İnternet dedikocularına karşı savaş açıldı
Çin, internette yayılarak halkı paniğe sürükleyen asılsız dedikoduları önlemek amacıyla sanal alemdeki denetimini sıkılaştırma kararı aldı.
ABONE OLÇin Ulusal İnternet Enformasyonu Ofisi, son dönemde internet kullanıcılarından gelen şikayetler ve bu doğrultuda yapılan inceleme ve araştırmalar neticesinde sanal alemde dolaşan asılsız dedikoduların yoğunlaştığını tespit ettiklerini açıkladı.
İnternet portallarının yanı sıra sosyal paylaşım siteleri ve mikroblogların da "daha sıkı denetime ihtiyacı olduğu" savunulurken, gözetimlerin, "Daha sağlıklı ve barışçıl" bir sanal ortam hedefinden yola çıkılarak yapıldığına işaret edildi.
Çin'de geçen ay Cıciang, Ciangsu, Gansu ve Liaoning eyaletlerinde kuş gribinin yeni türü H7N9 virüsü ile alakalı asılsız dedikodu yaydıkları ve halkı gereksiz paniğe sürükledikleri gerekçesiyle 11 kişi gözaltına alınmıştı. Asılsız dedikodu yaydığı tespit edilen 20 kişinin ise mikroblog hesabı Çin İnternet Enformasyonu Ofisi'nce kapatılmıştı.
Ülkede halen internet ortamında paylaşılan içerikleri sürekli kontrol eden devlete bağlı merkezi bir birim bulunuyor ve "Halk için zararlı ve sağlıksız bulunan" her türlü bilgi ve görsele erişim anında engelleniyor.
Youtube, Facebook ve Twitter gibi uluslararası sosyal paylaşım sitelerinin yasak olduğu Çin'de, Youku, Rınrın ve Sina Veybo gibi yerli alternatifleri yaygın olarak kullanılıyor.
Resmi verilere göre, Çin'de geçen senenin sonu itibariyle 564 milyon internet kullanıcısı bulunuyor ve bunlardan 420 milyonu sanal aleme mobil olarak giriş yapıyor.