Radyasyon tehlikesine karşı 100 dedektör

Radyasyon sızıntısı olması durumunda uyarı verecek olan Radyasyon Erken Uyarı Sistemi Ağı (RESA) dedektörlerinin ülkenin 100 yerleşim birimine yerleştirildiği açıklandı.

ABONE OL
GİRİŞ 15.05.2011 16:42 GÜNCELLEME 15.05.2011 16:42 GÜNCEL
Radyasyon tehlikesine karşı 100 dedektör
Radyasyon tehlikesine karşı 100 dedektör

CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan'ın soru önergesine Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın verdiği yanıt, radyasyon sızıntısı olması durumunda uyarı verecek olan Radyasyon Erken Uyarı Sistemi Ağı (RESA) dedektörlerinin ülkenin 100 yerleşim biriminde mevcut olduğunu ortaya koydu.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) kişilerin maruz kaldığı radyasyon seviyelerini belirlemek ve çevresel radyasyon seviyesindeki önemli değişiklikleri tespit etmek amacıyla çevre radyoaktivitesini izlediğini bildirdi. TAEK’in bu kapsamda, Türkiye’nin değişik bölgelerinden temin edilen çevresel örneklerde ve gıda örneklerinde radyonüklitlerin dağılımlarının belirlenmesi, izlenmesi ve değerlendirilmesine ilişkin faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade eden Sağlık Bakanı, şöyle dedi:

“Bu çerçevede TAEK tarafından rutin olarak Çevre ve Orman Bakanlığı ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile imzalanan protokoller çerçevesinde 81 ilimizden gönderilen gıda, toprak ve su örneklerinde rutin olarak radyoaktivite analizleri yapılmaktadır.”

“DEDEKTÖRLER YÜZ YERLEŞİM BİRİMİNDE MEVCUT”

Radyasyon sızıntısına karşı uyarı verecek dedektörlerin 100 yerleşim biriminde mevcut olduğuna dikkat çeken Bakan Akdağ, şöyle dedi:

“Ülkemizi etkileyebilecek düzeyde radyasyon sızıntısı olması durumunda uyarı verecek olan Radyasyon Erken Uyarı Sistemi Ağı (RESA) dedektörleri ülkemizin 100 yerleşim biriminde mevcut olup sistem tarafından bilgisayar bağlantılı olarak alınan ölçümler TAEK Kriz Merkezi tarafından sürekli olarak (7/24) takip edilmektedir.” Sağlık Bakanı Recep Akdağ, gıda işyerlerinin ürettikleri ürünler açısından insan sağlığı açısından taşıdığı riskler göz önünde bulundurularak daha etkin olan Risk Esaslı Denetim Sistemine geçildiğini de söyledi.

Gıda işyerlerinin denetim sıklığının ayda bir ila 3 yıl arasında değiştiğine işaret eden Sağlık Bakanı, “Et, süt, su ürünleri işleyen yerler ile toplu tüketim yerleri en sık denetlenen işyerleridir. Ayrıca kesimhanelerde tam zamanlı yetkilendirilmiş veteriner hekim bulundurma zorunluluğu getirilmektedir. Üretilen gıdaların insan sağlığına uygunlukları ile gıda hileleri, taklit ve tağşişin belirlenerek engellenmesi amacıyla İzleme ve Denetim programları uygulanmaktadır” dedi.

ANKA

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR