Mavi Vatan için kritik adım! Denizlerde yeni sayfa açılıyor: Yasal düzenleme yolda...

Türkiye’nin deniz yetki alanlarını tek çatı altında düzenleyecek “Mavi Vatan Kanunu” için çalışma başlatıldı. MEB ve kıta sahanlığı sınırları netleştirilecek, Ege’de tartışmalı “gri bölgelerin” statüsü uluslararası hukukla tanımlanacak.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 13.05.2026 11:53 GÜNCELLEME 13.05.2026 13:34 GÜNCEL
Mavi Vatan için kritik adım! Denizlerde yeni sayfa açılıyor: Yasal düzenleme yolda...
Mavi Vatan için kritik adım! Denizlerde yeni sayfa açılıyor: Yasal düzenleme yolda...

Türkiye'nin deniz yetki alanlarındaki egemenlik haklarını koruyacak ve uluslararası sulardaki standartlarını belirleyecek kapsamlı bir yasal düzenleme geliyor. AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, çalışmalar başlatıldı.

Hazırlanan teklifle, daha önce farklı mevzuatlarda yer alan veya kanunlarda boşluk bulunan hususlar tek bir çatı altında toplanarak yasal bütünlük sağlanacak.

DENİZ YETKİ ALANLARI YASAL STATÜYE KAVUŞUYOR

Düzenleme kapsamında, Türkiye'nin denizlerdeki sınırlarını teşkil eden münhasır ekonomik bölge (MEB) ve kıta sahanlığı sınırları temel bir kanunla kural haline getirilecek.

Kanun teklifiyle Türkiye'nin kendi yetki alanları içinde uygulayacağı hukuki standartlar netleştirilecek ve uluslararası sulara açılan deniz sahaları koruma altına alınacak.

'GRİ BÖLGE' KARARI

Hazırlanan taslakta, özellikle Ege Denizi'nde Türkiye ile Yunanistan arasında zaman zaman gerilime neden olan ve "gri bölge" olarak adlandırılan ada, adacık ve kayalıkların hukuki statüsü de ele alınıyor.

Söz konusu coğrafi formasyonların tarifi ve statüsü, Uluslararası Deniz Hukuku ilkeleri doğrultusunda "Mavi Vatan Kanunu" içinde yer alacak.

TSK VE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞININ GÖRÜŞLERİ ALINDI

Kanun teklifinin hazırlık sürecinde, Dışişleri Bakanlığı bürokratları ile koordineli bir çalışma yürütülüyor. Taslak düzenleme oluşturulurken Uluslararası Deniz Hukuku normları ile Türk kanunları karşılaştırmalı olarak analiz edildi. Ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığının teknik görüş ve önerileri de çalışmaya dahil edildi.

Mavi Vatan doktrinini iç hukukun bir parçası haline getirecek olan kanun teklifinin, Kurban Bayramı sonrasında TBMM Başkanlığına sunulması planlanıyor.

Mavi Vatan yasalaşıyor: Türk deniz yetki alanları için tarihi adım!Mavi Vatan yasalaşıyor: Türk deniz yetki alanları için tarihi adım!

KAYNAK : TRT Haber
Şule Altınel Haber7.com - İnternet Editörü
Haber 7 - Şule Altınel

Editör Hakkında

Sakarya’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamlamasının ardından gazetecilik kariyerine başladı. 2016 yılından beri çeşitli medya kuruluşlarında çalıştı. 2025 Haziran ayından itibaren Haber7’de ‘gündem editörü’ olarak kariyerini sürdürmekte.
YORUMLAR 15 TÜMÜ
  • Gültepeli Bjk 1 ay önce Şikayet Et
    Hiileyylee verilen adalarımızı gerii alalımm
    Cevapla
  • Alparslan Han 1 ay önce Şikayet Et
    Adalarımızı almamız lazım..
    Cevapla
  • Ersan 1 ay önce Şikayet Et
    İtalya ile görüşülüp adaları geri almasını ve gerçek sahibi olan Türklere vermelerini sağlamalıyız. Hazır Giorgia Meloni orada başbakan. Reis'e hayran hayran bakıyor her yerde....
    Cevapla
  • Murat 1 ay önce Şikayet Et
    Deniz sınırı iki ana kara'nın tam ortasından geçmeli.Bizim ana kara da kalan adalar da bizim olmalı. Hak olan budur.
    Cevapla
  • Orhun Yazıtları 1 ay önce Şikayet Et
    Türkiye olarak minimum 1000 büyük savaş gemisinden oluşan deniz kuvvetleri oluşturmak zorundayız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR