Rum göçmenler İstanbul'u tartışıyor

İstanbul üzerine kitap yazan Yunan gazeteci Aleksandros Massevetas, anne-babaları Türkiye’den göç eden Rumları, İstanbul’a geri dönmeye çağırdı.

ABONE OL
GİRİŞ 08.04.2012 03:37 GÜNCELLEME 08.04.2012 03:37 GÜNCEL
Rum göçmenler İstanbul'u tartışıyor
Rum göçmenler İstanbul'u tartışıyor

İstanbul’a geri dönelimYorgo KIRBAKİ/ATİNA8 Nisan 2012“Gidenlerin İstanbul” adlı kitabı İngilizceden Yunancaya çevrilen Yunan gazeteci Aleksandros Massevetas, Hürriyet’e konuştu. Massevetas anne-babaları Türkiye’den göç eden Rumları, İstanbul’a geri dönmeye çağırdı.

Massevetas şöyle konuştu: “Artık Türk toplumu, Rumların gitmesini İstanbul için kayıp sayıyor. Aileleri Yunanistan’a giden Rum gençlere, ‘Ailelerinizi dinlemeyin. Onlar bugünkü İstanbul’u bilmiyor. Geri dönün’ diyorum.”

DOKUZ yıldır İstanbul’da yaşayan ve şu sıralar İstanbul üzerine ikinci kitabını hazırlayan Yunan Aleksandros Massavetas, anne-babaları Türkiye’den göç eden Rumlara “Türkiye değişti. Ailelerinizi dinlemeyin, geri dönün. Bu hem sizin, hem de İstanbul’un hayrına olur” çağrısında bulundu.

Massavetas 2010 yılında İngilizce yazdığı “Gidenlerin İstanbul’u” kitabında, Rum, Ermeni, Yahudi, Levanten ve Rus azınlıkların izlerini takip edip İstanbul’un kozmopolit yapısını inceliyor. Kitap Yunancaya çevrildi. Messavetas, kitabın Türkçe’ye de çevrilmesini çok istiyor. Şu sıralarda ise “Fener, Balat, Ayvansaray” konulu ikinci kitabını hazırlıyor.

- İstanbul’a yerleşmenize aileniz ne dedi?

Annemin çok mutlu olduğunu söyleyemem. Akrabalarımdan, dostlarımdan “Deli misin” diyenler de oldu. İstanbul’a yerleştiğimde Türkiye 2001 krizini henüz atlatmamıştı. Yunanistan ise en parlak dönemini yaşıyordu. Tabii şimdi durum çok değişti.

- Niye İstanbul?

Turist olarak geldiğimde, Beyoğlu’na ilk çıktığımda kendime “Ben burada yaşamak istiyorum” dedim. İstanbul, doğduğum değil, yaşamayı seçtiğim şehir.

- Yunanlar, Türkleri tanıyor mu?

Hayır. İki halk arasında önemli farklılıklar var. Yunanistan’da Türkler ile ilgili önyargılar var. Türkler aslında çok nazik ve çok duygusal insanlar. Bazen bu duygusallıkları yanlış anlaşılmalara bile yol açıyor. Kolay kırılıyorlar. Romantik ve hatta melankolikler bile diyebilirim. Eğlenirken çalan müzik de melankolik. Sevdikleri Yunan şarkıları da öyle.

- İstanbul Rumları bugün ne durumda?

Eski nesil çok kötü şartlarda bu şehri terketmek zorunda bırakıldı. Kötü anıları var. Ama zaman değişti. Başka bir Türkiye var. Bu değişikliğin bence en önemli yanı da toplumun büyük bir kesiminde azınlıklara geçmişte reva görülen uygulamalar için pişmanlık duyması. Türk toplumu Rumların gitmesini artık İstanbul için kayıp sayıyor. Bugün İstanbul’da yaşayan Rum gençleri İstanbullu olmakla gurur duyuyorlar. Aileleri Yunanistan’a giden Rum gençlere de “Ailelerinizi dinlemeyin. Onlar bugünkü İstanbul’u bilmiyor. Geri dönün” çağrısında bulunuyorum.

- İstanbul’da mutlu musunuz?

Evet. Dostlarımın çoğu Türk. Bir tek o kış aylarındaki hüzünlü ortam olmasa... Bir de kentsel dönüşüm uğruna İstanbul’un eski yapısını kaybetmesine üzülüyorum.

İstanbulluyum diyen Yunan

Atina ve Cambridge Üniversitelerinde hukuk öğrenimi gören Aleksandos Massavetas gazeteci bir aileden geliyor. Bir süre önce kapanan Elefterotipia gazetesinin yıllarca yazı işleri müdürü ve köşeyazarı olan Yorgo Massavetas’ın oğlu olan Aleksandros, İstanbul’a yerleştikten sonra 5 yıl süreyle Yunanistan’ın saygın gazetelerinden Kathimerini’nin İstanbul muhabirliğini yaptı. Kendini “İstanbulluyum” diye tanıtıyor. İlk kez 2001 yılında ziyaret ettiği İstanbul’da daha ilk gün Beyoğlu’nda dolaştığında, bu şehirde yaşamaya karar vermiş.

Hürriyet

YORUMLAR 4
  • SeRKaN 12 yıl önce Şikayet Et
    sakın haa.... zaten bir siz eksiktiniz.. umarım hükümetimiz bunların istanbula yerleşmelerine izin vermez! bugün tatlı konuşurlar yarın burası bizim deyip isyan çıkarırlar!
    Cevapla
  • Metin Yazar 12 yıl önce Şikayet Et
    Dost kazanma sanatı. Akılları ve hayalleri hala Türklere kaptırdıkları Bizans ve Bizantiumda olan Yunan derin devleti ve aklının bu geriye göç hikayesinin arkasında olmadığına beni kim ikna edecek? Köklü ve güçlü milletler zaman içinde zayıflasalar da çok derinde olan kökleri ve milli hafızaları sayesinde büyük hedefleri olan milletlerdir. Yunanlılar ırk olarak artık pek eski Yunan olmasalar da,kültür olarak eski Yunanın devamıdırlar.Kendilerini her zaman için Türklerden çok üstün görürler.Bizler her zaman onların gözünde barbar ve işgalci Mongol ve Selguklarız.Konuyla ilgilenenler ve Yunanlıları takip edenler ne dediğimi anlayacaklardır. Yunanlılar Osmanlı'dan,Türklerden çok etkilendiklerinden ve kültürel olarak çok benzeştiğimizden aslında en iyi dostlarımız olabilir.Bunu sağlamanın tek yolu ÇOK GÜÇLÜ olmamızdır. Ne kadar güçlü olursak Yunanlı kadar iyi dostumuz olur. Kurtlar sofrasında dost kazanmanın yolu kodu mu oturtmaktır.Kahredici,ezici bir güce sahip olmaktır.
    Cevapla
  • Metin Yazar 12 yıl önce Şikayet Et
    .... Yunanlılar tek tek iyi insanlardır. Ama şundan emin olun ki bir araya geldiklerinde tam bir felaket ve facia halini alıyorlar. Tek tek hiç bir Yunanlıyla problemimiz olmaz. Ama bunlar çoğalırlarsa adım gibi eminim ki derhal dernekleşmelere,komitalar oluşturmaya ve demokratik özerklik taleplerine başlayacaklar. Bir Yunanlı ile bir Türk asla kıyaslanamaz. Yunanlıların milli bilinçleri ve kıskançlıkları son derece yüksektir.Yunanlılar milli konularda Türklerden daha dik,daha kararlı,daha şuurlu,daha tutkundurlar.Türkler bu konularda oldukça esnek ve yumuşaktırlar.Bazen bağırıp çağırırlar ama sonunu getiremeyip otururlar yerlerine. En barışcı,en hümanist Yunanlının gönlünde İstanbul her zaman Konstantinapolis'tir ve hep öyle kalacaktır.Fırsatını bulduklarında ise asla kaçırmayacaklardır. Korkum hiç bir kavimden,milletten değil,Türklerin tarihi özelliklerini kaybetmeleri ve çok fazla yumaşamalarındandır. Aydın yabancılaşması ve ihaneti milletimizin kimliğini kaybetmesine sebep oldu.
    Cevapla
  • Gürhan 12 yıl önce Şikayet Et
    Bir siz eksiksiniz. Bir ajan daha geliyor yani. Ortalığı karıştıracak.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR