Güneş yanığı nasıl geçer? Deniz sonrası yanıklar için kolay çözümler

Yaz aylarının coşkusuna ve enerjisine kendimizi kaptırdığımız, deniz, kum ve güneş üçlüsünün keyfini doyasıya çıkardığımız sıcak günlerde güneş ışınlarının zararlı etkenlerine aşırı maruz kalmamız nedeniyle vücudumuzun bazı bölgelerinde güneş yanıkları meydana gelebilir. Hem ağrılı hem de acılı bir süreç olan güneş yanıklarını evde kısa sürede kolay bir şekilde geçirmenin yöntemlerini sizlerle paylaşıyoruz.

ABONE OL
GİRİŞ 14.08.2019 08:14 GÜNCELLEME 14.08.2019 11:00 Güzellik
Güneş yanığı nasıl geçer? Deniz sonrası yanıklar için kolay çözümler
Güneş yanığı nasıl geçer? Deniz sonrası yanıklar için kolay çözümler

Hava sıcaklıklarının artması ve yaz mevsiminin kendini hissettirmesiyle birlikte tatil sezonu açılmış oluyor. Uzun ve zorlu geçen soğuk havaların sonrasında hemen kendinizi deniz, kum, güneşin tadını çıkaracak keyifli bir tatil planı yaptıysanız güneş yanıkları da kaçınılmaz olacaktır.Güneş yanığı derinin güneş ışığına kısa sürede ve yoğun olarak maruz kalması sonucu oluşan deri rahatsızlığıdır. Uzun süre güneşe maruz kalındığında ultraviyole ışınları; ciltte önce kızarıklık, daha uzun süreli hasarlarda da içi su dolu baloncuklara sebep olur. Kızarıklık, ağrı, şişme güneşten 2-4 saat sonra başlar, 24 saatte maksimuma ulaşır. Bu birinci derece yanıktır. İçi su dolu kabarcıklar olduğunda yanık artık ikinci derece olmuş demektir. Üçüncü derece yanıklarda kabuklanmalar olur, güneş üçüncü derece yanığa sebep olmaz.

İleri derecede güneş yanığınız varsa cildinizde kabarcıklar oluşmuş demektir. Güneş yanığı kabarcıklarını patlatmak bu bölgenin enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Eğer kabarcıklar kendiliğinden patlamışsa bu sefer bu bölgeyi temiz tutmak gerekir. Bunun içinde burayı sargı beziyle kapatmak uygun olacaktır.

- Ilık su ile duş almak yanıklarını yumuşatır ve alevli halinin giderilmesine yardımcı olur. Karbonat ve lavanta esansiyel yağları, ısıyı düşürücü etkiye sahiptir ve iltihabı yatıştır. Aloe vera jelini ince bir tabaka halinde yanık bölgelerini sürebilirsiniz.

Güneş yanıklarının su toplaması halinde enfeksiyon kapmasını önlemek için ekinezya çayı kullanabilirsiniz. Soğuk siyah çay, güneş yanığı oluşan bölgelere sürülebilir.

- Dilimlenmiş soğuk salatalık güneş yanığı oluşan bölgelere gezdirilirse iyi gelecektir. Bir poşete buz doldurup yanık oluşan bölgelerde gezdirebilirsiniz.

güneş yanığı için yapılacaklar

GÜNEŞ YANIĞINA ZEYTİNYAĞI

Hemen hemen tüm yemeklerimizde kullandığımız zeytinyağı, güneş ışınlarına maruz kalan ve sırf bu yüzden kuruyarak, gerilen cildimizi nemlendiriyor ve güneş yanıkları yüzünden acı çekmemizin önüne geçiyor. Bir yandan da cildimizi yumuşatan zeytinyağı, güneş yanıklarının cildimize yerleşerek, yanık izlerine dönüşmesini engelliyor.

GÜNEŞ YANIĞINA ZEYTİNYAĞI

Güneş yüzünden cildinizde kızarıklık ve kurulukların belirmeye başladığını fark ettiğiniz anlarda cildinize bir miktar zeytinyağı sürün ve üzerini temiz bir bez ya da havlu yardımıyla örtün. 10-15 dakika boyunca bu şekilde bekleyin.

GÜNEŞ YANIĞINA YOĞURT

Tam anlamıyla vitamin ve mineral deposu olan, aynı zamanda pek çok güzellik maskesi tarifinde yer alan yoğurt, diğer yanıkların tedavisinde olduğu gibi güneş yanıklarının tedavisi söz konusu olduğunda da son derece işe yarıyor. Cildi yatıştıran ve cildin ferahlamasını sağlayan yoğurt, güneş yanıklarının yol açtığı acıyı da hafifletiyor.

GÜNEŞ YANIĞINA YOĞURT

Buzdolabında iyice beklettiğiniz bir kase yoğurdu cildinizde bulunan güneş yanıklarının üzerine sürerek ve 5-10 dakika sonra cildinizi bol suyla durulayarak, güneş yanıklarının daha da kötü bir hal almasını durdurabilirsiniz.

GÜNEŞ YANIĞI ACISINA NE İYİ GELİR?

- Güneş yanığına zeytin yağı sürmek acının hafiflemesini sağlar.

- Güneş yanığı acısına kesin çözüm yöntemlerinden biride lavanta yağı sürmektir.

- Aloe vera jeli yanık olan bölgeye sürüldüğünde acının hafiflemesini sağlar.

- Sallama çay poşetleri yanıkların acısının hafiflemesini sağlar.

YORUMLAR 1
  • Dilara 4 yıl önce Şikayet Et
    Yoğurt sürmek hem hava akışını engellediğinden hem de bakteri oluşumuna yer açtığından tehlikelidir. Ayrıca temizlenmesi zor ve henüz tıbben işe yarayıp yaramadığı kesin değildir. Yine de siz bilirsiniz :)
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR