Şahin: 550 vekil davanışına dikkat etsin

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, TBMM'de özel hayatın gizliliğini ihlal edecek herhangi olumsuz bir olayın yaşanmadığını belirtti ve uyardı.

ABONE OL
GİRİŞ 02.05.2011 13:53 GÜNCELLEME 02.05.2011 13:53 İç Politika
Şahin: 550 vekil davanışına dikkat etsin
Şahin: 550 vekil davanışına dikkat etsin

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, TBMM'de özel hayatın gizliliğini ihlal edecek herhangi olumsuz bir olayın yaşanmadığını belirterek, ''73 milyon içinde 550 milletvekili arkadaşımızın, çok dikkatli, her davranış ve sözlerinin takip edildiğini bilerek hareket etmesi gerektiğini de belirtmek istiyorum'' dedi.

Şahin, 23. Yasama Dönemini değerlendirdiği basın toplantısında, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, bir başka gazetecinin, ''Bu dönemde bazı milletvekillerinin özel hayatlarının kameralarla kaydedildi, siyasetten ayrılmak zorunda kalanlar oldu. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?'' sorusunu yanıtlarken, siyasetin çok zor bir iş olduğunu söyledi. Halkın temsilcisi olan milletvekillerinin her zaman göz önünde olduğunu belirten Şahin, şöyle devam etti:

''Son olarak iki milletvekili arkadaşımızla ilgili birtakım bilgilerin ve belgelerin internet ortamında paylaşılması, TBMM Başkanı olarak beni de üzmüştür. Bilim ve teknoloji geliştikçe daha önce öngörülmeyen birtakım yeni suç tipleriyle karşılaşıyoruz. Hatta bilim ve teknoloji öyle bir hızla gelişiyor ki yasal düzenlemeler bu bilim ve teknolojinin gerisinde kalabiliyor. Özel hayatın gizliliğinin ihlaliyle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bir soruşturma açtı. Hangi sonuçlara vardı, hangi verilere ulaştı bunu bilemiyoruz.

Bizim, Meclis Başkanlığı olarak, bu konuda doğrusu yapabileceğimiz bir işlem yok ama ben yasaları uygulamakla görevli olan başta Cumhuriyet Savcılığının ve yargı organlarımızın bu konuda üzerine düşenleri yapması gerektiği kanaatindeyim. Bu konuda yasal düzenleme eksikliği varsa da parlamentomuz, yeni dönemde bu konuda üzerine düşeni de kısa sürede gerçekleştirmelidir. 73 milyon içerisinde 550 milletvekili arkadaşımızın da bütün bu söylediğim riskleri de göz önünde bulundurarak, gerçekten çok dikkatli, her davranış ve sözlerinin takip edildiğini bilerek hareket etmeleri gerektiğini de belirtmek istiyorum.''

YENİ DÖNEM PARLAMENTOSU

Şahin, ''Yeni dönemde nasıl bir parlamento bekliyorsunuz?'' sorusu üzerine, halkın demokrasi bilincinin her dönem daha da arttığını ve geliştiğini düşündüğünü ifade ederek, ''Dolayısıyla her parlamento döneminin bir önceki dönemden daha güçlü geçeceğini, daha başarılı bir performans sergileneceğini düşünüyorum'' dedi.

Yeni seçilecek milletvekillerini başta anayasa değişikliği olmak üzere Türkiye'yi daha da çağdaş dünyayla buluşturacak yasal düzenlemeler yapma görevi beklediğini kaydeden Şahin, ''Farklı siyasi partilere mensup da olsak ülkemizin menfaatleri, çıkarları ve daha da ileri gitmesi için bu yeni dönemde milletvekillerimizin birlikte birçok başarıları yakalayacağına inanıyorum'' diye konuştu.

''HİÇBİRİNİN DOĞRU OLMADIĞI ANLAŞILDI''

Bir gazetecinin, dönem boyunca, özellikle muhalefet milletvekillerinin ''Mecliste özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiğine'' dair şikayetlerde bulunduklarını, ''odalarda böcek olduğu ya da mektuplarının açıldığını'' ifade ettiklerini söyleyen gazeteciye, Şahin, ''Ama bunların hiçbirinin doğru olmadığı da anlaşıldı'' dedi.

Şahin, Meclis Başkanlığı olarak her türlü iddiayı incelediklerini, araştırdıklarını belirterek, bunların hiçbirisinin gerçeği yansıtmadığının anlaşıldığını kaydetti. Şahin, ''TBMM'de özel hayatın gizliliğini ihlal edecek herhangi bir olumsuz olay yaşanmamıştır'' diye konuştu.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Bir soru üzerine, Başkanlık sisteminin Türkiye'de uzun süreden beri tartışıldığına işaret eden Şahin, bu sisteme geçilmesinde yarar olduğunu çevreler ve hukukçuların bulunduğunu, ancak buna karşılık bu sistemin Türkiye'ye uygun olmadığını savunanların da olduğunu kaydetti.

Şahin, ''Ben her konunun olduğu gibi başkanlık sisteminin de tartışılmasında yarar olduğu kanaatindeyim. Tartışılır... Faydaları, mahsurları nedir bunlar ortaya çıkar. Bunun sonunda, tabii, yasama organı Meclisimiz, milletin bu konudaki tercihlerini dikkate alarak bir değerlendirme yapar. Şu aşamada 'Türkiye, Başkanlık sistemine geçiyor ya da geçmiyor' diye bir söz söyleme noktasında değilim. Sadece bu konu üzerinde fikir egzersizleri yapılıyor'' dedi.

TSK İÇ HİZMET KANUNUNUN 35. MADDESİ

Şahin, bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesi ile ilgili görüşlerini ifade ettiğini hatırlatarak konuyu nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine, ''Gerçekten bu konuda TBMM, şu ana kadar bu düzenlemeyi yasadan çıkartabilirdi, bir düzenleme yapabilirdi. Geç bile kalınmıştır. Yeni dönemde bana göre, ilk yapılması gereken işlerden birinin bu olduğu kanaatindeyim' karşılığını verdi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR