hayatını kaybettiği saldırılar Körfez ülkelerine de yayıldı.

Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan ve BAE’de İsrail ve İran’ın füze saldırısının hedefi oldu.

Türkiye’nin de olası saldırılara karşı nasıl bir rol üstelenmesi gerektiğine ilişkin ise;

  • Tarafsız kalmalı %35,2
  • Arabulucu olmalı %32,8
  • İran’a destek vermeli %11,7
  • ABD’ye destek vermeli %2,7

ASAL Araştırma'nın hazırladığı verilere göre, "Türkiye, İsrail-İran meselesinde ne yapmalı?" sorusunu yöneltti.

Hazırlanan anket verilerine göre:

  • İsrail'i desteklemeli %4,0
  • İran'ı desteklemeli %16,2
  • Dengeli olup, arabuluculuk yapmalı &72,5

Türkiye İran savaşında dış politikada hangi ülke ile birlikte hareket etmeli anketiTürkiye İran savaşında dış politikada hangi ülke ile birlikte hareket etmeli anketi

SİYASİ KİMLİKLERİMİZ VE PARTİ TERCİHLERİMİZ ARASINDAKİ OY DAĞILIMI

Türk halkının siyasi tercihlerinde aidiyetlerin tek eksenli bir ideolojik şemaya indirgenmediği, her siyasi partinin toplumun farklı damarlarından beslenmekte olduğunu gösteren araştırmada, toplumun tarihsel karakterinin doğal sonuçları ortaya çıkıyor.

AK Parti seçmeni içerisinde kendisini Atatürkçü olarak tanımlayanların varlığı, milliyetçi ve muhafazakâr kimlikler birlikte bulunurken, CHP seçmeni içerisinde de milliyetçi, muhafazakâr hatta İslamcı kimliklerin belirli bir oranda bulunması dikkat çekiyor.

MHP ve İYİ Parti’de Atatürkçülük kayda değer bir ağırlık taşırken DEM Parti seçmeninde sadece etnik ya da tekil bir kimlikle açıklanamayan çoğulcu bir yapıya sahip.

GENAR araştırmada siyasi duruşa göre partilerin oy dağılımı şu şekilde:

AK Parti içerisinde

  • Muhafazakâr  %74,5
  • İslamcı %66,1
  • Türk milliyetçisi %41,3
  • Atatürkçü %13,1
  • Ulusalcı yüzde %28,6

CHP kanadında ise

  • Muhafazakâr %6,4
  • İslamcı %6,8
  • Türk milliyetçisi %12,4
  • Atatürkçü %67,7
  • Ulusalcı %21,4

Kübra Beyazoğlu Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Kübra Beyazoğlu

Editör Hakkında

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca tarih, kültür, sanat üzerine araştırmalar yaparak blog yazarlığı yaptı. Yerel basında birçok alanda görev alarak muhabirlik ve sunuculuk yaptı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde devam etmektedir.
YORUMLAR 20 TÜMÜ
  • hasan 16 dakika önce Şikayet Et
    merhaba merhaba nasılsın diyede hal hatır sormayacaksın....ayıdan post bunlarla dost olunmaz...
    Cevapla
  • Y.A 18 dakika önce Şikayet Et
    şu 4%Israil desteklenmeli diyenler, İspanya'nın zamanında sınır dışı ettiklerimi..acaba..?
    Cevapla
  • hasan 19 dakika önce Şikayet Et
    ne abd ne israil nede iran güvenilmez birer yönetime sahipler,bunlarla iş tutulmaz,gerekli mesafeden fazla ilişki kurulmamalı ve dikkat elden bırakılmamalı,kurulan ilişkiler dahi gizliden izlenmeli...
    Cevapla
  • O k u r 23 dakika önce Şikayet Et
    Anketler kesin netice olmamakla beraber, topluma bir ayna tutar...
    Cevapla
  • Bay 24 dakika önce Şikayet Et
    Chp nasıl bukadar oy alabiliyor anlamadım .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR