2. elde 'ekspertiz' zorunluluğu!

2.el otomobil alırken tüketicinin endişelerini azaltmaya yönelik yeni bir düzenleme geliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 19.08.2016 12:56 GÜNCELLEME 19.08.2016 13:17 İkinci el
2. elde 'ekspertiz' zorunluluğu!
2. elde 'ekspertiz' zorunluluğu!

İkinci otomobil satışlarında, kilometre düşürme, hasarı gizleyerek satma gibi nedenlerle sık sık sorunlar yaşanıyor. Bu sıkıntıları aşmak adına ikinci el otomobil sektörüne yönelik bir takım düzenlemeler geliyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, ikinci el araç satışları için yeni bir taslak hazırlandı. Taslağa göre, ikinci el taşıt ticaretinin yalnızca bu işle ilgilenen tacirler ile esnaf ve sanatkarlar tarafından yapılması hedefleniyor.

SEKTÖR DIŞINDAKİ VATANDAŞA SATIŞ SINIRI

Bu işle uğraşmayan vatandaşlar bir yılda üçten fazla ikinci el araç satışı yapamayacak. İkinci el taşıt ticareti yapmayan esnaf ve sanatkarlar ile tacir olmayan kişilerinin ise bir yıl içinde 3'ten fazla ikinci el taşıt satışı yapabilmeleri, bu taşıtların en az 3 yıldır kendileri adına tescilli olması şartına bağlanıyor.

EKSPERTİZ RAPORU ZORUNLU OLUYOR

Taslakta, satışa sunulan taşıtın üzerinde, taşıtı tanıtıcı bilgilerin yer aldığı "tanıtım kartı" bulundurulması öngörülüyor.

Ayrıca, işletmeler satılacak taşıta ilişkin ekspertiz raporu alacak ve bir kopyasını alıcıya teslim edecek. Böylece taşıtın durumuna ilişkin tüm bilgilere sahip olacak tüketiciler, bu bilgilerin gerçek olup olmaması konusunda endişe taşımayacak.

10 YAŞ ÜSTÜ ARAÇLAR İÇİN PARÇA GARANTİSİ

10 yaş veya iki yüz bin kilometrenin altındaki taşıtların motor ve şanzıman gibi önemli parçaları, satışı yapan veya satışa aracılık eden işletmenin garantisi altında olacak. Söz konusu garanti, satıştan itibaren 6 ay veya 10 bin kilometre boyunca geçerli olacak.

Garanti süresinde oluşan arızalar, işletme tarafından 3 ay içinde giderilecek ve araç sahibine arıza süresince kullanılmak üzere ücretsiz ikame bir taşıt verilecek.

GALERİ VE PAZARLARA DÜZENLEME

Vatandaşlar tarafından "galeri" olarak adlandırılan ikinci el taşıt ticareti yapılan işletmelerin, toplu işyerlerinin ve ikinci el taşıt pazarlarının fiziksel şartları belirlenecek.

Söz konusu işletmelerin taslakta belirtilen şartları taşıyıp taşımadıkları kontrol edilecek. Şartları taşımadığı belirlenen işletmelere ruhsat verilmeyecek.

Noterler tarafından ikinci el taşıt ticaretiyle iştigal eden işletmeler adına yapılan satışlarda yetki belgesi, vekaleten yapılan satışlarda ise satış sertifikası ve adına satış yapılan işletmenin yetki belgesi aranacak. Bu belgeler olmadan satış yapılamayacak.

Vatandaşlarca bir yıl içinde asaleten veya vekaleten yapılan üçüncü satıştan sonraki satışlarda ise yetki belgesi ve satışı yapan kişi adına düzenlenmiş satış sertifikası aranacak. 

BELGE İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR

Öte yandan taslakta ikinci el taşıt ticareti yapacakların her bir işletmesi için yetki belgesi alma zorunluluğu gerekecek. Yetki belgesi alınabilmesi ise ilgili kişilerin müflis olmaması, hırsızlık, dolandırıcılık ve kaçakçılık gibi suçlardan hüküm almaması ile satış sertifikasına sahip olması şartlarına bağlanıyor. Söz konusu belgenin alınmasında, ikinci el taşıt ticaretinin yapıldığı işletmenin bulunduğu yerdeki ticaret il müdürlükleri yetkili olacak.

Bu işletmelerde çalışan satış personellerine de gerekli eğitim ve sınav şartlarını sağlaması koşuluyla "satış sertifikası" alma zorunluluğu getirilecek.

Taslağın, ilgili kurum ve kuruluşlardan gelen görüşlerin değerlendirilmesinin ardından en kısa sürede yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmesi amaçlanıyor.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 39 TÜMÜ
  • memduh 7 yıl önce Şikayet Et
    Haftasonları ankarada oluyorum artık buyuksehirde yasanmaz. Nerede ne zaman ne olacak diye gitmek gerekiyor yada memlketin parsını havaya ucurmak. Bu ulke bu kadar zengin degil aklımızı basımıza almamız gerekiyor.
    Cevapla
  • murat 7 yıl önce Şikayet Et
    güzel gayet yerinde bir uygulama. lakin her satıcıya her vatandaşa exptertiz raporu zorunlu olmalı. çoğu satıcı ustanı al gel diyor. ha alıcı bir de kendi yaptırır içi rahat olur satıcıdaki expertiz raporuna güvenmezse. her satıcıya zorunlu olmalı, değişenler, boyalılar, çalışmayan sorunlu aksamlar, kilometre durumu vs mutlaka raporda olmalı. alsatçılar üzülmüşlerdir. ama devletin el atması gerekiyordu, vergi kaçakçılığı alanı olmuştu bu alan.
    Cevapla
  • yunus 7 yıl önce Şikayet Et
    Adam bir gün önce ekspertiz yaptırmış olsa bile ben güvenmem en doğrusu alan kişi yaptırsın..şase kusurları çoğu zaman ekspertiz de atlanıyor ölçüm yapılmadıkça belli olmayan sorunlar olabiliyor.. tam donanımlı bir kaç yer var oralara yaptırmak lazım hatta yetkili servislerin ekseri çoğu şase hatalarını atlayabiliyor dikkat edin...
    Cevapla
  • fth23 7 yıl önce Şikayet Et
    bu işi sadece bence galericilerin yapması zorunlu olmalı.vatandaş kendi arasında satıyorsa alan kişi ustasına veye ekpere gösteriyor zaten
    Cevapla
  • Evliya 7 yıl önce Şikayet Et
    Bence gereksiz, araba alacak kişi, aklında soru işareti kalmasını istemiyorsa,ekspertiz raporunu kendi yaptırsın. Kardeşinden,arkadaşından,akrabasından veya dostundan araba alacak kişinin ekspertiz yapmasına ne gerek var ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR