3 bin 300 TL'nin altındaki borca icra freni!

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin aldığı içtihat değişikliği kararı ile 3 bin 300 TL'nin altındaki borçlar için icra takibi başlatılmayacak.

ABONE OL
GİRİŞ 23.04.2015 09:22 GÜNCELLEME 23.04.2015 09:45 Gündem - Veriler
3 bin 300 TL'nin altındaki borca icra freni!
3 bin 300 TL'nin altındaki borca icra freni!

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 3 bin 300 TL'nin altındaki alacaklar için Tüketici Hakem Heyetine başvurulmadan icra takibi açılamayacağına yönelik bir karara imza attı.

Kararı değerlendiren Tüketici Hukuku Enstitüsü Genel Başkanı Av. Hakan Tokbaş; "Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin kanun yararına bozma kararı ile getirdiği bu içtihat, şirketler ile tüketiciler arasındaki bütün alacak-borç ilişkisini yeniden düzenleyecektir. Artık şirketler, 3300 TL'nin altındaki alacakları için doğrudan icra takibi yapamayacak, öncelikle Tüketici Hakem Heyetine başvurmak zorunda kalacaktır" dedi.

Başkan Tokbaş,"Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2015/10571 esas sayılı 2015/8738 karar sayılı 18.03.2015 tarihli kararında, yepyeni bir içtihat getirmiş ve şirketler ile tüketiciler arasındaki fatura ve benzeri sebeplerden doğan alacaklar bakımından doğrudan icra takibi yoluna gitmeyi hukuken kabul edilemez bulmuştur. Bundan sonra şirketler 3300 TL'nin altındaki fatura, kredi ve benzeri alacakları için öncelikle Tüketici Hakem Heyetlerine başvurarak alacakları hakkında karar verilmesini isteyecekler, Tüketici Hakem Heyetinden çıkan kararı icra takibine konu edebileceklerdir.Bu durum ise piyasada tüketicilerden en çok alacaklı olan sektörlerden telekomünikasyon, enerji ve bankacılık sektörlerini doğrudan etkileyecek ve sistemlerinin değişmesine sebep olacaktır" dedi.

TÜKETİCİ VEKALET ÜCRETİNDEN KURTULUYOR

Alınan kararı bir örnek ile değerlendiren Avukat Tokbaş, "Mesela, bir telekomünikasyon şirketi tüketicinin gecikmiş faturasını hemen icra takibine koyabiliyor ve alacağını bu yolla tahsil edebiliyordu. Hemen icra takibine geçmek ise, tüketiciye ekstra vekâlet ücreti ve masraf getiriyordu. Şimdi, şirket ödenmemiş faturadan doğan alacağını öncelikle Tüketici Hakem Heyetine müracaat ederek talep etmek zorunda kalacaktır. Bu talep ise asgari 3 ile 6 ay arasında karara bağlanacak, bu süre zarfında da tüketici herhangi bir ekstra vekâlet ücreti ve masraf yükümlülüğü ile karşılaşmayacaktır. Eğer tüketici borcunu bu aşamada öderse ek masraf kalemlerinden kurtularak borçtan tamamen kurtulabilir.

Yani bir şirkete 3300 TL'nin altında borçlu olan bir tüketicinin şirketle sulh yapması için ciddi bir vakti olacaktır. Eğer tüketici bu sürede de borcunu ödemezse elbette şirket Tüketici Hakem Heyetinden aldığı kararı icra takibine koyarak masraf ve vekâlet ücreti isteme hakkına sahip olacaktır.Bu içtihat doğrultusunda, bir şirketin ödenmemiş fatura alacağına veya bir bankanın ödenmemiş kredi alacağına kavuşması asgari 7 ay sürecektir. Ayrıca şirketlerin doğrudan icra takibi başlatamaması, hukuk ve alacak takibi sistemlerinin tamamen değişmesine de yol açacaktır.

Büyük ihtimalle şirketler, alacakları doğrudan icra takibine vermek yerine gitmesi gereken Tüketici Hakem Heyeti yolunu seçmemek için tüketicilerle anlaşma yapabileceği bir uzlaşma mekanizması kurmak zorunda olacaktır. Zira hukuk büroları bu şekilde ilerleyen şirket alacaklarını kabul etmek istemeyecek, yorucu ve ücret alamayacakları bir işlem için çaba göstermeyeceklerdir" dedi
 

YORUMLAR 10 TÜMÜ
  • osman 9 yıl önce Şikayet Et
    Karar çok net ve açık gayet iyi bir karar şahsi fikrim.
    Cevapla
  • ali 9 yıl önce Şikayet Et
    ya yeme yada parasını adam gibi öde
    Cevapla
  • bülent 9 yıl önce Şikayet Et
    bu kadarda olmaz artık adalet denilen şey nerde asıl devlet kendi alacaklarının 3300 tl.üzerine haczi kaldırsın sahtekar bir toplum olma yolundayız
    Cevapla
  • Misafir 9 yıl önce Şikayet Et
    bu ülke de icraya giden borçların buyuk ORANI faiz ve vekalet ücretlerinden oluşuyor. ve bir çok borc ise haber verilmeden aylarca büyüdükten sonra önünüze geliyor. hukuksal anlamda galip gelemeyeceğiniz kapitalist şirketler ayaklarını denk alacaklar
    Cevapla
  • Misafir 9 yıl önce Şikayet Et
    yazıklar olsun esnaf yağmurlu havada su vermeyecek kimseye böyle adalet mi olur
    Cevapla
  • Misafir 9 yıl önce Şikayet Et
    bu ülke de esnaf zaten Hakk'ını icra da aramıyor. buyuk kapitalist şirketler direk icraaya veriyor. bu engellendi. habersiz icranın olmaması herkesi ilgilendirir.
    Cevapla
  • serkan 9 yıl önce Şikayet Et
    çok yerinde bir karar...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR