İş yerinde başarılı olmanın sırrı meğer…

Son yapılan bilimsel araştırmalar çalışma ortamında bir miktar kaosun yaratıcılığı artırdığını ortaya koydu.

ABONE OL
GİRİŞ 14.03.2017 09:40 GÜNCELLEME 14.03.2017 10:26 İş Hayatı
İş yerinde başarılı olmanın sırrı meğer…
İş yerinde başarılı olmanın sırrı meğer…

İş yerinde başarıyı kucaklamak istiyor ama sürekli size bir şey engel mi oluyor? Belki de ortamınız fazla nizamidir ve bir miktar kaosa ihtiyacınız vardır. Zira yapılan son araştırmalar, verimliliği masa ve bilgisayarların düzenli kullanılmasına bağlayan görüşlere rağmen büro yaşamında düzensizliğin yaratıcılığa katkı sağladığını ortaya koyuyor.

Berlin Yüksek Okulu’nda kreatiflik araştırmaları konusunda uzman olan Prof. Siegfried Preiser yeni fikirlerin beynin farklı bölgelerinin birbirleri ile etkileşime geçmesi ile ortaya çıktığını belirterek, “Örneğin odamızda sağda solda duran alakasız bir derginin kapağındaki resim kafamızda yeni fikirlerin doğmasına neden olabilir’’ diyor.

OFİSTEKİ GÜRÜLTÜ


Preiser, burada belirleyici olanın düzensizlik değil düzensizliğin sağlayacağı çağrışımların olduğuna dikkat çekerek bir gezinti esnasında büroda olmayan resimler, gürültüler ve kokularla karşılaşıldığında da yaratıcı fikirlerin ortaya çıkabileceğini söylüyor. Önceden masa üstlerinde yaşanan fiziksel düzensizliğe şimdi bilgisayar ekranlarında yaşanan dijital kaosun da eklendiğini belirten Preiser’e göre bilgisayar ekranında belirli bir düzenle kaydedilmemiş bir data ya da resim de yaratıcı fikirlere neden olabiliyor. Öte yandan araştırmalar da kaostan yana.

BİR OFİS DAĞINIK DİĞERİ DÜZENLİ 


Minnesota Üniversitesi’den Kathleen Wohs, Joseph Redden ve Ryan Rahinel minimal kaosların kreatif çözümler bulmak için ne tür fayda sağlayacağını ilginç bir araştırmayla ortaya koydu. Birisi düzenli ve tertipli diğeri dağınık bir toplantı salonunda bulunan iki gruba aynı soru soruldu. Deneklere pin pon toplarının farklı alanlarda kullanılması için çözümler üretmesi istendi. Çözümlerin hangi toplantı salonundan geldiğini bilmeyen jüriye sonuçlar sunuldu. Sonuç kaotik odadan gelen çözüm önerileri hem nitelik hem de nicelik olarak çok daha üstündü.
 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR