Atatürk'ün denen söz bakana ait çıktı

Polis ve jandarmaya atfen Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği ünlü sözün, aslında dönemin İçişleri Bakanı Şükrü Kaya'ya ait olduğu ortaya çıktı.

ABONE OL
GİRİŞ 02.05.2011 05:00 GÜNCELLEME 02.05.2011 05:00 GÜNCEL
Atatürk'ün denen söz bakana ait çıktı
Atatürk'ün denen söz bakana ait çıktı

"Sizin hali tavrınızdaki mertlik ve erkeklik, yürüyüşünüzdeki intizam ve ciddiyet, size olan haklı itimadı kuvvetlendirdi ve herkesi memnun etti." Bu sözün Atatürk'e ait olmadığı ortaya çıktı..

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 'Türk Polis Teşkilatı'nın Kuruluşunun 166. Yılında 166 Belge' adlı yayını birçok ezberi bozacak nitelikte. Kitapta yer alan '1928 yılı Cumhuriyet Törenlerinde Polisin Takdiri' başlıklı belge, yıllardır Atatürk'ün sanılan ünlü sözün aslında dönemin İçişleri Bakanı Şükrü Kaya tarafından söylendiğini gün yüzüne çıkardı.

Belgeye göre 1928 yılının Cumhuriyet Bayramı törenlerinde polis ve jandarmanın gösterdiği muvaffakiyet, Cumhurbaşkanı Atatürk ile Başvekil İsmet İnönü tarafından büyük takdir topladı.

İçişleri Bakanı Şükrü Kaya da polis ve jandarma kuvvetleri adına bir çay ziyafeti verdi. İşte İçişleri Bakanı Kaya bu sırada o ünlü sözü dile getirdi:

"Dün sizin hali tavrınızdaki mertlik ve erkeklik, yürüyüşünüzdeki intizam ve ciddiyet size olan haklı itimadı kuvvetlendirdi ve herkesi memnun etti. Çünkü herkes biliyor ki ve bilmelidir ki, polis ve jandarma kuvvetleri vatandaşlara huzur ve sükun temin eden Cumhuriyet'in kanunlarına ve medeniyet düşmanlarına karşı kullandığı bir kalkandır. Binaenaleyh Cumhuriyet'in kanunlarına ve memleketin huzur ve asayişine karşı gelebilecek ve vatandaşların hürriyetine tecavüz edebilecek her şeririn kafası behemahal bu kalkana çarpmalı ve parçalanmalıdır."

ZAMAN

YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • xmenbln 13 yıl önce Şikayet Et
    ohooo zaten nedense her söz ATAMIZA ait :-). .....IZM bu olsa gerek... isin cilgini cikarmak buna derler ... yakinda yeni ATATÜRK sözleri cikarsa sasmam .. mesela ...: TÜRK milleti INTERNETLE muasir medeniyete kavusacak... veya ... CUMHURIYETimizi biz kurduk, gencler FACEBOOK ile yasatacak.... falan :-)
    Cevapla
  • Bumilletin Birferdi 13 yıl önce Şikayet Et
    sakal- şerif. Çıkıyor Yaşar Nuri Efendi, "bakalım o şey peygambere mi ait?" diye soruyor, ama Atatük'kle kimse dokunamıyor. Atattürk'ü yok etmeye çalışan zihniyet İnönücülük yapan CHP dir aslında.
    Cevapla
  • ilker bozkurt 13 yıl önce Şikayet Et
    MUHAAA. devekuşları gibi kafamızı kumdan çıkarmayılım...
    Cevapla
  • kayabatuhan 13 yıl önce Şikayet Et
    Daha çok söz var.. Adalet mülkün temelidir. (Hz. Ömer) Köylü Milletin efendisidir. (Kanuni Sultan Süleyman) Cumhuriyetin ilkesi erdemdir. (Montesque) Hayatta en hakiki mürşit ilimdir. (auguste comte) daha çok varda neyse...
    Cevapla
  • Sebahattin GÜNDAY 13 yıl önce Şikayet Et
    Günaydın...... Bu yeni bir şey mi? Ortada Atatürk'e ait olmayan bir çok söz var. Bunu anlamak için belgeye falan lüzüm da yok. Ağzı olan konuşmuş onun adına.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR