Org. Balanlı'nın komutanlığı önlenebilir

TSK Personel Kanunu'ndaki değişiklikle, adı Balyoz'a karışan Harp Akademileri Komutanı Org. Bilgi Balanlı'nın Hava Kuvvetleri Komutanlığının önleneceği iddia edildi.

ABONE OL
GİRİŞ 16.05.2011 11:21 GÜNCELLEME 16.05.2011 11:21 GÜNCEL
Org. Balanlı'nın komutanlığı önlenebilir
Org. Balanlı'nın komutanlığı önlenebilir

Lale Kemal'in haberi

Meclis’ten 6 aylığına Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisi alan hükümetin, bu çerçevede TSK Personel Kanunu’nda yapması beklenen değişiklik ile adı Balyoz darbe planı iddialarına karışan Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgi Balanlı‘nın, bu yıl Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na atanmasını engellemeyi planladığı iddia edildi.

Geçen yılki tartışmalı Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısında, 1. Ordu Komutanı iken iktidarı yıpratmaya yönelik internet andıcındaki rolü nedeniyle hükümetin emekliliğe zorladığı Orgeneral Hasan Iğsız vakasının benzerinin, Ağustos ayındaki YAŞ toplantısında Orgeneral Balanlı’nın, Hava Kuvvetleri Komutanı olmasına karşı direnç ile yaşanması bekleniyor.

Taraf gazetesindeki habere göre, Balanlı’nın, Ağustos’taki YAŞ şurasında bu göreve gelmesini önlemek için hükümetin KHK’yı koz olarak kullanması bekleniyor.

Değişiklik yetkisi KHK’da

KHK, terfi ve ilişik kesmeyi düzenleyen TSK Personel Kanunu’nda hükümete değişiklik yapma yetkisini açıkça veriyor. KHK’nın ayrıca hükümetin, Balyoz davasında yargılanan subaylar arasından albay ve general rütbesinde olan ve görevde 4 yılını tamamlayanları emekliye sevk etme konusunda elini güçlendirmesi bekleniyor. Zaten mevcut 926 sayılı TSK Personel Kanunu’nun 65. maddesi, “Terfi sırasına girenlerden; tutuklu bulunan ya da tahliye edilmekle beraber kovuşturma veya duruşması devam eden veya hakkında verilen hüküm henüz kesinleşmemiş bulunanların, terfileri ve kademe ilerlemeleri yapılmaz” hükmünü içeriyor. Diğer yandan 1612 sayılı YAŞ kanunu, KHK kapsamında değil. Dolayısıyla YAŞ’ın yasal zemini korunacak ancak Genelkurmay Başkanlığı’nın geçen sene Iğsız olayında olduğu gibi fazla diretmesinin KHK yoluyla engellenmeye çalışılması olasılığı yüksek.

Hükümeti silah zoruyla düşürmeye yönelik iddiaların odağındaki Balyoz davası kapsamında muvazzaf 30 general, 68 subay ve 2 astsubay tutuklanmıştı.

Taraf

YORUMLAR 5
  • enver küçükvar 13 yıl önce Şikayet Et
    temiz bir tsk istiyorum. adı darbecilerle anılanlar hiçbir zaman görev aldırılmamalı.mümkünse atılmalı.işsiz de kalmazlar.chp onlara bir yer bulur.
    Cevapla
  • Ahmet Özbir 13 yıl önce Şikayet Et
    ETÖ VE BALYOZDAN YARGILANANLARIN İŞİ YAŞ, YANİ ONLAR ASLA TERFİ EDİLMEMELİ, ORDUDAN İHRAÇ EDİLMELİDİR!... Yeryüzünün en büyük suçu artık DARBECİLİKTİR, DEMOKRASİYE PLANDIR! İster asker olsun, ister politikacı isterse gazeteci, eğer demokrasiye en ufak bir plan yapıyorsa ETÖ'cülerle, Balyozcularla sevişiyorsa onun işi YAŞ olmayı, nerede görevliyse oradan uzaklaştırılmalı, emekli dahi edilmemelidir, yani emekli maaşı bağlanmamalıdır! Çünkü demokrasiyi korumak, kollamak Türk Milletinin ve Yargısının birinci görevi olmalıdır!.. Yani sıfır kilometre bir anayasa yapılırken artık BİREYİN ÖNCELİĞİ, DEMOKRASİNİN VARLIĞI ÖN ŞART OLMALI, PLANCILAR BİTİRİLMELİDİR!..
    Cevapla
  • Mahmut Ağaoğlu 13 yıl önce Şikayet Et
    badem bıyıklı :). tsk da keşke badem bıyık serbest olsa o zaman anlardık ,kimler dolmuş :)yada abd den CIA nın yolladığı kasetler v.s v.s dindar cıa cılar :)
    Cevapla
  • mehmet bulut 13 yıl önce Şikayet Et
    engellensin tabi. kim darbeyi düşünse bile içeri tıkılsın yeter milletin geleceğini çaldığınız...
    Cevapla
  • and 13 yıl önce Şikayet Et
    isimler. insanların isim ve soyadlarının bende çok önemi var. acaba bu isim ve soyadı özenle seçilerekmi getiriliyor.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR