Tornaya da kadın eli değdi
Erkek mesleği olarak gösterilen ancak kadınların başarıyla çalıştığı mesleklere bir yenisi daha eklendi. Adana'da 21 yaşındaki Sabahat Akbıyık, Yeni Metal Sanayi Sitesi'nde erkeklerin bile yapmakta zorlandığı torna tesviye işinde çalışıyor.
ABONE OLAkbıyık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, liseyi bitirdikten sonra üniversite sınavlarında başarılı olamayınca işsiz kaldığını, bu dönemde iş bulmak için Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Adana İl Müdürlüğüne başvuruda bulunduğunu söyledi.
Daha sonra İŞKUR aracılığı ile Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi destekleme Vakfı (MEKSA) tarafından açılan ''Autocad Destekli CNC Tezgah Operatörlüğü'' kursuna yönlendirildiğini anlatan Akbıyık, adını bile ilk defa duyduğu kursa vakıf müdürünün kendisini bilgilendirmesi ile başladığını anlattı.
Erkeklerin çalıştığı bir alanda açıldığı için bu kursa gitmeye çekindiğini, ancak iş garantili bir kurs olması nedeniyle de denemeye karar verdiğini ifade eden Akbıyık, ''Kursa ilk başladığımda 20 erkek arasında tek kadın bendim. Önceleri çekinerek geliyordum ancak beni görerek cesaretlenen 2 bayan arkadaşım daha kursa katıldı. Hep 'erkeklerin içerisinde kadın olmak zor' diyorlardı ama ben çok iyi uyum sağladım ve kursu başarıyla tamamladım'' dedi.
Akbıyık, kursu geçen yıl tamamladığını ve sertifikasını alır almaz ilk başvuru yaptığı iş yerinin kendisini kabul ettiğini anlattı.
Adana Yeni Metal Sanayi Sitesi'nde kurulu kum ocakları için taş kırma makineleri yapan bir iş yerinde 8 aydır çalıştığını bildiren Akbıyık, şunları kaydetti:
''İşe başladığım ilk dönemler çok zor geçti. Alışmadığım ve bu zamana kadar duymadığım şeyleri duyuyordum. Sanayi sonuçta erkeklerin çalıştığı bir yer, burada bayan olmak çok zor. Ancak çalıştığım iş yerinde bana çok saygılı davrandılar. Alışmam uzun sürmedi, kısa sürede iş yerine uyum sağladım. Şu an diğer iş arkadaşlarımla rahatlıkla çalışıyorum. İlk başladığımda görenler şaşırıp, başarılı olamayacağımı söylüyorlardı. Ama ben işimi çoğu erkekten bile daha iyi yapar hale geldim. İş yerinde torna, tesviye, kaynak işleri yapıyorum. Çok mutluyum, işimi çok seviyorum. çalışmaya devam edeceğim.''
Sabahat Akbıyık, annesinin sanayide işe başlamasına önceleri tepki gösterdiğini belirterek, ''Annem hala işe gelip giderken korkuyor. Ama ben alıştım ilk başlarda herkes bana bakıyor diye düşünüyordum ama sonra bunu duyguyu atlattım. Artık daha rahatım ve ailem de bu durumu normal karşılamaya başladı'' dedi.
Sanayide kadınların genelde muhasebe bölümlerinde çalıştığını anlatan Akbıyık, kendisi gibi atölyede çalışan, torna, tesviye, kaynak gibi işleri yapan başka bayanın olmadığını da kaydetti.
ÖĞRETMEN OLMAK İSTİYORDU TORNACI OLDU
Akbıyık, lise döneminde okulu bitirdikten sonra üniversite sınavlarında başarılı olup öğretmen olmayı hedeflediğini anlatarak, ''Öğretmen olmak hayalimdi ancak sınavda başarılı olamayınca kendimi bu mesleğin içinde buldum. Şimdi daha önceden aklımın ucundan bile geçmeyen bir işi yapıyorum. Böyle bir meslekte başarılı olmak beni gururlandırıyor, mesleğimi çok seviyorum, bir şeyler üretmek çok güzel'' diye konuştu.
İşverenin de kendisinden oldukça memnun olduğunu bildiren Akbıyık, patronunun iş yerine gelen müşterilerine sanayide torna tesviyede bir kadın çalıştırarak örnek olduklarını gururla söylediğini kaydetti.
Akbıyık, hedefinin ise bu işte çalışırken dışardan üniversiteyi bitirip makine öğretmeni veya mühendisi olmak istediği de sözlerine ekledi.
MEKSA Adana Eğitim Merkezi Müdürü Elif Alper Delice ise sanayide çalışmanın bir kadın için çok zor olduğunu ancak bunu başardığı için Sabahat Akbıyık'ı kutladığını ifade etti.
-
a 13 yıl önce Şikayet Etövünç değil yazık o ablaya. eşitlik adıyla ağır işlerde kadının çalışması çok yanlış bu hususa dikkat edelim. eşitlik değil denklik yani adalet bi de ev işini yapacak daha fazla ezilecek yoksa tabi ki yapar.Beğen