Şemdin Sakık kendisini neden deşifre etti?

Ergenekon Davası'nda gizli tanık ''Deniz''in Şemdin Sakık olduğunun ortaya çıkması tüm dikkatleri Silivri'de görülen Ergenekon Davasına çevirdi. Peki Sakık'ın bu kararı ne anlama geliyor? Gelişmeyi ceza hukuku profesörü ve avukat Ersan Şen, Haber 7'ye değerlendirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 06.11.2012 11:40 GÜNCELLEME 06.11.2012 15:42 Hukuk
Şemdin Sakık kendisini neden deşifre etti?
Şemdin Sakık kendisini neden deşifre etti?

Ergenekon Davası'nda gizli tanık ''Deniz''in Şemdin Sakık olduğunun ortaya çıkması gündeme bomba gibi düştü.

Sakık, bugünkü duruşmada mahkeme heyetine kendisini gizlemeden ifade vermek istediğini açıkladı. Beklenmeyen bu gelişme tüm dikkatleri Ergenekon Davasına çekti. Peki Sakık'ın doğrudan tanık olarak dinlenmesi ne anlama geliyor?

SIRADIŞI BİR DURUM

Yaşanan bu gelişmeyi yazarımız ceza hukuku profesörü ve avukat Ersan Şen Haber 7'ye değerlendirdi. Prof. Dr. Şen, gizli tanığın kendisini açık etmesinin sıradışı bir durum olduğunu belirterek "çok isabetli bir karar olmuş" dedi.

Gizli tanıklığın çok istisnai durumlarda uygulanması gerektiğini savunan Şen, "Esas olan tanığın korunmasıdır, yüzyüze salonda dinlenmesidir. Doğrudan tanıklı, maddi hakka ulaşmak açısından daha güçlü beyan olacak" diye konuştu.

SANIKLARLA YÜZLEŞMEK İSTEMİŞ OLABİLİR

Şemdin Sakık'ın doğrudan tanıklık yapmak istemesiyle ilgili olarak da, "Demek tanığın çok ciddi bir can güvenliği sorunu yok. Gizli tanıklığı kalkmış olabilir ama tanık koruma devam edecektir. İkisi ayrı şeylerdir. Tanık bu isteğiyle sanıklarla yüzleşmek 'Sizlerden korkmuyorum' demek istemiş olabilir." şeklinde konuştu.

GİZLİ TANIKLIĞA KARŞIYIM

Gizli tanıklığa her zaman karşı çıktığını anımsatan Şen, şöyle devam etti:
"Çözüm, gizli tanıklık değil, can ve mal güvenliğinin tehlikede olabileceği kabul edilen tanıkların korunması esası olmalıdır.  Bunun dışında, maddi gerçeğe ulaşmak gerekçesiyle kolaycı yollara başvurup,
itham sisteminin Modern Ceza Yargılaması Hukukuna kazandırdığı sanık hakları ve dürüst yargılanma hakkı zedelenmemelidir."

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 3
  • erdal 11 yıl önce Şikayet Et
    semdin sakik in sahitligi bana 2 sey dusundurur. 1. si bu adam yalan yanlis bilip bilmeden konus du az biliyodu az atti dir 2. si ise vahim olandir cunku ordu ve komutanlari hakkinda bu denli bilgiye operasyonlar in detayini anca kim bile bilir bi dusunun isin basindaki ve o isi yuruten pasalarin pkk icindeki adamlari o zaman sakik otomatikman asker adina pkk cilik yapmis biri oluyor bu da kahraman ordumuzun zavalli halini aciga cikartiyor bana gore 1. olamaz cunku mahkeme konusani dinler amma delil de kanit da lazim demek ki sakik bazi resmi belgeleri sundu ki kimin nezaman neler planladigini kanitladi ki dinlendi bunca yil
    Cevapla
  • mehmet 11 yıl önce Şikayet Et
    bu ülkenin haline bakın. ülkenin düştüğü duruma bakın terörist tanık oluyor kendisinden mücadele edenleri suçlayıp içeri attırıyor bizim sözde bağamsız yargımızda bu teröristin sözü ile yargılamayapıyor türk silahlı kuvvetleri personeli tutuklanıp içeri atılıyor ALLAHtan korkun böyle birşey olurmu böyle yargı olurmu pkk ya teslim olmuş bir irade
    Cevapla
  • yıldırım 11 yıl önce Şikayet Et
    hayret. ergenekon yalanları olunca herkes bülbül kesilirken,yalan ortaya çıkınca dut mu yediler.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR