İsrail'e ticaret kesilirse Filistin zora girer

İsrail'i protesto ederken yapılan aldatmacaya dikkat! İsrail'ie yapılan ihracatların çoğu Filistin'e gidiyor...

ABONE OL
GİRİŞ 20.07.2014 10:03 GÜNCELLEME 20.07.2014 10:03 Gündem - Veriler
İsrail'e ticaret kesilirse Filistin zora girer
İsrail'e ticaret kesilirse Filistin zora girer

İsrail’in Gazze vahşetine karşı tüm Türkiye tepkisini koyarken, ‘ticaret’ aldatmacasına kanılmaması uyarısı yapıldı. İhracatçılar İsrail’e ihraç edilen ürünlerin büyük bir kısmının Filistin’e gittiğini söylediler. 

FİLİSTİN'İ ZORDA BIRAKABİLİR

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları devam ederken, ‘İsrail’le ticaret artıyor’ aldatmacasının Filistin’i zorda bırakacağı belirtildi. Türkiye’den İsrail’e ihraç edilen ürünlerin önemli bölümünün Filistin’e gittiği ortaya çıktı. Ticaret yapacak herhangi bir ‘liman, havalimanı ve karayolu’ bağlantısı olmayan Filistin, İsrail gümrüğünden mal geçirmeden ithalat yapamıyor. Türkiye’nin İsrail’e ihracatını kesmesinin daha çok Gazze başta olmak üzere diğer Filistin halkını zorda bırakacağı belirtiliyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, siyasi ve ticari ilişkilerin birbirinden farklı müzakere edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Biz zaten bu olayı kınıyoruz. Kanın durdurulması gerektiğini açıkladık. Bu anlık siyasi gelişmelere göre ticaret yönlendirilemez. Kaldı ki malların büyük kısmı da İsrail üzerinden Filistin’e gidiyor” dedi.

BAŞKA GÜMRÜKLERİ YOK

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Murat Akyüz de, İsrail’e giden ürünlerin sadece oraya gittiği kanısı oluşturulmasına tepki göstererek özellikle plastik gibi son kullanıcıya yönelik ürünlerin Filistin’de tüketildiğini kaydetti. Akyüz “Komple ticareti keselim demek doğru değil. Bütün giden ürünler İsrail limanına uğramak zorunda. Ticari olarak abluka içerisinde Filistin’e doğrudan ihracat yapamazsınız. Ne havalimanı ne deniz yolu var. Gazze ablukada. Gemiyi kabul etmiyorlar. Her zaman İsrail gümrüğünden malı geçirmek zorundasınız” diye konuştu.

Türkiye’nin ağırlıklı olarak Filistin olmak üzere İsrail’e olan ihracatı 2013 yılında 2 milyar 659 milyon dolar iken, 2014 yılının ilk altı aylık döneminde ise 1.6 milyar dolar oldu. İhracat ürünleri arasında ilk sıralarda  elektrikli makine ve cihazlar, plastik, örülmemiş giyim eşyası, tuz yer alıyor.

KAYNAK : Star
YORUMLAR 4
  • recep. 9 yıl önce Şikayet Et
    BOYKOT. madem öyle israile ihracatı değil, israilden ithalatı keselim. yani fanatik yahudilere ait olan malları tespit edip boykot edelim.
    Cevapla
  • virdis moment 9 yıl önce Şikayet Et
    Tek düşman vardır ve bütün düşmanlıkların anası olan ingilteredir,,, yemlerle uğraşmayın,, ilgimizi-dikkatimizi ingiliz ekonomisine,düzenine ve sistemine yöneltmeliyiz,,. Bugünden itibaren insanlığı seven herkes örgütlenmeli,, elimizden geldiğince ingilterenin peşine düşelim,, kötülüklerin anası bellidir,, adres bellidir,, İnsan ve insanlığı seven bütüne sesleniyorum,,, Gelin birlik olalım, ingilizi dize getirip dünyayı güneşe boğalım,,,
    Cevapla
  • milletin ferdi 9 yıl önce Şikayet Et
    Mevcut koşullarda İsrail ile ticareti kesmemiz Ülkemizin aleyhine İsrail’in lehine olur. İsrail’e ticaretimizde dış ticaret fazlamız vardır. Yani ihracatımız fazla, ithalatımız ihracata nispeten oldukça düşüktür.. Cari açık Türkiye ekonomisinin en zayıf tarafıdır. Dış ticaret fazlası verilen bir ülkeyle ticaretin kesilmesi açığın artmasına, zararımıza olacaktır. Ayrıca İsrail’e satabildiğimiz mallar stratejik mal değildir. Bizden almasa başka yerden yine alabilir. İsrail için pek de olumsu değildir. İsrail’in tüm malları bizden alma mecburiyeti olsaydı ve biz ihracatı kessek bile mevcut Gazze ablukası nedeniyle kısıtlama Filistinlilerden başlayacak ve asıl zararı Filistinliler çekecektir. Mısır’daki darbeden sonra Gazze’ye tüm giriş çıkış İsrail üzerinden olduğundan Gazze ablukası kalkmadan böyle bir şeye girişmenin zararı İsrail’den çok korumaya çalıştığımız Filistinlilere olacaktır. Ayrıca uluslararası ticaretin belli kuralları ve müeyyideleri vardır. Devlet olarak bazı şeyleri yapamazsınız. Ama halk İsrail mallarını boykot ederse (ki benzer mallardan oluşmasına rağmen ithalatın az olması boykotun zaten olduğunu gösterir) kimse bir şey diyemez. Yapılabilecek ve kısmen fayda verebilecek olan bu
    Cevapla
  • nevzat bekir 9 yıl önce Şikayet Et
    Boykot yerinde Bir karardır. Kendinizi İsraile teslim Ettiyseniz Alternatif yol bulun. el insaf yahu. yıllarca diğer ülkelerin ticaret ilkelerine girmek için ta dolaşıp israilimi seçtiniz. bunu seçtiyseniz sizlerde israilin yandaşısınız demektir. Pelsinvanyadaki örgüt gibi onların tarafını tutmanızda bunun bir kanıtı. Bizler sizin gibi bir firmaların ürettiklerinide kullanmak istemiyoruz. Kul hakkıyla kurduğunuz bütün işletmeleriniz varsa hepsinde yangın çıksın yerle bir olsun. satacak ürünlerinizi yer bulamayınız. madem müslümansınız Zulm yapan bir ülkeyle iş birliği yapmazdınız. Amin Amin Amin. Ya Rabbi bunlar Senin dinini Söndürmeye çaliışıyorlaar. Senin nurundan uflediğin insanları tek tek katledyorlar. Bunların üzerlerine yıldırımlarını Şimşeklerini En büyük Afatlarını Gönder Yarabbi Yalnızca Senden Yardım İsteriz. Amin Amin Amin.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR