Iğdır'da erozyonla mücadele çalışması

Iğdır'da rüzgar erozyonunu ve sel baskını sorunlarını önlemeye yönelik "Iğdır Aralık Entegre Sel ve Erozyon Kontrol Projesi" toplantısı yapıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 01.08.2018 20:21 GÜNCELLEME 01.08.2018 20:21 GÜNCEL
Iğdır'da erozyonla mücadele çalışması
Iğdır'da erozyonla mücadele çalışması

Türkiye'nin en büyük erozyon alanlarından olan Aralık ilçesinde, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü ile Orman Genel Müdürlüğü işbirliğinin 2018 yılı programında yer alan Entegre Mikro Havza Rehabilitasyon Projeleri kapsamında, ilçe merkezi ve Yenidoğan, Adetli, Kolikent, Ortaköy, Karahacılı, Yukarıtopraklı, Yukarıaratan, Aşağıaratan, Emince, Gödekli köylerinin içinde yer aldığı proje tanıtıldı.

Projeyle, yöreyi olumsuz etkileyen erozyonu önleme, yöre halkının sorunlarını çözmeye yönelik bilgi alma ve yöreye katkı sunma adına çalışma başlatıldı.

Aralık Özel İdare Müdürlüğü binasındaki toplantıda açılış konuşması yapan Aralık Belediye Başkanı Bayram Teksay, ilçesi için rüzgar erozyonu sorununun giderilmesine yönelik yapılan bu çalışmanın çok değerli olduğunu söyledi.

İlçede yaşanan kum fırtınaların çok büyük sorun yarattığını anlatan Teksay, "Kum fırtınaları nedeniyle Aralık-Nahçivan karayolunda çok kazalar oldu ve çok insan kazalardan dolayı canından oldu, yaralandı. Özellikle geçmişte yaşanan fırtınalarda evler damlara kadar toprak yığınları altında kaldı. Bu sorunların çözümü için gelen ve bu çalışmayı başlatan ÇEM Genel Müdürlüğü ekiplerine teşekkür ediyorum." dedi.

ÇEM Genel Müdür Yardımcısı Cafer Orhan da, zor bir problemi çözmek için bir araya geldiklerini anlatarak, şunları söyledi:

"Bu bölgede büyük ve küçük Ağrı Dağı gibi ülkemizin önemli ve büyük dağları var. Büyük dağın da büyük dumanı olur. Burada Ağrı Dağı'nın güzelliklerini yaşarken, zaman zaman da külfetlerini de yaşıyoruz. Bu dağın özellikle arazi yapısı, toprak yapısı erozyon bakımından, sel bakımından sıkıntılar yaşanmasına neden oluyor. Bu sorunun çözülmesi için geliştirilen projenin ilk toplantısı soruna yakın olan bu yöre halkıyla bir araya gelmeyi tercih ettik. Çünkü soruna yakın olan çözüme en yakın olandır. Bu nedeniyle buraya gelen teknik ekibimiz yörenin çiftçisiyle, çobanıyla, yöre halkıyla bire bir görüşüp herkesin katkı sunacağı bir projeyle çalışmamızı sürdüreceğiz. Bu manada sorunu çözmeye çalışacağız."

Yapılan konuşmanın ardından, Orman İşletme Bölge Müdürü Şaban Bıyıklı ve Orman İşletme Iğdır İl Müdürü Taner Tazegün proje sahasının genel tanıtımı ve yapılan çalışmalar ile ilgili birer sunum yaparak bilgi verdi.

Toplantı, yapılan sunumların ardından yöre halkı ve muhtarların sorularının cevaplandırılmasıyla devam etti.


KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR