Ak Parti'den 50 vekil imzasını çekti

TBMM Başkanlığı'na sunulan Anayasa değişiklik teklifinden 50'den fazla Ak Partili milletvekili imzasını çekti. İmza sayısı 184'ün altına düştüğü için teklif geçersiz sayıldı. Bunun üzerine yeni teklif, imzaya açıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 05.04.2010 11:25 GÜNCELLEME 05.04.2010 11:25 GÜNCEL
Ak Parti'den 50 vekil imzasını çekti
Ak Parti'den 50 vekil imzasını çekti

''İMZALARIMIZI GERİ ÇEKMEK SURETİYLE BU ANLAMSIZ TARTIŞMAYA SON NOKTAYI KOYMUŞ OLDUK. MİLLETVEKİLLERİ, ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İRADESİNİN ARKASINDA SAPASAĞLAM DURMAKTADIR. TEKLİF, TBMM'NİN BÜTÜN ÜYELERİNİN İMZASINA AÇIK DURUMDADIR'' 

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, Anayasa değişikliği teklifindeki imzaları geri çekmek suretiyle, ''Bu konudaki anlamsız tartışmaya son noktayı koymuş olduklarını'' belirterek, ''Şu an itibariyle Türkiye, Anayasa değişikliği teklifini özü, ruhu, kapsamıyla birlikte tartışmaya başlamalıdır'' dedi.

Kılıç, yaptığı açıklamada, 30 Mart 2010 tarihinde 223 milletvekilinin imzasını taşıyan Anayasa değişikliği teklifini TBMM'ye sunduklarını hatırlatarak, teklifin özünde, Türkiye'nin siyasi, demokrasi ve hukuk hayatında önemli düzenlemeler getirmeyi hedeflediğini kaydetti.

Teklifin özünün, Türkiye'de demokrasiyi güçlendirmek, özgürlükleri genişletmek, hukuk devletinin ilkelerini, prensiplerini güçlü kılmak, bireyin hukukunu ön plana çıkarmak ve güçlendirmek olduğunu anlatan Kılıç, ''Çocuklarımız, kadınlarımız, yaşlılarımız için yeni haklar getirmektir, fırsat eşitliğini yeniden düzenlemektir. Bu çerçevede hazırlığı yapılmış olan Anayasa değikliği teklifinin Türkiye'nin siyasi, demokrasi hayatına çok önemli katkılar sağlayacağına ilişkin kanaatimizi bugün aynı kararlılıkla taşıyor ve yeniden ifade ediyoruz'' diye konuştu.

''Anayasa değişikliği teklifinin özü itibariyle tartışılmak yerine, altında bulunan imzalar yönünden tartışılmasının tercih edildiğini'' ifade eden Kılıç, şunları söyledi:

''Anayasa değişikliği teklifinin altında bulunan imzalar doğruydu değildi, TBMM Başkanı'nın imzası vardı yoktu' gibi tartışmaları tamamen değişiklik teklifinin özünden uzak ve çarpıtma amaçlı yaklaşımlar olarak değerlendirdik. Gerek Türk kamuoyunun, gerekse Türk siyasi hayatının Anayasa değişikliği teklifini, imzaları yönünden değil; özü itibariyle bir demokrasi ve özgürlük paketi olarak tartışmasını istiyoruz. Bugün ve bundan sonraki günlerde Anayasa değişikliği teklifinin getirdiği reformların Türkiye'de tartışılmasını istiyoruz.

Bu büyük reformun, bu önemli demokrasi adımının imza tartışmasının gölgesinde bırakılmamasını arzu ediyoruz. Bu amaçla Anayasa değişikliği teklifinin altında Samsun Milletvekili sıfatıyla bulunan imzamı, ben bugün itibariyle TBMM Başkanlığına sunmuş olduğum dilekçeyle geri çekmiş bulunuyorum. Aynı şekilde belli sayıda milletvekilimiz  teklifin altında bulunan imzalarını TBMM Başkanlığına sunmuş oldukları dilekçelerle birlikte geri çekmiş oldular. Bundan sonraki süreç de mevcut Anayasa değişikliği teklifi üzerinde TBMM Başkanlığı ile Anayasa Komisyonunun icra edeceği işlemi beklemek durumundayız.''

Kılıç, gazetecilerin ''kaç imzanın geri çekildiği'' sorusu üzerine, ''Şu an bize intikal eden bilgi doğrultusunda söylüyorum; TBMM Başkanılığına intikal eden geri çekme dilekçelerinin sayası 50'nin üzerine çıkmış bulunmaktadır'' dedi. 

Teklife imza atan diğer milletvekillerinin de imzasını geri çekip çekmeyeceği sorusuna karşılık, Kılıç, ''Milletvekillerinin tamamen kendi iradelerine bağlıdır. Bildiğiniz gibi, Anayasa değişikliği teklif olarak sunulur. Anayasa değişikliği teklifinde bulunma hakkı, tamamen TBMM üyelerine ait olan bir haktır. Bu hakkı kullanmak isteyen milletvekilleri kullanabilecektir. Ama burada aslolan 184 sayısıdır. Şu an itibariyle Başkanlığa intikal eden dilekçelerle değişiklik teklifinin altındaki imza sayısı, 184'ün altına düşmüştür'' diye konuştu.

Kılıç, ''Teklifin geçerliliği ne olacak?'' sorusuna, bu durumda TBMM İçtüzüğü'nün hükümlerinin belli olduğunu belirterek, bunun Başkanlık ve Anayasa komisyonu tarafından uygulanacağını belirtti.

-''YENİDEN İMZAYA AÇILDI''-

''Ancak hemen ifade edelim; Milletvekilleri, Anayasa değişikliği iradesinin arkasında sapasağlam durmaktadır'' diyen Kılıç, değişiklik teklifinin yeniden imzaya açıldığını söyledi. Kılıç, ''Arzu edilen sayıda milletvekili, Anayasa değişikliği teklifinin altına yeniden imzalarını koyabilecektir. Değişiklik teklifi, TBMM'nin bütün üyelerinin imzasına şu an itibariyle açık durumda bulunmaktadır'' dedi.

Gündemde tutulmak imza tartışmalarının atılmış olan bu adımla birlikte tamamen boşa çıkmış olacağını kaydeden Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Şu andan itibaren gerek siyasetçileri, gerek medyayı, gerekse kamuoyunu Anayasa değişikliği teklifini imzaları yönünden değil, özü itibariyle tartışmaya davet ediyoruz. Bu değişiklik teklifinin özü demokrasidir, özgürlüktür, insan haklarıdır, bireyin hukukudur, hukuk devletinin güçlendirilmesidir. Gereksiz, anlamsız bir imza tartışması yaratılmıştır. Ancak bu tartışmalar, zaten baştan da ifade ettiğimiz gibi, boş tartışmalardı. Anayasa değişikliği teklifinin özünü gölgelemeye, perdelemeye yönelik maksatlı girişimlerdi. Ancak öyle bile olsa, biz imzalarımızı geri çekmek suretiyle bu anlamsız tartışmaya son noktayı koymuş olduk. Şu an itibariyle Türkiye, Anayasa değişikliği teklifini özünden, ruhuyla, kapsamıyla birlikte tartışmaya başlamalıdır. Teklifin özü daha fazla demokrasidir, özgürlük alanının genişlemesidir, bireyin hukukunun kuvvetlendirilmesidir, hukuk devletinin egemen olmasını temin etmektir. Türkiye'nin hukuk ve siyasi hayatı adına, Türkiye'nin insanları adına çok önemli bir hukuk düzenlemesidir.'' 

-''İMZALAR TAMAMLANIRSA TBMM BAŞKANLIĞINA YENİDEN SUNULABİLİR''-

Kılıç, ''Süreç yeniden başladı demektir, bugün teklifi yeniden sunacak mısınız?'' sorusuna karşılık, gereken imza sayısının bugün tamamlandığı takdirde teklifin yeniden TBMM Başkanlığına sunulabileceğini ifade ederek, bunun teklife imza koyan ve imza çalışmalarını yürüten milletvekillerinin takdirine bağlı olduğunu söyledi.

Komisyon çalışmalarının yeni süreçten etkilenip etkilenmeyeceği sorusuna karşılık Kılıç, ''Bugün itibariyle sunulması halinde teklif hafta içinde Anayasa Komisyonunun çalışmalarına başlayabilmesi mümkün olabilecektir. Bu durumda Çarşamba yerine, Perşembe günü Anayasa Komisyonu çalışmalarına başlayabilir. Ancak teklifin TBMM Başkanlığına ulaştığı andan itibaren, Komisyona intikal anıyla paralel bir husustur. Bu konuda takdir, TBMM Başkanlığı ile Anayasa Komisyonu Başkanı ve üyelerindedir''  dedi.

-''ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİNİN ŞU ANDAN İTİBAREN İMZALAR BAKIMINDAN DEĞİL ÖZÜ VE RUHU BAKIMINDAN TARTIŞILMASINI İSTİYORUZ''

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, ''Anayasa değişikliği teklifinin şu andan itibaren imzalar bakımından değil, özü ve ruhu bakımından tartışılmasını istiyoruz'' dedi.

Suat Kılıç, MYK toplantısı için parti genel merkezine gelişinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Kılıç, ''Neden böyle bir yol izlediniz? Bu ne anlama geliyor. Teklif düştü mü?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Bildiğiniz gibi 30 Mart 2010 tarihinde yeterli sayıda milletvekili arkadaşımızın imzasıyla TBMM Başkanlığı'na bir anayasa değişikliği teklifi sunduk. Bu teklif özü itibariyle daha fazla demokrasi vadeden, daha fazla özgürlük vadeden, Türkiye'de bireyin hukukunu öne çıkaran, çıkarmayı amaçlayan ve hukuk devletini güçlendirmeyi hedefleyen bir anayasa teklifi olarak hazırlandı. Bugün itibariyle kanaatimiz aynıdır.

TBMM Başkanlığı'na sunulmuş olan anayasa değişiklik teklifindeki daha fazla demokrasi, özgürlük, insan haklarına saygılı bir hayat, hukuk devletinin güçlendirilmesi noktasındaki yaklaşımlarımızın arkasındayız. Ancak maalesef Türkiye'de belli çevreler, özellikle muhalefet siyaseti, anayasa değişikliği teklifini özü bakımından tartışmak yerine bir imza tartışması yaratmayı tercih etti. Oysa ki değişiklik teklifinin altındaki imzalar noktasında en ufak bir problem söz konusu değildir. İçerik olarak bakıldığında yapılan tartışmalar maalesef teklifin özünü tartışmayı bir tarafa bırakan, bir şekil tartışması yaratmayı hedefleyen tartışmalar olarak planlandı. Bu maksatlı yaklaşımı boşa çıkarmayı, teklifin altında imzası bulunan milletvekilleri olarak bir görev şeklinde değerlendirdik. İmzalar doğruydu değildi, ıslak imzaydı, değildi, TBMM Başkanının değişiklik teklifinin altında imzası vardı yoktu gibi tartışmaları esastan uzak, işin özünü anlamayı reddeden yaklaşımlar olarak değerlendirdik.

Türkiye, demokrasi hayatındaki en kapsamlı özgürlük düzenlemesini, bu en kapsamlı hukuk devleti düzenlemesini, bu en kapsamlı demokrasi düzenlemesini bir imza tartışmasının gölgesinde bırakılmasına razı olmadık. Ve ben gün itibariyle, Samsun Milletvekili olarak teklifin altında bulunan imzamı geri çektim. Buna ilişkin dilekçemi TBMM Başkanlığına sundum. Aynı saatlerde ellinin üzerinde milletvekili arkadaşım aynı nedenlerle imzalarını geri çekmiş oldular. Bu andan itibaren kararlılıkla şunu ifade ediyoruz; Anayasa değişikliği teklifinin arkasındayız. Anayasa değişikliği teklifinin şu andan itibaren imzalar bakımından değil, özü ve ruhu bakımından tartışılmasını istiyoruz. Türkiye'nin demokrasi ihtiyacı ile tartışılmasını istiyoruz.  Türkiye'nin özgürlük ihtiyacı ile tartışılmasını istiyoruz. Türkiye'nin çağdaşlaşması, muasır medeniyete erişmesi, gerçek ve tam bir hukuk devleti olması yönüyle anayasa değişikliği teklifinin basında, kamuoyunda ve siyasette tartışılmasını istiyoruz. An itibariyle rahatlıkla ifade edebilirim ki, teklif üzerinden yürütülen imza tartışmaları tamamen sona ermiştir. Anayasa değişikliği teklifinin yeniden milletvekilleri TBMM üyelerinin imzasına açılmış bulunmaktadır. Meclis'te milletvekili sıfatıyla bulunan her üye anayasa değişikliği teklifi altına imzasını koyabilme hakkına ve imkanına sahiptir. Özü demokrasi olan hukuk ve demokrasi olan bu anayasa değişikliği teklifi yeniden işlem görecektir. Bunu arzu ediyoruz.

Takvim olarak, imzaların milletvekili arkadaşlarımız tarafından tamamlanabilmesi halinde gün içinde anayasa değişikliği teklifinin yeniden TBMM Başkanlığına arz edilmesi planlanmaktadır. TBMM Başkanı, hangi takvim içerisinde bunu anayasa Komisyonu'na sevk edecektir ve Anayasa Komisyonu hangi takvim içinde bunu görüşmeye başlayacaktır? Bu konular gerek TBMM Başkanlığı, gerekse Anayasa Komisyonu Başkanlığının takdirinde olan bir husustur. Bildiğiniz gibi TBMM kendi gündemine hakimdir. Değişiklik teklifi Başkanlığa intikal ettiği andan itibaren Başkanlık ve Anayasa Komisyonu takvim çalışmaları konusunda gereğini yapacak ve sizleri mutlaka bilgilendirecektir''

-''EN FAZLA 1-2 GÜNLÜK BİR GECİKME OLABİLİR''-

Suat Kılıç, ''Teklif düşmüş oldu değil mi?'' sorusuna ''İçtüzük gereği olarak 'teklif düştü' şeklinde kavram kullanabilmek belki mümkün değil, ama anayasa değişikliği teklifi için gereken imza sayısının altına inilmiş olduğundan dolayı muhtemelen teklifin işlem görmeye devam etmesi artık mümkün olamayacak, mevcut koşullarda Anayasa Komisyonu'na intikal eden teklifin. Ama bu durum yeni teklifin imzaya açılmasına ve TBMM'ye bir an önce ivedilikle sunulmasına engel bir durum teşkil etmeyecek'' yanıtını verdi.

''Bugün imzaların tamamlanmasını bekliyor musunuz?'' sorusunu yanıtlayan Kılıç, ''Bugün tamamlanması büyük ihtimaldir. İmzaya açılmış durumdadır. Milletvekili arkadaşlarımız Anadolu'da, kendi seçim bölgelerinde bulunmaktalar ağırlıklı olarak. Ankara'ya gelenler teklife imzasını koymaktadırlar. Bu tabii anayasa değişikliği teklif olarak sunulduğu için ve teklife imza koymak milletvekilinin kişisel tercihi, kişisel takdirinde bir husus olduğu için milletvekillerinin konu hakkında bilgi edindikçe kendi iradeleriyle şekillenecek ve devam edecek bir husustur'' dedi.

Suat Kılıç, ''Takvimde kaç günlük bir gecikme söz konusu olabilir?'' sorusu üzerine, ''Dediğim gibi, nihai kararı TBMM Başkanlığı ve Anayasa Komisyonu Başkanlığı verecek takvim konusunda. Ama en fazla 1-2 günlük bir gecikmeye sebep olur diye düşünüyorum. daha fazla olacağını sanmıyorum'' diye konuştu.

Kılıç, ''Mevcut teklifte bir değişiklik olabilir mi? Yoksa aynı teklif mi sunulacak TBMM'ye?'' sorusuna, ''Anayasa değişikliği teklifi milletvekillerinin takdirinde ve iradesinde olan bir husustur. İmza koymayı planlayan milletvekillerinin takdirlerinde olan hususlardır bunlar. Ne şekilde şekilleneceğini hep birlikte göreceğiz ama teklifimizin arkasındayız. Çünkü özü demokrasidir, özü hukuktur, özgürlük ve insan haklarıdır'' yanıtını verdi.

''Baştan acaba milletvekillerinin iradesi sorgulanmadan imzalar alınamaz mıydı?'' sorusu üzerine Suat Kılıç, ''Bu konudaki sorunuza çok net olarak bir cevap verebilirim. Teklifin altında, mevcut Anayasa Komisyonuna intikal etmiş bulanan teklifin altında bulunan imzalar noktasında bizim en ufak bir kuşkumuz, kaygımız, tereddütümüz söz konusu değildir. Ama kasıtlı bir imza tartışması başlatılmak istenmiştir. Bu kasıtlı tartışma ile anayasa değişikliği özü itibariyle gölgelenmek istenmiştir. Biz demokrasi hukuk ve özgürlüklerin bir imza tartışmasının gölgesinde bırakılmasını istemiyoruz'' dedi.

Kılıç, ''Yeni bir sürpriz bekleyelim mi?'' denilmesi üzerine ''Çok fazla sürpriz beklemeyin'' diye konuştu.

-''ÇOK GEREKSİZ YERE ÇIKARILMIŞ BİR TARTIŞMA''-

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, gazetecilerin sorusu üzerine, ''Bu tartışma çok gereksiz yere çıkarılmış bir tartışma. Değiştirdiğimiz önemli yenileşme, demokratikleşme teklifi konusunda ana muhalefet partisinin gereksiz tartışmayla özü dışına çıkarılmasına arkadaşlarımızın gönlü razı olmamış. Teklif geri çekildi. Sanırım Meclis Başkanımız teklif sahibine iade edecektir. Açılan teklife imzamı atacağım'' dedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, anayasa değişiklik teklifindeki imzaların çekilmesiyle ilgili olarak sorulan bir soru üzerine, ''Parlamentodaki arkadaşlarımızın yapacağı iş. Benim işim değil o. Takip edip göreceğiz'' diye konuştu.

TEKLİFTE DEĞİŞİKLİK SİNYALİ

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da konuyla ilgi sorulan soruya şu yanıtı verdi:    

''Türkiye çok önemli bir reformun arifesinde. Anayasada çok önemli değişiklikler içeren bir teklif verilmişti. Bununla ilgili imzalar eskiydi, yeniydi, ıslaktı, kuruydu, başkanın vardı yoktu, başbakanın var, yoktu böyle gereksiz, yersiz, işin esası ile ilişkisi olmayan bir takım tartışmalar yapılıyor. Bu tartışmalar nedeniyle milletvekili arkadaşlarım bu tartışmalara son vermek ve işin özünün tartışılmasına imkan vermek için imzalarını geri çekmişlerdir. Şu anda bir kısım arkadaşlarımız  yeni teklifin Meclis Başkanlığı’na sunulması için imzaya açmış durumdadır.''

Bozdağ, ''İmzaların geri çekilmesiyle aslında muhalefetin ortaya attığı iddiaları doğru kabul etmiş olmuyor musunuz?'' sorusuna ''Hayır, hayır. Kesinlikle bunların tamamı böylesi konunun tartışmalara, bu kadar önemli bir konunu gölgelenmesine arkadaşlarımızın gönülleri razı olmadığından bu yola gittiklerini düşünüyorum'' yanıtını verdi.

Bekir Bozdağ, ''Yenilik bekleyelim mi teklifte?'' sorusu üzerine, ''İçeriğinde değişiklik olabilir mi? Olabilir'' dedi.

Öte yandan, Ak Parti milletvekillerinin yeni teklif için imza atmaya başladığı öğrenildi.

KAYNAK : Haber 7
YORUMLAR 34 TÜMÜ
  • Dogan Akbaba 14 yıl önce Şikayet Et
    Yorumlarla tartismak.... Ters zit görüste olunsa bile burda yorumlarla tartiilmasini taktir ediyorum..Eskiden karsi karsi ya medeni insanlar gibi tartisamayip kavga edilmesini engelliyor.. Ha, biriliri sacma sapan Yorumlar yazsa bile, elbet bir gün beyin hücrelerinin calismayan tarafida calisir,bende bereaber.
    Cevapla
  • gercek posta 14 yıl önce Şikayet Et
    AKP düşmanları harbi çok komik, çoğu acınacak durumda. Yahu okumak öğrenmek adamların doğasında yok ki. sadece birşey duymaya görsün, mal bulmuş mağribi gibi saldırıyorlar, okuyuo anlamaya çalışmıyorlar ki. Hoş, okusalar da çoğunun gözlerini hırs bürüdüğü için anlamazlar ki. sonra da böyle acaaaip komik durumlara düşerler. tabi manda gönü mü taşıyorlar, surat mı kızarmadığı için bilinmez...
    Cevapla
  • Tahsin Yılmaz 14 yıl önce Şikayet Et
    güzel bir konu. Chpliler akp ağzıyla konuşup milleti galyana getirmeye çalışıyor. Hep aynı ağız hep aynı dil. Aldırış etmemek lazım. Yok ben akpciydim bidaha oy vermem falan yalanın daniskasıdır. Şuanda ülkede Recep Tayyip Erdoğandan başka başbakan olacak kişi yoktur. Olsa ona oy verelm ama yok. Yine iktidar olacak parti akpartidir. Herkes rahat olsun
    Cevapla
  • PUTURGELI 14 yıl önce Şikayet Et
    ziyaretci bilmecesi!. bence bunlarin cogu maasli calisan ve sadece akp yi vatandasin zihninde fitne tohumlari attirilmak icin tutulmus zavalli saticilar...bence cook belli oluyor...vesselam
    Cevapla
  • uc nokta 14 yıl önce Şikayet Et
    EDİTÖRÜN DİKKATİNE!. Sayın Haber7.com editörleri.Yorum için uygulamaya geçirdiğiniz üyelik istememe şartınızı bir daha gözden geçirebilir misiniz?Zira ziyaretçiler sanki ağız birliği yapmışçasına, ya birbirinin devamı olan yada aynı manaya gelen yorumlar yazmaktadırlar.Naçizene çözüm önerim yorumların altında yorum yazan kişini IP numarasının bir kısmını (örn:99*.99*.9*.9* gibi)yazabilirsiniz.Böylelikle üyelik zorunluluğu kalkmış olur ama kişinin kim olduğuda az-buçuk belli olur:) Ne dersiniz hoş olmazmı?:)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR