Anadolu'nun 134 değeri korumada

WWF, Türkiye'de nesli tükenen 134 canlı için harekete geçti Orman Bakanlığı işbirliğindeki projeyi Doğa Koleji finanse ediyor

ABONE OL
GİRİŞ 13.01.2014 08:31 GÜNCELLEME 13.01.2014 08:31 Hayvanlar alemi
Anadolu'nun 134 değeri korumada
Anadolu'nun 134 değeri korumada

Uluslararası örgütler küresel ölçekte nesli tükenme tehlikesi altında olan canlı türlerinin korunması için geniş çaplı bir çalışma başlattı. Çalışmanın Türkiye ayağını sahiplenen WWF (Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı), çevre bilincinden yoksun sürdürülen kırsal hayatın, 40 yılda pek çok doğal yaşam alanını geri dönülemez biçimde tahrip ettiğini belirledi.

Birçok endemik bitki türü ve hayvanın doğal ortamında yaşadığı Anadolu toprakları karış karış araştırılarak küresel ölçekte yok olma tehlikesi olan 134 canlı türü tespit edildi. Bunların korunması amacıyla başlatılan "Türkiye'nin canı" isimli proje, TURMEPA, TEMA ve Orman Bakanlığı'nca da destekleniyor. Doğa Koleji Kurumsal İletişim Direktörü Esra Çabukcan, öğrencilerin de çalışmalarda yer aldıklarını vurguladı.

SAZ KEDİLERİ HAYATA DÖNDÜ
Çalışma kapsamında doğa projelerine hibe veriliyor. İlk dönemde başvuran 55 proje arasından seçilen 6 çalışma sayesinde Hatay dağ ceylanı, Samandağ kaplumbağaları, mısır meyve yarasaları, Küre şapkalı mantarı, Antalya orkideleri ve yer yediuyuru türlerinin tespiti, gen taramaları ve üreme istasyonları konusunda önemli yol kat edildi. Ayrıca Doğa Koleji, Adana'nın Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda bulunan 38 saz kedisini korumaya aldı. Bu türün dünyadaki en zengin olduğu bölge olan Akyatan'da yapılan çalışmalarla bir yılda sayı 71'e çıkarıldı.

44 BİTKİ MERCEK ALTINDA
Proje kapsamında Antalya'daki 44 bitki türü var. Esra Çabukcan, nesli tehlike altında olan bu türlerin başında Kemer orkidesi ve Kaputaş andızotu geldiğini belirterek önemli adımlar attıklarını vurguladı. Her iki türün de yayıldığı alanlar koruma altına alındı. Örnekleri A.Ü. Botanik Bahçesi'ne, tohumları da Türkiye Tohum Gen Bankası'na aktarıldı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR