Yerli helikopterde olağanüstü hal!

Suriye sınırında yaşanan gerginlik ve en son Akçakale'ye düşen top mermisi Ankara'yı harekete geçirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 06.10.2012 07:46 GÜNCELLEME 06.10.2012 15:29 GÜNCEL
Yerli helikopterde olağanüstü hal!
Yerli helikopterde olağanüstü hal!

Türkiye'nin üretiminde ortak olduğu ilk taarruz helikopteri T-129 için olağanüstü hal ilan edildi.

2 helikopter şu anda hazır. 4'ü ise üretim bandında. Savunma kaynaklarından alınan bilgiye göre, 6 helikopter yıl sonu Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edilecek.

Genelkurmay yetkilileri, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tesislerine giderek helikopter hakkında son bilgileri aldı. T-129'un öngörülenden 70 kilo az yük taşıyabildiği, bu sorunun da diğer helikopterlerin üretimi sırasında aşılacağı belirtildi. T-129 ilk etapta, havadan karaya anti-tank füzesi (hellfire) ve uçaksavar füzesi (Stinger) yüklü olarak havalanacak.

Daha sonra Türk üretimi Cirit füzesini kullanmaya başlayacak. Türkiye şu anda taarruz helikopteri olarak ABD'den alınan Kobra ve Süper Kobra helikopterlerini kullanıyor. Ankara, geçtiğimiz haftalarda ABD'den getirdiği 3 Süper Kobra helikopterine 111 milyon dolar ödedi.

Türk-İtalyan ortak yapımı taarruz tipi Atak helikopteri projesinin bütçesi toplamda 3 milyar doları buluyor. Dev projede AgustaWestland'ın yanı sıra TUSAŞ, Aselsan ve Roketsan gibi milli savunma sanayii şirketleri de rol alıyor. T-129, İtalyan Agusta'nın daha önce ürettiği A-129'un geliştirilmiş ve Türkiye şartları için güncellenmiş versiyonu.

İlk yerli üretim helikopter, Aselsan'ın geliştirdiği görev bilgisayarını kullanıyor. Yine gövdesindeki binin üzerindeki parçada Türk imzası yer alıyor. Şu anda genel itibarıyla kritik bölümler ve parçalar İtalya'dan geliyor. TUSAŞ tesislerinde montajı yapılıyor. Zaman'a bilgi veren kaynaklar, projenin bir sonraki ayağında gövde ve transmisyon gibi kritik parçaların da Türkiye'de üretileceğini ifade ediyor. Kara Kuvvetleri'nin ihtiyacı olan 50 kesin ve 41 opsiyonel taarruz ve taktik keşif helikopterinin, milli imkânlarla geliştirilecek yazılım ve donanım ürünlerinin bir araya getirilmesiyle Türkiye'de üretilmesi projenin ana hedefi. Test uçuşları Türkiye'de gerçekleştirilen ve üretim bandından çıkan helikopterlerin gövde, motor ve pervanesi İtalya'dan geldi. Görev bilgisayarı ve seyrüsefer sistemleri ise milli imkânlarla üretildi.

YORUMLAR 10 TÜMÜ
  • kartal tibet 12 yıl önce Şikayet Et
    mehmet emin yavuz kemal. bu sorunları aşmanın en iyi yolu tamamen farklı teknoloji kullanmaktır. ihaları bize satanlar onların nasıl etkisiz kılınacağına ait bilgileri teröriste öğreterek milyonlarca dolarlık cihazı şemsiye ile etkisiz kılmış iki taraftanda kazanmış iki tarafında kaybetmesine neden olmuştur. benzer örneklerle doludur geçen yıllarımız. aynı teknolojiyi taklit etmek aynı sonuşları vereceği için kendimize ait teknoloji oluşturmadıkca sonuçlar benzer olacaktır. bu helikopter olayıda o kadar abartılacak iş değildir. zaten yıl sonunada yertişmeyecektir büyük ihtimal ile. saatlerin heryıl sonkez ileri geri alındığı gibi. kendinizi illa dev aynasında görmek istiyorsanız görün fakat kendinizi kıyaslarken atalarımızı düşünün de öyle kıyaslayın bari. en zayıf zamnlarında bile avrupada sarayda dansı kaldırtabilen bir güç nerde sizlerin sacı kaynak yaptık helikopterimiz oldu sevinciniz nerde.
    Cevapla
  • okan uzun 12 yıl önce Şikayet Et
    cok yanlis haber . bu helikopetrelr habe redilmemeli cunku turkiye amerika satiyordu helikopterleri simdi o helikopterleri dusurmek icin cia harekete gecmistir bile, cia amerikad ozgur bir teror orgutu silah satmak icin her pisligi yaparlar.
    Cevapla
  • yavuz kemal 12 yıl önce Şikayet Et
    kartal tibet uçak fabrikasını kapatan milli şefinizdir, niye kapattığını da sen öğren ama mehmet emin gayet iyi açıklamış. dediğim şey çok basit de gereksiz bir sürü açıklamaya girmişsin. bu arada windowslar ,pardusla olmaz bunlar programlama dili değil. c, c++, fortran, pascal v.b diller. dediğim gibi gereksiz açıklama yaparken müthiş bir bilgi verdin ama kendin yakalandın, uçak fabrikası açıldığında adam yurt dışından bile sipariş alıyor lakin küçük bir kaza sonucu milli şef desteğini çekiyor tabi arka planında başka şeyler var adamı batırıyorlar aynen erbakan hocanın büyük payıının olduğu yerli otomobilin benzini bitip durduğunda hemen projeyi bitirtdikleri gibi. sen de aç oku 2001 öncesi hükümetlerin bu konuda ne yapmadıklarını , tübitakın evrimcilik, askerin darbecilik oynadığı dönemler bitti. bu da bu hükümet sayesinde bitti. bu konda 2001 öncesinde tek bir çivi çakılsa bu gün büyük bir floya sahip olurduk
    Cevapla
  • Mehmet Emin 12 yıl önce Şikayet Et
    kart al tibet, oku da öğren;. rusya'nın "boğazları bize bırakın yoksa zaten alacaz" tehditiyle dizlerinin bağı çözülen milli şef'inin natoya girenilmek için abd'ye yalvarıp yakardığı dönemde verdiği sözlerden biridir "uçak fabrikasının kapatılması". şimdi hala hazmedemediğiniz, on senede bir "darbe"lediğiniz "çok partili sistem" de aynı dönemde verilen sözlerden biridir.
    Cevapla
  • kartal tibet 12 yıl önce Şikayet Et
    yavuz kemal yıllar yıllar önce varolan uçak fabrikasını kimler kapatmış öğreniver . yok önceki hükümet şöyle yapmış falan demeden güzelce araştır öğren bu helikopterinde nerelerini yapmışız onuda öğren sonra ufaktan top atışlarının başladığı ülkenin sayesinde en az 2 ay sonra yapılacak taarruz helikopterin ne işe yarayacağını düşün. motorunu yapamadığın aracın sacını sanayiye git adam gibi iş yapan her usta sana kaynak yapar verir. kalmış yazılım konusu o da ALLAH şükür bilgisayar hastası çok bizde ona diyecek laf yok fazlaca. onuda yapıversinler. windows üzerinden mi olur, pardus üzerinden mi olur, c++ ilemi olur hangi dili hangi işletim sistemini kullanacaklarsa (buda milli olmuyor ama sizce biz yaptığımız için yazılımı yinede millidir. örnek heryere kapalı iran santralini adamlar bir virüs ile birkaç yıl geriye götürdiklerini açıklıyorlar. o virüsler işletim sistemi yada programlama dili farklı olsa idi işe yaramazdı. millilik meselesi yani.)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR