Çocuk suçlarında yeni model: Cezai ehliyet yaşı 10'a inecek, çocuk indirimi kalkacak
Meclis Çocuk Suçlular Komisyonu, cezai ehliyet yaşının 10'a indirilmesi, çocuk indiriminin kaldırılması, ağır suça ağır ceza gibi yeni model teklifi hazırlıyor.
ABONE OL
- TBMM Suça Sürüklenen Çocuklar Komisyonu, çocuk adaletine yönelik yeni bir kanun teklifi hazırlıyor.
- Teklifte cezai ehliyet yaşını 10'a düşürülmesi hedeflenirken, ağır suçlarda failler için daha ağır cezalar öngörülüyor.
- Cana kast, cinayet ve tecavüz gibi ağır suçlarda, çocuk indirimin kaldırılması düşünülüyor.
TBMM Suça Sürüklenen Çocuklar Komisyonu'nun hazırlayacağı raporun, çocuk adaletine yönelik müstakil bir kanun teklifine temel oluşturması bekleniyor. Netleşen detaylara göre cezai ehliyet yaşının 10 olarak ele alınması ve özellikle cinayet, cinsel saldırı gibi ağır suçlarda failler için daha ağır ve indirimsiz cezaların öne çıkması öngörülüyor. Bu yaş grubundaki çocuklara doğrudan hapis cezası yerine kademeli yaptırım modeli uygulanacak.
Mahkeme süreci son çare olarak görülürken, öncesinde koruyucu ve onarıcı mekanizmalar devreye alınacak. Modelin, cezalandırmadan çok çocukların korunması, suçtan uzak tutulması ve yeniden topluma kazandırılmasını esas alan bütüncül bir yaklaşım içermesi planlanıyor. Yeni modelde ailelerin sorumluluğu artırılıyor. On altı yaşın altındaki bir çocuğun suça karışması durumunda mahkemeler, ebeveynlere çeşitli yükümlülükler getirebilecek. Çocuğun denetimi, belirli saatlerde evde bulunmasının sağlanması ve rehabilitasyon süreçlerine katılım gibi sorumlulukların yanı sıra, yükümlülüklere uymayan ailelere idari para cezası ve bazı durumlarda hapis cezası uygulanması da gündemde.
"ÇOCUK İNDİRİMİ" KALKIYOR
Yeni yaklaşımda özellikle cana kast, cinayet ve tecavüz gibi ağır suçlarda faillerin cezalarının yetişkinler gibi uygulanması veya en azından indirimlerden yararlandırılmaması planlanıyor. Böylece ağır suçlarda "çocuk" olmanın cezada otomatik bir indirim sebebi olmaması hedefleniyor. Mala zarar verme, hırsızlık ve gasp gibi suçları çocuklar üzerinden örgütlü şekilde işleyenlere yönelik cezaların ağırlaştırılması planlanıyor. İhmali bulunan ailelerin de cezasız kalmaması öngörülüyor. Modelde "diversiyon" benzeri uygulamalarla çocukların mahkemeye çıkmadan önce rehabilitasyon süreçlerine dahil edilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda çocukların mağdurdan özür dilemesi, zararı karşılaması, eğitim programlarına katılması ve topluma kazandırılmasına yönelik adımlar atılacak.
ÇOCUKLARIN YÜZDE 60’I SUÇ İŞLEDİĞİNİN FARKINDA DEĞİL
Meclis Komisyonunun 607 tutuklu ve hükümlü çocuk ile yapılan "Suça Sürüklenen Çocuk Profili Araştırması"na çocukların suç bilincine sahip olmadıkları ortaya çıktı. Katılımcıların yüzde 60’ı, işledikleri suçun kanuni sonuçlarını önceden bilselerdi bu suçu işlemeyeceklerini söyledi. Rapor, suça sürüklenen çocuk profilinde eğitimden kopuş, madde kullanımı ve riskli sosyal çevrenin temel belirleyici olduğunu ortaya koydu. Ankete katılan çocukların yüzde 51,1’inin okulu bıraktığı, yaklaşık yarısının ise hiç okula devam etmediği belirlendi. Çalışmada, çocukların yüzde 40’ı ev dışında en az bir defa fiziki şiddete maruz kaldığını, yüzde 26,9’u ise hayatında en az bir kere silah ya da bıçakla tehdit edildiğini belirtti. Yaklaşık yüzde 10’unun cinsel şiddet tecrübesi yaşadığı da rapora yansıdı.
-
Şeref 13 dakika önce Şikayet EtKesinlikle olması gerekir ağır suça ağır ceza ve 10 yaşBeğen Toplam 1 beğeni
-
hasso 15 dakika önce Şikayet Etevet doğrusu bu. çocuk adı altında suç işleniyordu. buda bu gün teşvik unsuru oldu. yatar çıkarız muhahahah. yanlız baklava çalan çocuk çocuk sayılsın.Beğen
-
Ahmet 17 dakika önce Şikayet Et16-17 yasinda cocuk mu olur, cocuk dedigin bicak tutamasini bilmez silah nedir bilmez onun eli kalem tutar....Beğen
-
Kemal 21 dakika önce Şikayet EtAileye hapis ve yüklü miktarda para cezası gelsin ama çok yüklü miktar bak nasıl çözülüyorBeğen
-
Misafir 46 dakika önce Şikayet Etgeç kalınmış bir kararBeğen Toplam 9 beğeni