Diyanet, Kürtçe ezan için ne diyor?

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, 'Kürtçe ezan' konusunda yaptığı açıklamada bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 07.06.2011 23:59 GÜNCELLEME 07.06.2011 23:59 GÜNCEL
Diyanet, Kürtçe ezan için ne diyor?
Diyanet, Kürtçe ezan için ne diyor?

Görmez, Kürtçe ezan için; ''Ezanın herhangi bir dile ve lehçeye çevrilmesinin ezan olarak kabul edilmesi asla mümkün değildir.” açıklamasını yaptı.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Kürtçe ezan konusunda TRT Haber’in sorularını cevapladı. Başkan Görmez, ezanın farklı bir dile ve lehçeye çevrilmesinin asla kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Ezanın bütün Müslümanları birbirine bağlayan ortak bir inancın sembolü ve özgürlüğün ve bağımsızlığın simgesi olduğunu kaydeden Başkan Görmez şöyle konuştu: “Ezan-ı Muhammedi, Sevgili Peygamberimizin ilk mescidi inşa ettiği günden bu güne kadar bütün zamanlarda, bütün coğrafyalarda, bütün Müslümanların ortak inancının sembolü ve simgesi olmuştur. Ezan-ı Muhammedi’nin her kelimesi ve cümlesi Şeair-i İslamiye’dendir. Şeair demek dünya var oldukça Müslüman olma bilincimizi ve Müslüman kalma şuurumuzu diri tutacak ve kaybolmayacak bir sembol demektir. Binaenaleyh ezanın herhangi bir dile ve lehçeye çevirisinin Müslümanların ortak inancı ve bilincini ifade eden ezan sayılması asla mümkün değildir.”
   
Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 20 Mayıs Cuma günü BDP’nin sivil itaatsizlik eylemi kapsamında gerçekleştirdiği Kürtçe ezan okunmasına ilişkin bir soru üzerine Diyanet İşleri Başkanı, haberin doğruluğunu henüz teyit etmemekle birlikte farklı dile ve lehçeye çevrilen ezanı ezan olarak kabul etmenin mümkün olmadığını yineledi. Görmez, konuşmasının devamında Türk milletinin ezan konusunda tarih içerisinde acı bir tecrübe yaşadığını ve bunun toplum tarafından kabul görmediğini, bu nedenle de devletin bu hassasiyeti görerek, bu yanlıştan vazgeçtiğini aktardı.

CİHAN

YORUMLAR 46 TÜMÜ
  • tuncay tezel 13 yıl önce Şikayet Et
    SAYIN DİYANET BAŞKANIM, LÜFTEN BUNU DA DİLE GETİRİN. Lise dönemlerinde büyük felsefik bunalımı yaşadım. Tanrı ile savaşı verdim, bu savaştan başarı ile çıktıktan sonra yarı Tanrı oldum. BUNU YAZDIĞI KİTABI İSE ŞUDUR, Özgür Yaşamla Diyaloglar, Çetin Yayınları, Ekim 2002, s. 257.. Yani biz normal sağlıklı bir insanla değil, bir dindarla değil, değişik fikri yapılı bir şeyle karşı karşıyayız.
    Cevapla
  • Faruk Emre 13 yıl önce Şikayet Et
    Darbecilerden Tık Yok. İrtica hortladı, bütün medya ezanı tartışıyor darbecilerden ses çıkmıyor. 19 Yaşındaki liseli bir kız çıkıp TKP sinin sözcülüğünü yapıyor, ne oldu size Aristokrat Burjuva takımı? neden sesiniz çıkmıyor? ne muhtıra veriyorsunuz nede darbe planı yapıyorsunuz. Piliniz mi bitti?
    Cevapla
  • kazım kafkas 13 yıl önce Şikayet Et
    ne duruyorsunuz. bdp li millet vekilleri son 4-5 aydır ortamı germe adına ne varsa yapıyorlar polis panzeri taşlıyorlar polis tokatlıorlar parti binasında molotof kokteyli üretiyorlar kimse gıkını çıkarmıyor tamam parti kapatmaya karşısınız onu anladıkta bu sözüm ona milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için neden meclise fezleke sunulmuyor kaldırın dokunulmazlıklarını savcılar görevini yapsın meydanlarda bunları halka şikayet edeceğinize gereğini yapın
    Cevapla
  • tuncay tezel 13 yıl önce Şikayet Et
    MARKSİST LENİNİST APO NE DİYOR? 21. YÜZYILIN LENİNİ BEN OLACAĞIM, YENİ BİLİMSEL SOSYALİZMİ HAKİM EDECEĞİM DİYOR ZANNINCA. Apo diyor ki, ben İslam inancı yerine kendi sosyalizmimi getireceğim. Diyor ki bebek katili, analar dindarlaşınca, kadınlar dindarlaşınca çocuklarına dağa çıkmayın, hakkımızı helal etmeyiz diyorlar, bu yüzden dini değerleri ya zayıflatın ya da kendi sosyalizminize dini uyarlayın diyor. DİYANET ÇOK SİSTEMATİK, ÇOK KAPSAMLI RAPORLAR VE FİKRİ MÜCADELE YAPILARI BELİRLEMELİ.
    Cevapla
  • Yusuf Kenan 13 yıl önce Şikayet Et
    şair san beye. spiker soruyu bastıra bastıra soruyor görüntü yok karşıdaki kişinin başkan olduğunu nereden bilelim karşıdaki kişi başkan ancak cahil cühela takımından ise ona nasıl itibar edelim başkan ım diyen şahıs devletin derinliğinden bdp nin içine sızmış ise ne yapmamız lazım burada dikkat edimesi gereken konunun otoritesi olan sn diyanet işleri başkanının söylediğidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR