Fransa ve GKRY'den skandal anlaşma: KKTC'den sert tepki!

KKTC, Fransa ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) arasında imzalanacağı duyurulan Kuvvetler Statüsü Anlaşması'na (SOFA) ilişkin "Söz konusu anlaşma, KKTC ve Kıbrıs Türk halkı açısından yok hükmündedir." açıklaması yapıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 29.04.2026 18:41 GÜNCELLEME 29.04.2026 18:42 GÜNCEL
Fransa ve GKRY'den skandal anlaşma: KKTC'den sert tepki!
Fransa ve GKRY'den skandal anlaşma: KKTC'den sert tepki!

KKTC Dışişleri Bakanlığından, Fransa ile GKRY arasında haziranda imzalanacağı duyurulan SOFA'ya ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, Fransız askeri unsurlarının, Kıbrıs Adası'nda konuşlandırılması, GKRY ile Fransa'nın askeri sanayi işbirliğinin geliştirilmesi, askeri alanda teknoloji paylaşımı, askeri alanda eğitim faaliyetleri ve askeri tesislere teçhizat desteği sağlanması gibi unsurları içerdiği açıklanan SOFA'ya ilişkin gelişmelerin "büyük bir endişeyle" takip edildiği belirtildi.

Söz konusu anlaşmanın, "bölgede istikrarın tesisine yönelik işbirliği ve diyalog çabalarını olumsuz etkilediği" vurgulanan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Bu tür askeri anlaşmalar, insani amaçlar kisvesi altında, Rum tarafının askeri kapasitesini artırmayı hedeflemekte, Kıbrıs Türk halkının Ada üzerindeki egemen eşit haklarını yok saymakta, iki taraf arasında olduğu kadar bölgesel düzeyde de gerginliğe zemin hazırlamaktadır. Bu tür bir anlaşmayı akdetme ehliyet ve yetkisine sahip olmayan GKRY'nin, Kıbrıs Türk halkını veya Ada'nın tamamını temsil etme yetkisi de bulunmamaktadır."

Bu ve benzeri girişimlerin, "Rum tarafının uzlaşmaz tutumunu gösterdiği" belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Söz konusu anlaşma, KKTC ve Kıbrıs Türk halkı açısından yok hükmündedir. Kıbrıs Türklerinin özden gelen hakları yok sayılarak yürütülen bu politikalar, Türkiye Cumhuriyeti'nin etkin ve fiili garantisinin önemini ve güvenliğimiz açısından vazgeçilmezliğini bir kez daha ortaya koymakta, yeni gelişmeler çerçevesinde, güvenliğimizin mutlak temini için Türkiye ile birlikte savunma işbirliğini derinleştirme yönündeki kararlılığımızın haklılığını teyit etmektedir."

KAYNAK : AA
Ayşe Çolpan Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Çolpan Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 12 TÜMÜ
  • Hasan 5 dakika önce Şikayet Et
    Kimle isterse anlasma yapsin kktc bakidir baki kalacak turkiyede kktc nin sonsuzadek koruyucusu olacak
    Cevapla
  • malatya balabanlı 7 dakika önce Şikayet Et
    Rum ve yunan hiç akıllanmaz , batının oyuncağı piyonu olmuşlar .
    Cevapla
  • Cskn 7 dakika önce Şikayet Et
    Kınamayı bırakın daha cok silah yıgin ve onların canini yakın. 3. dunya savasina hazirlik yapiyorlar. Kimse uyumasın
    Cevapla
  • Samsun55 10 dakika önce Şikayet Et
    Endişe etmeye gerek yok....Türkiyede adayı cephanelige döndürür olur biter....
    Cevapla
  • Misafir 12 dakika önce Şikayet Et
    ne ugraşıyorsunuz kıbrıs ı turkiye ye ilhak edelim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR