Kadınlar lehine kota uygulaması istedi

Avrupa Parlamentosu (AP) Hollanda İşçi Partisi (PvdA) Milletvekili Emine Bozkurt, Türkiye’deki siyasi partilere seslenerek 12 Haziran’daki genel seçimlerde kadınlar lehine kota uygulaması çağrısında bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 24.03.2011 17:28 GÜNCELLEME 24.03.2011 17:28 İş Hayatı
Kadınlar lehine kota uygulaması istedi
Kadınlar lehine kota uygulaması istedi

Çok sayıda yetenekli kadının olduğunun altını çizen Bozkurt, "Partilerde şöyle bir inanç var; seçilebilen yerlerdeki kadın adaylara seçmen oy vermez. Ama seçmenlerin yarısından fazlası kadın. Bu anlayışın değişmesi lazım." şeklinde konuştu.

İki dönemdir AP’nin Türkiye’deki kadın hakları raporunu yazmakla görevlendirilen AP Hollanda Milletvekili Emine Bozkurt, yeniden bu vazifeye getirildi. Üçüncü kez AP’nin Türkiye’deki kadın hakları raporunu hazırlayacak olan Emine Bozkurt, yarından itibaren çalışmalara hızlı bir şekilde başlayacağını anlattı.

Daha önce yayınlanan raporların Türkiye’de büyük bir etki yaptığını kaydeden Bozkurt, Cihan’a yaptığı açıklamasında "Türkiye’nin ilerleme raporlarından kadınlarla ilgili çok fazla paragraf yoktu. Kadın hakları insan haklarıdır ve bu yüzden daha yakından takip etmek lazım dedik. Bu yönde rapor yazalım istedik ve 2005’te ilk raporu yazdık. 2007’de ikinci raporu yazdık. Bu sayede birçok yasa kadınlar lehinde kabul edildi, Meclis’te kadın erkek eşitliği komisyonu kuruldu, kadın sığınma evlerinde ciddi artış oldu. Bunlar lazım olan şeylerdi. Türkiye’de halen kadın problemleri var; şiddet olsun, namus cinayetleri olsun, kadınların iş hayatına katılmaları, siyasete katılımları erkeklerle aynı düzeyde değil. Bu konularda etkili olabilmemiz olumlu bir gelişme." dedi.

SİYASİLER BAŞÖRTÜSÜ SORUNU BİRAN ÖNCE ÇÖZMELİ

AP’nin yayınladığı son Türkiye İlerleme Raporu’na kendisinin sunduğu değişiklik önergesiyle giren Türkiye’deki başörtüsü sorununa da değinen Emine Bozkurt "Türkiye’de var olan bir sorun, başörtülü öğrencilerin yüksek tahsil görememeleri. Son AP’nin Türkiye ilerleme raporunda bir çağrı yaptık: artık biran önce üniversitedeki kızların için bu sorun çözülsün. Çözüm bekleyen birçok sorun var, siyasiler bir araya gelsin ve çözsünler istiyoruz. Türkiye’de toplumda başörtüsü bir sorun olarak algılanmıyor. Siyasilerin çözüm bulması gerekiyor. Kadın örtünür ya da örtünmez bence önemli olan kendi tercihi olmasıdır." şeklinde konuştu.

SİYASET SAHNESİNDE DAHA FAZLA KADIN

Yaklaşan genel seçimleri de değerlendiren AP’nin Türkiye kadın hakları raportörü Emine Bozkurt, siyasilere seslenerek daha fazla kadının Meclis’te olması gerektiğinin altını çizdi. Bozkurt şöyle devam etti: "Kadınların seçme ve seçilme hakkının tanınmasında Türkiye güzel bir örnek oldu. Ama bu konuda günümüz siyasi partilerin de örnek olması lazım.

Çünkü bakınca kadınların sayısı gittikçe artıyor ama az az artıyor. Partilerde iktidarıyla muhalefetiyle hepsinde cesaret yok. Çok yetenekli kadınlar var. Kadın kollarına bakıyorum, istekli ve azimli birçok kadın var. Ama listelere çok zor giriyorlar.

Cesaret lazım ve umarım hazirandaki seçimlerde bu aşılabilinir. Partilerde öyle bir inanç var ki, seçilebilme yerlerdeki kadınlara seçmen oy vermeyecek algısı var. Ama seçmenlerin yarısından fazlası kadın. Bu anlayışın değişmesi lazım. Buradan mesajım şöyle olacak; şimdilik geçici bile olsa kadın adaylara yönelik kota lazım. Buradan çağrı yapmak istiyorum; kota yapsınlar, çok sayıda yetenekli kadınlar var. Seçilecek yerlere koysunlar."

Hazırlayacağı üçüncü raporuna özellikle Türkiye’deki öne çıkan kadınlarla görüşeceğini ifade eden Emine Bozkurt, "Türkiye’de bir sürü öne çıkan kadınlar var. Rol model olabilecek kadınlar neler düşünüyor, onların çözümleri nedir? Özel olarak bu raporumda onlarla görüşeceğim. Kadınların siyasete daha fazla katılımı çok önemli. Umarım ki önümüzdeki seçimlerde daha fazla kadın listelere girebilir." sözlerine yer verdi.

KAYNAK : CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR