Paket iptalinde 'Yüce Divan'a gidilsin

Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa değişikliği paketinin iptali için aldığı şekil yönünden inceleme kararına tepkiler sürerken, hukuk profesörü Hüseyin Hatemi’den hükümete ilginç bir öneri geldi.

ABONE OL
GİRİŞ 14.06.2010 20:45 GÜNCELLEME 14.06.2010 20:45 GÜNCEL
Paket iptalinde 'Yüce Divan'a gidilsin
Paket iptalinde 'Yüce Divan'a gidilsin

Hukuk profesörü Hatemi, Anayasa paketinin iptali halinde hükümetin Yüce Divan’a başvurmasını istedi. Osman Can, “öneri tartışılabilir” dedi

 Hatemi, mahkemeden iptal kararı çıkması halinde hükümetin kararı yok saymakla yetinmeyip Yüce Divan’a başvurması gerektiğini söyledi. Demokrat Yargı Derneği Başkanı Osman Can, önerinin tartışılmasının, olası bir sistem krizine neden olacak çatışma halinin engellenmesi açısından faydalı olabileceğini söyledi. Taraf’a konuşan Prof. Dr. Hüseyin Hatemi, Anayasa Mahkemesi’nden iptal kararı çıkması halinde hükümetin kararı yok hükmünde saymasını isteyen Anayasa Mahkemesi raportörü Osman Can’a destek verdi.

Hükümetin kararla yetinmemesini isteyen Hatemi, kararın altında imzası bulunan Yüksek Mahkeme üyelerinin Yüce Divan’da yargılanmaları için gerekli girişimlerde bulunması gerektiğini söyledi. Hatemi, “Bu görüşleri, AK Parti’nin kapatılması sürecinde benden görüş alan Sayın Dengir Mehmet Fırat’a da iletmiştim. Ancak bu yönde herhangi bir adım atılmadı. Yüce Divan kararını verecek olan yine Yüksek Mahkeme’nin kendisidir. Ama bu yöntem, söz konusu tartışmaların kamuoyunda daha yoğun gündeme gelmesi için yararlı olabilir. Bu kez hükümetin daha cesur davranıp sistem ve demokrasi adına bu adımı atması gerekiyor” dedi.

 Can: Faydalı bir tartışma

Anayasa Mahkemesi’nin hukuksuzluğa imza atmasını beklemediğini belirten Osman Can, Hatemi’nin önerisini şöyle değerlendi: “Bu tartışma, çatışma ihtimalini ortadan kaldırmak için, yüksek mahkemenin olası bir çatışma halinde ne gibi yaptırımlarla karşılaşabileceğini hatırlatması açısından mahkemeyi sağduyu ve hukuk yoluna çekmek için faydalı olabilir” dedi.

 Fırat: Hukuken mantıklı

Hatemi’nin önerisinin evrensel hukuk teorisinde pek çok hukukçunun dile getirdiği ve hukuk mantığına uygun bir görüş olduğunu belirten AKP Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat da, bu yolun, çözüm bulunması açısından tartışılabileceğini söyledi. Fırat “Bu konuyu daha önce Ahmet İyimaya da dile getirmişti. Bireysel kanaatim Osman Can’ın ve İyimaya’nın görüşlerinin tartışılmasından yanadır. Ancak işin bir de realite boyutu var. Bir sistem krizi çıkması olasılığı da göz ardı edilmemeli” diye konuştu. 

KAYNAK : TARAF
YORUMLAR 28 TÜMÜ
  • Kahraman Yiğit 14 yıl önce Şikayet Et
    Halkın üstünde Hukuk varmış bak. Tabi canım özellikle AYM üyeleri hiç çiğ süt emmedi onlar gökten "Melek" olarak AYM nin başına indirildiler ve bugüne kadar hep guguk içinde karar verdiler meselâ,411 oyla kabul edilen Başörtüsü meselesini guguk içinde iptal ettiler.Meselâ,367 meselesini yine guguk içinde kalarak verdiler vb.Tekrar edecek olursak bunlar Melektir yemezler içmezler aslâ yanlış karar vermezler! HASBÜNALLAH-U VENİ-MEL VEKÎL Yanlışlıkla Hukuk yerine "guguk" yazmışız artık idare edin İnsan çiğ süt emdiği içi
    Cevapla
  • Mehmet Bodur 14 yıl önce Şikayet Et
    YERİNDE BİR FİKİR.... Herkesin yaptığının bir bedeli olmalı. Sen kafana göre takıl, nasılsa kimse hesap soramaz. Benim adıma karar verdiğini söyle ama beni ipleme. Var mı öyle...
    Cevapla
  • Boyu Beyi 14 yıl önce Şikayet Et
    Anayasa Mahkemesi ve Adalet!!. Bu güne kadar verdiği her karar ile HALK nezdinde puan ve imaj kaybeden AYM bu defa MECLİSİ de yok sayar, YÜRÜTMEYİDE sabote ederse VERDİĞİ TÜM KARAR HİÇ OLUR.. Hükümet anayasa değişikliği iptal edilirse gereğini yapmalı ve AYM kararını yok saymalı, İPTAL oyu veren her bir AYM üyesini YÜCE DİVANa çekmelidir.. Adalet herkes için lazım.. AYM üyesi diye mükemmelde değiller yani.. Verdikleri ideolojik tonlarca karar var.. Bunlar bile yargılanmaları için yeter ve artar bile..
    Cevapla
  • Cafer UÇA 14 yıl önce Şikayet Et
    Anayasa değişikliği Chp ve Mhp nin yargı korumasının sonu olacaktır.. Chp nin ve Mhp yargıçlarca korunmaları kalkacak.Bütün telaşları bu. 12 Eylül darbesi soruşturmaya başlanırsa esas kıyamet o zaman kopacak. Mhp yönetim kadroları darbe zemini hazırlamaktan hesap verecekler. Her kesin derdi başka. Neden Özel kuvvetler komutanlıgının arşivlerinin mahkeme tarafından araştırılmasına.Aşırı tepki verdiler dersiniz. Terör olayları 957 den beri çeşitli isimler adı altında devam edegelir.Çünkü halkın dikkatini başka yöne çekeceksiniz ki.İstediğiniz sistemi gerçekleştirin. Olay bu
    Cevapla
  • Samil Bayram 14 yıl önce Şikayet Et
    Yüksek yargının tarafsızlığını nezaman göreceğiz?. Yüksek yargı içindeki bir çok sözüm ona hukukçu, kendilerini o mevkilere getirenlere diyet ödemek üzere orda kaldıkları sürece, birileride önlem almak zorunda kalmalı.Bu kadar deşifre oldukları halde bu hakimler millet adına karar veremezler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR