'Tarihi çeşmeyi yıktı' denilen muhtar Haber7'ye konuştu: 'Hakkımı helal etmiyorum'

Beykoz Yalıköy Mahalle Muhtarı Nejmi Gösterit, Haber7'ye yaptığı açıklamada yıkılan çeşmenin "tarihi nitelikte olmadığını", "tarihi olan sütunun korunduğunu" vurguladı.

ABONE OL
GİRİŞ 25.04.2026 14:55 GÜNCELLEME 25.04.2026 15:00 GÜNCEL
'Tarihi çeşmeyi yıktı' denilen muhtar Haber7'ye konuştu: 'Hakkımı helal etmiyorum'
'Tarihi çeşmeyi yıktı' denilen muhtar Haber7'ye konuştu: 'Hakkımı helal etmiyorum'
HABERİN ÖZETİ
ÖZETİ DİNLE
  • Beykoz Yalıköy Muhtarı Nejmi Gösterit, yıktığı iddia edilen çeşmenin tarihi olmadığını, yalnızca 1999 yapımı kısmın kaldırıldığını ve tarihi sütunun korunduğunu söyledi.
  • İBB’nin talebe rağmen çeşmeyi yapmadığını, bu yüzden mahalleliyle kendi imkânlarıyla yenisini inşa ettiklerini belirtti.
  • Gösterit, kendisine yönelik haberlerin çarpıtıldığını savunarak "linç edildiğini" ifade etti.

               
HABER7 - ÖZEL

Beykoz'da 1700'lü yıllara uzanan tarihi eser nitelikteki İshakağa Çeşmesi'nin Yalıköy Mahalle Muhtarı Nejmi Gösterit tarafından yıkıldığı iddia edildi.

Yayın organı Sözcü'deki habere göre, Muhtar Gösterit "çeşmeyi eski olduğu gerekçesiyle yıkıp yerine yenisini" inşa etmişti.

Haberde Muhtar Gösterit, "Biz burada kötü bir şey yapmadık ki. Çevremizi güzelleştirmek için güzel bir çeşme yaptık" derken görülüyor.

Haber7, tartışmaların odağındaki Nejmi Gösterit'e ulaştı. Gösterit, ilgili haberde "birçok kesme kırpma" yapıldığını, kendisinin "bilinçli olarak kötü gösterilmeye çalışıldığını" belirtti.

"BENİ LİNÇ ETMEYE ÇALIŞTILAR, HAKKIMI HELAL ETMİYORUM"

"Beni linç etmeye çalıştılar, hakkımı helal etmiyorum" diyen Muhtar Gösterit, tarihi eser nitelikteki sütunun korunduğunu, 1999'dan kalma çeşmenin yıkıldığını açıkladı.

"Yalıköy halkı, bu çeşmenin yerine daha güzel bir çeşmenin yapılmasını istiyordu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden bu yönde talepte bulunduk. 'Yapacağız' dediler ama bir sonuç çıkmadı. En son kendi aramızda para topladık ve çeşmeyi kendi imkanlarımızla yaptık" diyor ve ekliyor: "Zaten yeni çeşmede tarihi eser sütunun eklenmesi için bir boşluk bıraktık."

Yalıköy Mahalle Muhtarı Nejmi Gösterit (Fotoğraf, Beykoz Belediyesi'nin YouTube kanalı Beykoz Kültür Sanat'ın 'Sözlü Tarih' programından ekran görüntüsü olarak alınmıştır)

Devam eden bölümde Muhtar Gösterit, "tarihi eser sütunun" akıbetini anlatıyor:

"Aylardır çeşme yapmasını talep ettiğimiz İBB, işe kendimiz koyulunca ortaya çıktı. Gelip tarihi eser sütunu aldılar. 'Bunu biz restore edeceğiz' dediler. Sütun nerede, ne zaman getirilecek veya geri getirilecek mi? Bilmiyoruz. Bize bir şey diyen yok."

Çeşmenin eski hali

Tarihi statüdeki çeşmenin ilk olarak 1984'te, yol genişletme çalışmaları sırasında yıkıldığı düşünülüyor.

1990'larda, Beykoz'da iktidarı devralan merhum belediye başkanı Yücel Çelikbilek'in çabalarıyla sütunun korunduğu, o dönemin imkanlarıyla yeni inşa edilmiş bir çeşmeye eklendiği aktarılıyor.

Bir önceki mermer levhanın üzerinde açıkça görülebildiği şekliyle 1999 tarihi not düşülmüştü.

Bir önceki mermer sütunun üzerinde açıkça görülebildiği şekliyle 1999 yazıyordu.

Ancak kamuoyunda, bu mermer sütunun da 1700'lü yıllardan kaldığına dair bir intiba oluştuğu belirtiliyor.

Yalıköy Mahalle Muhtarı Nejmi Gösterit, 'İBB, yeni çeşmemize tarihi sütunu ekleyebilir. Bunun için bir yerimiz halihazırda var. Çeşmeyi de buna göre inşa ettik' diyor.

Çeşmenin, 1750'de İstanbul'un eski Gümrük Emini İshak Ağa tarafından yapıldığı düşünülüyor.

KAYNAK : Haber7
Ramazan Dengiz Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 8 TÜMÜ
  • Misafir 14 dakika önce Şikayet Et
    Belki de belediye adı altında birileri sutunu çaldı. Peşine düşüp araştırılması lazım
    Cevapla
  • Ömer 20 dakika önce Şikayet Et
    Acaba nerede koruyorsun muhtar emmi, çeşmenin korunduğundan haberi yok sanki :))
    Cevapla
  • Malatyalı 1 saat önce Şikayet Et
    Malatya da bir önceki büyükşehir belediye başkanı Malatya da tüm tarihi çeşmeleri hemde kitabesi olan çeşmeleri bir gecede yok etti yerine Kayseri'de anlatigi taş ustasiyla yaptı .o kitabe yazılan taşlar ne oldu bilin miyor.
    Cevapla
  • 2341 1 saat önce Şikayet Et
    CHP tarafından yıkılan yapılar, kesilen asırlık ağaçlar, katledilen atlar, gaspedilen araziler sırasında İsrail'in Sözcü sü neredeydi?
    Cevapla
  • Misafir 1 saat önce Şikayet Et
    yanlız muhtar güzel yapmış çeşmeyi. evladı fatihanmış. tebrikler muhtarım.
    Cevapla
  • Trakyalı 21 dakika önce Şikayet Et
    Bir de kesinlikle Türk Devletinin ve Milletinin olmayan ve kimin SÖZCÜ sü olduğu belli olmayanlara sor bakalım güzel mi olmuş?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR