1.1 milyon açık pozisyon: Hangi meslekler açık

Türkiye’de işsizlerin vasıfsız olması nedeniyle 1.1 milyon açık pozisyon var. Hostes çıkışta, akrobat düşüşte, futbolcu aranıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 21.05.2015 09:11 GÜNCELLEME 21.05.2015 09:11 Gündem - Veriler
1.1 milyon açık pozisyon: Hangi meslekler açık
1.1 milyon açık pozisyon: Hangi meslekler açık

Türkiye’de işsizlik son açıklanan rakamlara göre yüzde 11.2’ye yükselse de, ülke genelinde toplam 1 milyonu aşkın açık iş pozisyonu olduğu ortaya çıktı.

Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) 2014 İşgücü Piyasası Araştırması sonuç raporuna göre, ülke genelinde 7465’i kamuda olmak üzere, 1 milyon 133 bin 610 açık iş var.
2003’te 129 bin olan açık iş sayısı, 2010’da 368 bine, 2014’te de 1 milyon 133 bine ulaştı. Bu rakamlar, işverenler tarafından İŞKUR’dan talep edilen işçi sayısından oluşuyor.

Yetkililer, 1 milyonu aşkın açık iş pozisyonu oluşmasında işsizlerin vasıfsız olmasının etkisine işaret ederek, “Biz bunun için mesleki eğitim kursu açıyoruz ama oraya da yeterince gelmiyor” dedi. İŞKUR rakamlarına göre 1 milyon 440 bin kayıtlı işsizin 453 bininin “genel beden işçisi” olması dikkat çekti.

Antrenör patlaması oldu

Rapora göre, en çok istihdam artışı meydana gelen meslek dalı futbolculuk olmasına rağmen, futbolcu ihtiyacı bitmedi ve en zor bulunan 4. meslek erbabı, futbolcular oldu. Temininde en çok zorluk çekilen meslek ise animatörlük oldu. Futbol antrenörü istihdamında patlama yaşanırken,basketbol koçluğu, montajcılık ve grafik animasyonculuk da eğlence-spor sektöründe revaçta meslekler oldu.

En çok kan kaybeden meslek akrobatlık oldu. Akrobatlığı, gazete dağıtıcısı, boru tesisatçısı, halkla ilişkiler ve voleybolcular takip etti. Rapora göre müzisyenler de gittikçe azalıyor.

Temininde güçlük çekilen meslekler

- Eğitim: Matematik öğretmeni, direksiyon öğretmeni,İngilizce öğretmeni
- Sağlık: Hemşire, zihinsel engelli öğretmeni, fizyoterapist
- İmalat: Makineci, beden işçisi, gazaltı kaynakçısı
- Elektrik, gaz üretimi: Elektrik teknikeri, sondaj işçisi
- Ticaret: Satış danışmanı, pazarlamacı, pompacı
- Ulaştırma: Şoför, kurye, ambar görevlisi
- Konaklama: Garson, aşçı, komi
- İletişim: Müşteri temsilcisi, çağrı merkezi görevlisi, satış temsilcisi
- Mesleki faaliyet: İnşaat mühendisi, çağrı merkezi görevlisi, muhasebeci
- İdare: Güvenlik görevlisi, temizlik görevlisi, çağrı merkezi elemanı
- spor ve eğlence: Animatör, garson, temizlik görevlisi, futbolcu
- Diğer hizmet: Ütücü, ambalajcı, dikiş makineci
- Finans: Satış danışmanı, sigortacı, beden işçisi

Yöneticilerin % 76’sı erkek

Rapora göre, bütün iş kollarında erkek çalışanların ezici ağırlığı var. Sanatkârların yüzde 87’si, yöneticilerin yüzde 76’sı erkek. Toplam istihdamın ise yüzde 74’ünü erkekler oluşturuyor.

TIR şoförü ‘in’ simitçi ‘out’

Sigorta sektöründeki büyümeyle birlikte bu alanda da eleman ihtiyacı arttı. Bu alanda zor bulunan elemanların yüzde 26’sını sigorta satış danışmanları oluştururken, açık işlerin dörtte biri de bu mesleğe yönelik oldu. Rapora göre, finans ve sigorta sektörünün tele-satış ve pazarlama elemanına da ihtiyacı var. Ulaştırma sektöründe ise normal şoför ve TIR şoföründen sonra en büyük istihdam artışı uçak hosteslerinde yaşandı. Sektörlerdeki gelişmeye bağlı olarak en çok aranan pozisyonlardan birisi çağrı merkezi çalışanı oldu. oteller garson, aşçı ve komi ararken, elle paketleme ve simitçilik ise kaybolan meslek dalları olarak dikkat çekti.

Güvenliğe fazla talep var

Rapora göre, iş felaketleriyle gündemde olan madenciliğin daha da büyümesi bekleniyor. Madencilik ve taş ocakçılığında istihdam artışı beklentisi, işyeri bazında yüzde 17 oranında. Rapora göre, madencilik ve taş ocakçılığında toplam çalışan sayısı 83 bin 891. En yüksek mevsimlik işçi çalıştıran işyeri oranlarından birisi, yüzde 13.2 ile madencilik sektöründe.

İmalat sektöründe 2.5 milyon, ticaret sektöründe 1.1 milyon, inşaatta 832 bin işçinin çalıştığı belirtilen rapora göre, İmalat, inşaat, su temini, ticaret ve konaklama sektöründe de istihdam artışı bekleniyor. Net istihdam artışı beklenen mesleklerde güvenlik görevlileri de dikkat çekti. Raporda, “30 Haziran 2015 itibarıyla işverenler, 361 bin 764 kişilik net istihdam artışı beklemektedir. İşverenler, istihdamlarını, mevcut istihdamın yüzde 5.1’i oranında artırmayı planlamaktadır” denildi.

KAYNAK : Mithat Yurdakul - Milliyet
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR