İş dünyasından Rusya ve İsrail'e ilk tepkiler
İş dünyası temsilcileri, İsrail ile imzalanan anlaşma ve Rusya’ya gönderilen mektupla dış politikada atılan önemli adımları değerlendirdi.
ABONE OLDış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak İsrail ile imzalanan anlaşma ve Rusya’ya gönderilen mektupla dış politikada atılan önemli adımları, uluslararası sahada küresel ağlar ören bir iş adamları derneği olarak memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.
İŞ DÜNYASI MUTLU OLACAK
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye-Rusya ilişkilerinin yeniden canlanmasıyla turizm, gıda, inşaat, enerji ve altyapı sektörlerinde işlerin düzelmesini temenni ettiğini belirterek, yeni durumdan en çok iş dünyasının mutlu olacağını kaydetti.
Vardan yazılı açıklamada Türkiye ve Rusya arasında bugüne kadar sağlanmış iş birliklerine dikkati çekerek, iki ülkenin birbirine gereksinim duyduğunu aktardı.
Vardan, "Bulunduğumuz coğrafyada Rusya Türkiye için, Türkiye de Rusya için çok önemli. Rusya, Türkiye'nin en fazla yatırım yaptığı ve bir çok kalemde bir numaralı ihracat pazarı konumunda olan ülke. Yılda 4 milyonu aşkın turist ile de Türkiye, Rus vatandaşları için önemli bir turizm destinasyonu. Keza, Türkiye'de başta nükleer santral olmak üzere, Rusya'nın önemli yatırımları mevcut. Ve bizler doğalgazımızın önemli bir kısmını Rusya'dan ithal ediyoruz. Dolayısıyla iki ülkenin bağlılığı ileri düzeyde." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin bölgesindeki zorluklarla sıkıntılarının herkesçe bilindiğini aktaran Vardan, yaşanan güçlükler ne olursa olsun, birbirine tarihi, kültürel ve ticari bağlarla bağlı iki ülke arasındaki ilişkilerin kesintisiz devam etmesi gerektiğini kaydetti.
Soğuk Savaş sonrasında ilmek ilmek örülerek önemli bir seviyeye ulaşan iki ülke ilişkilerinin Suriye krizi ile arzu edilmeyen bir noktaya geldiğini hatırlatan Vardan, şunları kaydetti:
"Türkiye-Rusya ilişkilerinin yeniden canlanmasıyla özellikle turizm, gıda, inşaat, enerji ve altyapı sektörlerinde işlerin düzelmesini temenni ediyoruz. Bu süreçte Rusya'nın yeniden devreye aldığı vize uygulamasına son verilmesini ve başta taşımacılık ile yaş meyve-sebze sektörü olmak üzere Türkiye'den yapılan ihracat mallarına uygulanan tarife dışı engellerin de hızlıca kaldırılmasını beklemekteyiz.Turizm açısından da hem bu yılın kalanında, hem de önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin Rus turistler için yine ilk ve önemli bir destinasyon olmasını arzu etmekteyiz.
Sonuç itibarıyla; komşuları ile barış içinde yaşayan, karşılıklı yatırım ve ticaret yapan, bölgesel sorunları kurulacak mekanizmalar içinde çözen bir konjonktürün yeniden doğmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Ortaya çıkan sorunlardan en çok iş dünyası etkilenmişti, ortaya çıkacak yeni durumdan da en çok iş dünyasının mutlu olacağını düşünüyoruz."
SON DERECE ÖNEMLİ İKİ GELİŞME
Türkiye'nin İsrail ve Rusya ile ilişkilerine yönelik yazılı açıklama yapan Olpak, 27 Haziran'ın Türkiye'nin dış politikası açısından son derece önemli iki gelişmeye sahne olduğunu bildirdi.
Olpak, şunları kaydetti:
"İsrail'le imzalanan anlaşma ve Rusya'ya gönderilen mektupla dış politikamızda atılan önemli adımları, uluslararası sahada küresel ağlar ören bir iş adamları derneği olarak memnuniyetle karşılıyoruz. Bu gelişmelerden Türkiye dış politikasında, ülke menfaatlerinden taviz verilmeden yeni bir dönemin başladığının işaretlerini alıyoruz. Zorlu bir coğrafyada devraldığı tarihsel mirasın gereğini yerine getirmeye çalışan Türkiye'nin, Başbakan Binali Yıldırım'ın da değindiği üzere dış politikasında 'Dostlarını artırmaya ve düşmanlarını azaltmaya' ihtiyacı vardır."
Olpak, İsrail ile 2013 yılından bu yana sürdürülen görüşmelerden sonra bölgenin iki önemli ülkesi arasında imzalanan anlaşmanın, enerji projeleri dahil olmak üzere ekonomik ilişkilerin gelişiminin de önünü açacağına dikkati çekti.
"Bu anlaşmanın İsrail'in tarihinde ilk defa bir devletten özür dilemesinin yanı sıra bir başka önemli yanı, İsrail'in Türkiye'nin Gazze'deki insani duruma müdahalesini ve Mavi Marmara şehitlerinin ailelerine tazminat ödemeyi kabul etmesidir." değerlendirmesinde bulunan Olapk, bu çerçevede Türkiye'nin Gazze'de yapacağı konutlar, dostluk hastanesi, elektrik ve su projeleri ile Cenin Sanayi Bölgesi gibi projelerin, Filistin halkının geleceği için hayati önem taşıdığını vurguladı.
Olpak, diğer taraftan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya'ya gönderdiği mektupla Türkiye-Rusya ilişkilerinde yeni bir sayfanın açılacağına inandığını, Rusya ile ticari ilişkilerin boyutunun ve tarihinin, Türkiye kadar Rusya için de son derece önem arz ettiğini belirtti.
Her iki ülkenin iş adamlarının karşılıklı olarak Türkiye ve Rusya'daki ticari ve yatırım ilişkilerinin göz ardı edilemeyecek kadar büyük olduğuna dikkati çeken Olpak, şu görüşleri de paylaştı:
"Yaşanan talihsiz uçak krizi, bu ilişkileri maalesef olumsuz etkilemiştir. MÜSİAD olarak Rusya ile ilişkilerimizin orta vadede çözüme kavuşacağı konusundaki öngörümüzü krizin başlarında dile getirmiştik. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e gönderdiği mektupla uçak krizinden bu yana sorunlu seyreden Türkiye-Rusya ilişkilerinde yeni bir sayfanın açılacağını ümit ediyor ve gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın 6 ay içinde yaşananlarla ilgili olumlu açıklamaları ve perşembe günü yapılacak telefon görüşmesi son derece önemlidir. İş dünyası olarak Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın yaklaşımlarıyla Türkiye-Rusya ilişkilerinde yakın zamanda karşılıklı bir uzlaşıya varılması yönünde yaşanan gelişmeleri olumlu buluyor, ülkemizin uluslararası menfaatlerini gözeterek hızlı ve yeni adımların atılmasını bekliyor ve destekliyoruz."