Dudak çevresinde sivilce neden çıkar? Perioral Dermatit nasıl tedavi edilir?

Zaman zaman vücudunuzda ya da yüzünüzde daha önce görmediğiniz sivilcelerle karşılaşabilirsiniz. Bunlardan biri de hem dudak hem de ağız kenarlarındaki ağrılı sivilcelerdir. Tıp dilinde Perioral Dermatit denilen ağız kenarlarındaki sivilceler nasıl yok edilir sizlerle paylaşıyoruz.

ABONE OL
GİRİŞ 08.04.2020 05:55 GÜNCELLEME 08.04.2020 05:55 Güzellik
Dudak çevresinde sivilce neden çıkar? Perioral Dermatit nasıl tedavi edilir?
Dudak çevresinde sivilce neden çıkar? Perioral Dermatit nasıl tedavi edilir?

Hafif kaşınma ve yanma ile ortaya çıkan çene ya da ağız kenarlarındaki sivilceler uzun süre geçmeyince can sıkıcı hale dönebilir. Çıkan bu sivilcelerin kesin çözümü için o sorunun altında yatan neden bilinmelidir. Bu nedenin de bilinmesi o sorunun tekrarlanmaması için yapılması gerekenleri bilmek demektir. Dudak çevresinde oluşan sivilceler kir, yağ, makyaj kalıntıları vb. gibi etkenlerle ortaya çıkabilir. Eğer bir de yağlı cilde sahipseniz bu sivilcelerin görünmesi normaldir. Ağız kenarında çıkan sivilceler, genellikle ergenlik döneminde sıklıkla rastlanılan bir durumdur. Estetik görsel açısından büyük sorunlara yol açan bu sivilceler, tıp dilinde Perioral dermatit olarak adlandırılır.  Hastaların çoğu 20-35 yaş arası genç kadınlardır. Perioral dermatit kronik bir hastalıktır. Hastalık günler içeresinde yatışarak ve alevlenerek seyreder. Tedavi edildiği takdirde iz bırakmadan geriler.

Perioral Dermatit Nedeni Olabilecek Faktörler:

• Tahriş reaksiyonları

• Kortizon kullanımı

• Ultraviyole ışıları

• Hormonlar

• Demodex folliculorum paraziti

DUDAK KENARLARINDAKİ SİVİLCELER NASIL GEÇER?

- Sivilcenizin üstüne akşam yatmadan sarımsak sürebilir ve bunu haftada iki kez uygulayabilirsiniz.

- Temiz cilde kil maskesi uygulayabilir ve haftada bir tekrar ederek kurtulabilirsiniz.

- 5,6 damla limon, bir çorba kaşığı yoğurt ve maske kıvamına gelene kadar da karbonat ekleyip maske yapabilir ve hafta iki kez uygulayarak sivilcelerinizden kurtulabilirsiniz.

- Ağız yoluyla tetrasiklin veya türevleri kullanılır. Ortalama 4-6 hafta devam edilir. Hastalık kontrol altına alındıktan sonra daha düşük dozlarla veya haftada bir-iki kez kullanılmak üzere bir süre daha devam edilebilir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR