Maltepe'de bina çöktü, İstanbul'daki tehlike ortaya çıktı: 50 bin bina riskli...

Maltepe'de 7 katlı binanın 3 katında çökme meydana geldi, 5 kişi yaralı kurtarıldı. Prof. Dr. Ali Koçak, İstanbul'da yaklaşık 50 bin riskli bina bulunduğunu belirterek her ilçede bin 500 tane yapının kendiliğinden çökebileceğini söyledi.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 08.10.2026 09:57 GÜNCELLEME 08.10.2026 10:31 GÜNCEL
Maltepe'de bina çöktü, İstanbul'daki tehlike ortaya çıktı: 50 bin bina riskli...
Maltepe'de bina çöktü, İstanbul'daki tehlike ortaya çıktı: 50 bin bina riskli...

İstanbul'un Maltepe ilçesinde 7 katlı bir binanın alt 3 katında çökme meydana geldi. Olayın ardından bölgeye sevk edilen ekipler, enkaz altında kalan vatandaşları kurtarmak için çalışma başlattı.

İstanbul Valisi Davut Gül, olay yerinde yaptığı açıklamada enkaz altında kalan 7 kişiden 4'üyle temas sağlandığını bildirdi. Olayla ilgili aktarılan son bilgilerde ise 5 kişinin enkazdan yaralı olarak çıkarıldığı belirtildi.

"İSTANBUL'DA 50 BİN RİSKLİ BİNA VAR"

Yaşanan çökme sonrası TV100'e değerlendirmelerde bulunan Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Koçak, İstanbul genelindeki riskli yapı stokuna ilişkin dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Koçak, kentte benzer durumda yaklaşık 50 bin bina bulunduğunu öne sürerek şu ifadeleri kullandı:

"Bütün ilçelerimizde, İstanbul ilçelerinde buna benzer 50 bin adet binamız vardır. Çünkü raporlandırmalar var buna ilişkin. İRAP raporları var, AFAD'ın raporları var, İstanbul Büyükşehir'in kentsel risk raporları var."

"HER İLÇEDE BİN 500 BİNADA RİSK VAR'

Riskli yapıların yalnızca deprem sırasında değil, herhangi bir sarsıntı yaşanmadan da çökebileceğine dikkat çeken Koçak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Baktığımız zaman hemen hemen her ilçede bin, bin beş yüz tane böyle kendi kendine yıkılacak nitelikte çok riskli binalarımız var. Bırakın depremde yıkılmayı, bunların içerisinde kendi kendine yıkılacak binalarımız çok fazla."

BİN 238'İ HER AN YIKILABİLİR

İstanbul'da tabut bina yani kendiliğinden yıkılması beklenen bin 238 bina var. Deprem gerçeğinin kendini her hatırlattığında kentsel dönüşüme ya da hızlı tarama testlerine olan başvurular artıyor ancak gündem değişince ilgi de azalıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) başlattığı hızlı tarama testlerine 2023 Kahramanmaraş depremlerinden sonra günde binlerce başvuru geliyordu. Bugünlerde o başvuru sayıları 500'e kadar indi.

İBB, 170 bin başvurudan 40 bin binada hızlı tarama testi yapıldığını ve 1999 öncesi inşa edilen 18 bin 800 bina yüksek ve çok yüksek riskli çıktığını açıklamıştı.

İŞTE EN RİSKLİ İLÇELER

Avcılar, Zeytinburnu, Bağcılar, Bahçelievler riskli binaların en yoğun olduğu ilçeler arasında yer alıyor.

Başvurular azalsa da eski binalarda oturup kentsel dönüşüme girmek isteyen yüzlerce ev sahibi var.

HIZLI TARAMA TESTİ NASIL YAPILIR?

İBB Deprem Risk Yönetimi Başkanı Murat Yün, konuya ilişkin NTV'ye değerlendirmelerde bulundu.

"100 bin insanımız hızlı taramayla başlayan kentsel dönüşüm sürecinde güvenli konutlara geçmiş oldular." diye konuşan Yün, hızlı tarama testini şöyle anlattı:

“Önce geliyoruz binanın demirine betonuna kalitesine ve planına uygun yapılıp yapılmadığına bakıyoruz. Yazılımla deprem güvenlik oranına bakıyoruz. Eğer bizim için öncelikli binalar kapsamındaysa yüksek riskli ya da riskli binalar kapsamındaysa hızlıca vatandaşa bilgilendirme yapıyoruz.”

HIZLI TARAMA TESTİ NEDİR?

Hızlı tarama testiyle binaların depreme dayanıklılığı ölçülüyor.

Testlerin yasal olarak bir bağlayıcılığı yok. Başvuru için apartman sakinlerinin oy birliği gerekiyor.

Şule Altınel Haber7.com - İnternet Editörü
Haber 7 - Şule Altınel

Editör Hakkında

Sakarya’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamlamasının ardından gazetecilik kariyerine başladı. 2016 yılından beri çeşitli medya kuruluşlarında çalıştı. 2025 Haziran ayından itibaren Haber7’de ‘gündem editörü’ olarak kariyerini sürdürmekte.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL