Türkiye artıda Rusya ekside
Türkiye'de bütçe 2016 yılı ilk çeyreğinde fazla verirken, Rusya'da durum tam tersi.
ABONE OLYunus Emre Kabaoğlu / Haber7
Türkiye'ye ambargo uygulayan Rusya'da ekonomi daha da kötü hale gelirken, Türkiye'de bütçe fazla verdi.
Rusya ambargoyu kendine uyguladı
Rusya, uçak meselesinin ardından Türk mallarına ambargo uygulama kararı almıştı. Bu karar, ülkede özellikle meyve-sebze fiyatlarını yükseltirken, otomotiv sektöründe de sorunlara neden oldu. Türkiye'den yedek parça temin edemeyen Rus otomotiv sanayi sıkıntıya girdi. Petrol fiyatlarındaki düşüş de, enerji ihacatcısı olan Rusya'yı olumsuz etkilerken, Avrupa'nın uyguladığı yaptırımlar da Kremlin'in köşeye sıkıştırdı.
Putin'in altın hamlesi
Tüm bu gelişmelere karşın Rus cephesi ise altın kozunu oynadı. Altın alımına yönelen Kremlin yönetimi, krizin etkisini biraz daha hafifletti. Yine de halkın alım gücünün düştüğü ve büyük bir çoğunluğun kendini borçla çevirdiği gelen bilgiler arasında.
Türkiye arayışa girdi
Türkiye cephesinde ise ambargo uygulaması, ihraç mallarının iç pazara yönlendirilmesine sebep oldu. Böylece tezgahta fiyatlar düştü. Enerji alanında ise Ortadoğu ve Orta Asya'ya atılımlar yapıldı. Türk malları için yeni pazar arayışına gidildi. Ayrıca, Hazar bölgesi'ndeki enerjiyi Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyan TANAP projesinde de gelişmeler yaşandı. Rusya'nın sürekli enerji kozunu masaya sürmesinden bunalan Avrupa'dan, TANAP'a destek geldi.
Türkiye artıda Rusya ekside
Bugün ise, her iki ülkenin 2016 yılının ilk çeyreğine dair bütçe bilgileri açıklandı. Türkiye bütçesi, Mart ayında 6,6 milyar açığa rağmen, ilk üç aylık dönemde 46.3 milyon liralık fazla verdi.
Rusya tarafındaysa rakamlar eksiyi gördü. Ocak - şubat döneminde yüzde 0,9 açık veren Rus ekonomisinde makas daha da açıldı. Rusya bütçesi yılın üç ayında yüzde 3,7 açık verdi.
Putin'den ambargo itirafı
Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, ambargoların ekonomiyi kötü etkilediğini söyledi. 14. Direkt Hat programında soruları yanıtlayan Putin, ''Tabii ki dış ülkelerden gelen ürünlere yaptırımların da bu duruma ağır bir etkisi oldu. Çünkü iç ürülere dönmek zorunda kaldık. Bu da bazı ürünlere ulaşılamamasından dolayı fiyatların yükselmesine neden oldu.'' şeklinde konuştu.
-
hancı 8 yıl önce Şikayet Etputin avrupa ve amerikayı kastediyor.Biz rusya ya herhangi bir yaptırım uygulamadıkBeğen Toplam 1 beğeni
-
alperen 8 yıl önce Şikayet Etulen putin sen reis ile basedebilirmisin be bk nasil cirak ciktin _)Beğen Toplam 7 beğeni
-
no name 8 yıl önce Şikayet Etartık geri iade edeceğiniz portakal balık domates yok çünki enayi türkiyem yok başka ülkere domal rusyaBeğen Toplam 6 beğeni
-
ali 8 yıl önce Şikayet Etbir devlet adamı egoları yüzünden halhına devletine milletine bu zulmü yaparmı.yanlıştan dömek bir evzemdir.bu yanlışta devamederse ey putin gelecekte çok daha sıkıntılara gebesin.bunu böyle bil.sen kimlen dansediyorsun.dansettiğinrakibini bundan sonra iyi seç.seçki birdaha bu sıkıntıları yaşam.zalim putin.Beğen Toplam 5 beğeni
-
özgür 8 yıl önce Şikayet Etrusya daha toplayamaz ekonomiyi petrol böyle düük giderse suudilerde sıkıntıda bence fiyatları yukarya çekmey çalışıırken amerika libyada üretimi artırıp arzı düşşüürüp ters strateji izleyecek amerika boşuna libyayı ilhak etmedi adamlar 10 sene sonrayı düşünüyorBeğen Toplam 5 beğeni