Yağda kızartılmış baharatlı Wikipedia
“Yeni Medya Düzeni Konferansı”nda konuşan Wikipedia’nın kurucusu Jimmy Wales, "Bana yağda kızartılmış, baharatlı Wikipedia gönderdiler” dedi.
ABONE OLDoğuş Yayın Grubu’nun düzenlediği "Yeni Medya Düzeni Konferansı"nın ikincisi İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde başladı.
Konferasta açılış konuşmasını Doğuş Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erman Yerdelen yaptı.
Yerdelen, katılımcıları Arap Baharı’nda yeni medyanın rolünü ve WikiLeaks’in sarsılmaz sanılan rejimleri nasıl sarstığını tartışmaya davet etti.
Katılımcıları "büyük değişimin öncüleri" olarak niteleyen Yerdelen’in ardından sahneye, 270 dilde 16 milyon maddesiyle insanlığın tüm bilgisini herkes için ulaşılabilir kılan Wikipedia’nın kurucusu Jimmy Wales çıktı.
Wiki’lerin farklı toplumlarda ve yönetimlerde algılanışıyla ilgili örnekler veren Wales, farklı ülkelerde popüler kültür, coğrafya, bilim ve cinsellik gibi alanlarla ilgili hangi oranlarda bilgi talep edildiğini de aktardı.
Jimmy Wales ayrıca Türkçe Wikipedia’da maddelerin daha çok kişi tarafından düzenlenmesi ve madde kalitesinin-zenginliğinin arttırılması gerektiğini söyledi.
Wikipedia’nın aylık 420 milyon tekil ziyaretçisi olduğunu belirten Wales, en çok satan gazetelerin bile erişemeyeceği bu hacme, "sıradan insanların" yazdığı bir medyanın eriştiğine dikkat çekti.
Wales, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Çin’de Wikipedia olarak olmamız gereken büyüklükte değiliz. Yabancı hizmetlerin bloke edilmesi haksız bir rekabet de doğuruyor. Çin gibi birkaç benzer ülkede Wikipedia adını duymamış öğrencilerle karşılaştım. Bu doğrusu bana inanılmaz geliyor. Ancak Wikipedia Çin’de bugün daha tanınır hale geldi.
Bana yağda kızartılmış Wikipedia, baharatlı Wikipedia gönderildi. Aklımıza gelen tek şey şu oldu; olimpiyatlar sırasında restoranların birçoğu milyonlarca yabancı kişinin şehirlerine geleceğini bildikleri için menülerini İngilizce'ye çevirmek zorunda kalmışlardı. Tabii çeviri yapmak için Google’dan yararlandılar, Wikipedia’yı kullandılar. Orada gördükleri karşılıkları da olduğu gibi menülerine aktardılar.
Wikipedia tarafsızlık konusunda oldukça açık bir mesaj veriyor. Son derece nesnel ve tarafsız bilgi paylaşımını öngörüyor. İngilizce’deki versiyonu kadar Türkçe'de uzun girişler tabii ki görmüyorsunuzdur. Bu çok doğal, çünkü Türkiye'de daha çok desteklenmesi gerekiyor. İçeriği ve türü genellikle dünyanın genelinde örtüşüyor ve benzer bir yapı sergiliyor.
'BU ŞAKAYI ALMANYA'DA YAPMAZDIM'
Japonlar pop kültürüne ilişkin girişleri çok seviyor. Zaten Japonya ile ilgili bir şeyler biliyorsanız bu çok da şaşırtıcı bir bilgi değil. Almanca’ya baktığımızda coğrafya ile ilgili girişler oldukça popüler. Bu iyi bir şey değil mi? Tehditkar mı geliyor? Almanya’da bu şakayı yapmazdım, hâlâ bu konuda çok duyarlılar. İnsanlar yeni bir yasa önerildiği zaman bunun ne olduğuna ilişkin Wikipedia’ya başvurabiliyorlar. Medya her zaman bu alanlarda iyi bir iş çıkarmıyor.
'420 MİLYON ZİYARETÇİMİZ VAR'
Wikia yeni bir fikir, insanların katkısına ve paylaşımına açık. Artık insanlar istediklerini yazabiliyorlar. Tabletler ve mobil internet beni gerçekten heyecanlandırıyor. Çünkü her yerden bilgi erişimi sağlanabiliyor. Wikipedia'nın aylık 420 milyon tekil ziyaretçisi var."
Jimmy Wales’in 40 dakikalık esprili sunumunun ardından soru-cevap bölümüne geçildi.
WikiLeaks sitesinin kurucusu Julian Assange da video konferansla soruları yanıtlayacak.
(Ntvmsnbc)