Instagram açıktan 'İslam düşmanlığı' yapıyor: Manevi değerlerden 'rahatsız' oldular

Meta'nın sansürü sonrası Haber7'ye konuşan Dijital Vatan Akademisi İletişim Koordinatörü Serdar Arseven, "Bu örnek bize NSosyal gibi yerli platformların ne denli önemli olduğunu bir kez daha kanıtlıyor" dedi.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 24.08.2026 15:29 GÜNCELLEME 24.08.2026 15:58 GÜNCEL
Instagram açıktan 'İslam düşmanlığı' yapıyor: Manevi değerlerden 'rahatsız' oldular
Instagram açıktan 'İslam düşmanlığı' yapıyor: Manevi değerlerden 'rahatsız' oldular
HABERİN ÖZETİ
ÖZETİ DİNLE
  • Meta'ya bağlı Instagram, Türkiye haritası, Ayasofya, Kabe ve Kubbetü's Sahre'nin yer aldığı Dijital Vatan Akademisi profil fotoğrafını kaldırarak hesaba kısıtlamalar getirdi.
  • Dijital Vatan Akademisi İletişim Koordinatörü Serdar Arseven, uygulamanın yerli sosyal medya platformlarının önemini ortaya koyduğunu belirtirken, Talebeler Grubu Başkanı Cevahir Tatar yasal yollara başvuracaklarını açıkladı.
  • ASBÜ, TYB ve Ankara İl Millî Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen akademide gençlere yapay zekâ, siber güvenlik, dijital medya ve dezenformasyon gibi alanlarda eğitim veriliyor.

           
HABER7 - ÖZEL

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ), Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) ve Ankara İl Millî Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle hayata geçirilen "Dijital Vatan Akademisi", ABD menşeli teknoloji şirketi Meta'nın sansürüne maruz kaldı.

Dijital Medya Akademisi'nin, Meta'ya bağlı sosyal medya platformu Instagram'daki profil fotoğrafı "zararlı" bulunarak kaldırıldı.

Dijital Vatan Akademisi'nin sansüre uğrayan profil fotoğrafı.

Söz konusu fotoğrafta Türkiye Cumhuriyeti haritası, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, Kabe-i Muazzama ve Kubbetü's Sahre detayları vardı.

Dijital Medya Akademisi yetkilileri, ilgili fotoğrafı Instagram platformuna tekrar tekrar yüklemeye çalıştıysa da aynı sonuçla karşılaştı.

Konuya ilişkin olarak Instagram'dan Dijital Medya Akademisi'ne yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Merhaba Dijital Vatan Akademisi. Fotoğrafını tekrar inceledik. Spam ile ilgili Topluluk Standartlarımıza uymadığını onayladık. Bunun can sıkıcı olduğunu biliyoruz ama Instagram'ın güvenli ve samimi bir yer olarak kalmasını istiyoruz."

Ayrı bir açıklamada ilgili görselin "rahatsız edebilecek" türden bir fotoğraf olduğuna atıf yapılıyor:

"İnsanların başkalarını rahatsız edebilecek yüksek hacimli eylemlerde bulunmasına izin vermiyoruz."

Instagram'ın Dijital Vatan Akademisi'ne gönderdiği yazılı açıklamanın bir ekran görüntüsü.

Ardından hesabın görünürlüğünün kademeli olarak düşürüldüğü ve belirli kısıtlama uygulamalarına başvurulduğu belirtiliyor.

Meta'nın sansürü sonrası Haber7'ye konuşan Dijital Vatan Akademisi İletişim Koordinatörü Serdar Arseven, "Bu örnek bize NSosyal gibi yerli platformların ne denli önemli olduğunu bir kez daha kanıtlıyor" dedi.

Dijital Vatan Akademisi İletişim Koordinatörü Serdar Arseven

"İpin ucu birilerinin elinde olunca maalesef bu gibi sonuçlarla karşılaşıyorsunuz. Bizim niyetimiz gençliği uyandırmak. Sosyal medyanın ve diğer dijital platformların onları kullanmasına engel olmak. Bu ilk değildi, görünen o ki sonuncu da olmayacak" diye ekliyor Arseven.

Dijital Vatan Akademisi Talebeler Grubu Başkanı Cevahir Tatar, Meta'nın sansürüne karşı yasal yollara başvuracaklarını açıkladı.

Aynı zamanda bir hukukçu olan Tatar, "Ayasofya, Kabe-i Muazzama ve Kubbetü's Sahre ile Türkiye haritasının yer aldığı bir fotoğraf üzerinden Dijital Medya Akademisi'ni cezalandırmak istediler. Bu bir sansürdür. Bunun suç olduğunu düşünüyoruz. Arkadaşlarımızla birlikte yasal başvurularda bulunacağız" ifadelerini kullandı.

Arseven, Dijital Vatan Akademisi'nin Ankara ayağının 28 Ağustos Cuma günü sona ereceğini, eğitimlerin diğer şehirlerde devam edeceğini sözlerine ekledi.

DİJİTAL VATAN AKADEMİSİ HAKKINDA NELER BİLİNİYOR?

Programın temel amacı, gençleri dijital dünyanın fırsatları ve tehditleri konusunda donatmak ve bilinçli, güvenli, etik ve sorumlu içerik üreticileri yetiştirmek olarak açıklanıyor. 

Programda, “vatan” kavramının geleneksel sınırların yanı sıra manevi ve dijital alanları da kapsayacak şekilde ele alınması hedefleniyor.

Dijital Vatan Akademisi'nin 20 Ağustos Perşembe günü tarihli 'Veri Güvenliği, Sosyal Medya ve Yapay Zekâ' dersinden bir görsel.

Akademinin tanıtımında özellikle Mavi Vatan, Gök Vatan ve Yeşil Vatan kavramlarının ardından dijital alanın da Türkiye'nin yeni nesil egemenlik ve güvenlik alanlarından biri olarak değerlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor. 

Açılış dersini Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin verdi. Açılışta İçişleri Bakan Yardımcısı Kübra Güran Yiğitbaşı, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Nazım Elmas, ASBÜ Rektörü Musa Kazım Arıcan, eski MGK Genel Sekreteri Seyfullah Hacımüftüoğlu, TYB Başkanı Muhammet Enes Kala, DMM Koordinatörü Deniz Demir ve Dijital Vatan İletişim Koordinatörü Serdar Arseven de yer aldı.

KAYNAK : Haber7
Ramazan Dengiz Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 12 TÜMÜ
  • Misafir 11 dakika önce Şikayet Et
    Sadece o değil sosyal medyanın tamamı Türk Milletini birbirine düşürmeye düşman etmeye çalışıyotlar özellik face book
    Cevapla
  • Adam 11 dakika önce Şikayet Et
    Nsosyal, 2Next mesajlaşma çok iyi ama alışkanlıklar birden değişmiyor. O yüzden insanların alısageldikleri şekilde düzenlenip tekrar pazarlanırsalar, wahtsapp ve instagramın yerini alır ve yavaş yavaş ideal olan sınırlamalar getirilir çok daha iyi olur. Yoksa çok zor yaygın kullanımı
    Cevapla
  • murathan 14 dakika önce Şikayet Et
    Bir yunanli kalkip kendi digital vatan akademsinde ayasoyayi ve sümelayi kullansa bizim tepkimiz ne olur?
    Cevapla
  • harun battal 14 dakika önce Şikayet Et
    Bu haberden sonra hesabımı kapattım.
    Cevapla
  • Misafir 22 dakika önce Şikayet Et
    bilinmeyen bir şey değil. somut pilotuna basılı Facebook profil resmi yaptığım için Facebook hesabım kapatıldı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle