Erdoğan: Küresel bir güç olabiliriz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan'da düzenlenen D-8 Zirvesi'nde konuştu. Erdoğan, zirve ülkelerine işbirliği çağrısında bulundu."D-8'i küresel düzeyde bir güç haline getirebiliriz" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 22.11.2012 14:03 GÜNCELLEME 22.11.2012 19:17 İç Politika
Erdoğan: Küresel bir güç olabiliriz
Erdoğan: Küresel bir güç olabiliriz

D-8'de konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ortadoğuda yaşanan sıkıntıların çözümü için D-8'i bir umut ışığı haline getirebiliceklerini söyledi. Erdoğan, "Güçlü işbirliği ve dayanışma yoluyla D-8'i küresel düzeyde etkin bir güç haline dönüştürebiliriz" ifadelerini kullandı.

"DAYANIŞMAMIZ BİZİ DAHA GÜÇLÜ KILACAK"

Zirve ülkeleri arasındaki işbirliğinin D-8 ülkelerini daha güçlü kılacağını kaydeden Başbakan Erdoğan, "1 milyarın üzerinde nüfusa sahip topluluğuz. Dayanışmamız bizi çok daha güçlü kılar. Bölgesel çatışmaların olduğu yerde o ülke sınırından bağımsız kalıp refah gösteremez. Bölgemizde ekonomik kalkınma, refah, huzur ve istikrar bölgesel barıştan geçer. Bölgesel savaşların, çatışmaların, savaşın ve anlaşmazlıkların olduğu ortamda hiçbir ülke sadece kendi sınırları içinde refah istikrar ve ekonomik kalkınmayı tam anlamıyla tesis edemez. Özellikle burada ekonomi ile demokrasiyi at başı götürmek zorundayız" dedi.

"BÖLGEDEKİ SAVAŞ BİZİ AŞAĞI ÇEKİYOR"

Ortadoğudaki savaşın ekonomik performansı etkiledğini ifade eden Erdoğan "Bölgemizi son yıllarda tehdit eden savaşlar ve çekişmeler bizim ekonomik performansımızı da aşağı çekmektedir. Özellikle bizler müslümanız bizler şahsi, makamsal beklentilerimiz ve diplomasiden öte öncelikle birbirimizin kardeşiyiz, birbirimize karşı sorumluyuz. Dünyanın hiçbir yerinde masum kanının akıtılmasına kimsenin seyirci kalmasınına ve masum kanı akıtmasına hakkı yoktur ve de olamaz.  Herkesi bu konuya duyarlı olmaya çağırıyorum. Özellikle D-8'i bölgeyi ve bölgedeki tüm ülkelerin huzurunu tehdit eden konularda da etkin bir tutum almaya davet ediyorum. Türkiye D-8 zirvesi bünyesindeki ticaretin geliştirilmesi için  üzerine düşeni yerine getirecektir.

"İŞBİRLİĞİMİZİ DAHA DA GELİŞTİRMELİYİZ"

İşbirliğine ve D-8 ülkeleri arasındaki ticarete dikkat çeken Erdoğan, "Türkiye'nin D-8 ülkeleri ile ticareti her geçen gün artıyor. 2012'nin ilk 8 ayında D-8 ülkeleri ile toplam ticaret hacmimiz 25.5 milyar dolara ulaştı. Buna paralel olarak D-8 içinde gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi, vizelerin kolaylaştırılmas, kobilerin geliştirilmesi deniz taşımacılığı ve sivil havacılık taşımacılığı alanında işbiriliği gibi konularda ilerlem sağlanması gerekiyor. Bunun için D-8 çerçevesinde imzalanan anlaşma ve mutabakat zabıtlarının etkin şekilde uygulanmasını kendi aramızda sağlamak durumundayız. Ticaretin artması, beraberinde kırsal kalkınma, insan kaynakları, sanayi, iletişim, bankacılık, enerji, tarım ve sağlık gibi alanlarda işbirliğini ortak projeler üretme imkanını da ortaya koyabilmeliyiz. Bu şekilde etkisini arttırdığımız bir D-8, yoksulluk kıtlık ve sağlık güvenliği alanlarında da uluslar arası örgütlerle etkileşim halinde söz sahibi haline gelebiliriz. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Komitesiyle D-8 arasındaki mevcut işbirliğini daha da geliştirmeliyiz" ifadelerini kullandı.

"D-8 KÜRESEL DÜZEYDE BİR GÜÇ OLABİLİR"

Tüm ulusal teşkilatlarla işbirliği içinde olması gerektiğini söyleyen Erdoğan, konuşmasının sonunda yeni dönem başkan Pakistan'a başarılar diledi ve şöyle konuştu:

"Küresel vizyon doğrultusunda D-8 BM'nin ilgili ajansları ASEAN, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, Pasifik Adalar Forumu, OPEC ve Afrika Birliği  gibi teşkilatlarla da işbirliği ve temas içinde olmalıyız. Bu çerçevede yapılabilecek çalışmaları belirlemek için bir çalıştay düzenlenmesini teklif ediyoruz. Bölgemizde yaşanan sıkıntıların çözümü için D-8'i bir umut ışığı haline getirebiliriz. Güçlü işbirliği ve dayanışma yoluyla D-8'i küresel düzeyde etkin bir güç haline dönüştürebiliriz.

-Geçtiğimiz iki yıl boyunca D-8 dönem başkanlığını yürüten Nijerya'ya, işbirliğimizin güçlendirilmesi yönünde gösterdiği üstün ve samimi gayretlerinden dolayı tebriklerimi ve takdirlerimi iletiyorum. Önümüzdeki iki yıl boyunca başkanlık görevini yürütecek olan Pakistan'a başarılar diliyorum."

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 10 TÜMÜ
  • Muhammed 11 yıl önce Şikayet Et
    d-8. rahmetli erbakan hoca insandı hataları vardı.ama o olmasaydı erdoğan olmazdı.o o kadar dirayetli olmasaydı yanında yetişen ve şuanda akp nin bel kemiğini oluşturan kişiler siyasette olmazdı. o zamanın koşullarıyla şimdiki zamanın koşulları aynı değil
    Cevapla
  • Sahlanis 11 yıl önce Şikayet Et
    rahmetli erbakan hocamdan ALLAH razı olsun. . talebesi d8 projesini daha aktif hale geçirecek inşALLAH
    Cevapla
  • mevhibe inal 11 yıl önce Şikayet Et
    birlik olmak lazım... etnik-mezhep kışkırtmalara kanmadan. bağımsız olmak lazım...petrol-ilaç-tohum tekelleri, finans-silah şebekelerine frsat verrmeden......
    Cevapla
  • Nurbaki BEYDOĞAN 11 yıl önce Şikayet Et
    geçmişteki başarısızlıklarla övünenlere. erken öten horozun kafasını keserler! herşeyin yeri ve zamanı vardır. dünya dengelerini artık bazı şeylerin olabileceği düzeye getirir ondan sonra adımınızı atarsınızki sizi indirip islam dünyasının geleceğini akamete uğratmasınlar. bugün bu süreç tamamlanmış ve islam birliği için atılması gereken adımlar iklimin de uygunluğuna göre cesaretle atılabilir hale gelmiştir. geçmişte zamansızca kalkışılan işler, sonu getirilemeyen, dikkatsiz hareket edilmesi sonucu akamete uğrayan işler bugün müsbet hareket edilmesi ve doğru siyaset yapılması sonucunda meyveleri toplanacak duruma geldi. gözünüzü açıp önyargıyı bırakarak iş yapan kadroları görün artık yahu. anlamsız kuru düşmanlığın ülkeye ve ümmete ne yararı var?
    Cevapla
  • Ahmet Kemal 11 yıl önce Şikayet Et
    küresel güç olmak için ne lazımdır.. küresel güç olmak için, ne para, ne kaynak, ne maden, ne nüfüs, neordu ne silah... küresel güç olmak için ülkede tüm fertlerin moral değerlerinin iyi olması gerekir. ülkede ümitsizlik olmaması gerekir... yeis moral bozukluğu olmaması gerekir...evet evet evet tek ihtiyacımız olan moraldir...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR