Kristal cama şekil veren kadınlar

Göz nuruyla cam biblolara şekil veren kadın işçiler bütçelerine katkı sağlıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 21.09.2011 14:40 GÜNCELLEME 21.09.2011 14:40 İş Hayatı
Kristal cama şekil veren kadınlar
Kristal cama şekil veren kadınlar

Muğla'nın Kavaklıdere ilçesinin Menteşe beldesinde 11 yıl önce kurulan cam işleme atölyesinde el emeği ve göz nuruyla cam biblolara şekil veren kadın işçiler, aile bütçelerine katkıda bulunuyor.

Menteşe beldesinde 11 yıl önce kurulan cam işleme atölyesinde el emeği ve göz nuruyla üretilen cam biblolar Yunanistan, İngiltere ve Almanya'ya ihraç ediliyor.

Atölyede, yurt dışından ithal edilen cam çubuklar, bin 200 derece ateşte 2 usta tarafından eritiliyor. Özel fırınlarda eritilen kristal camlar küçük parçalar halinde kesiliyor ve şekil verilmek üzere atölyeye gönderiliyor. Atölyede çalışan kadınlar, zımpara taşıyla kristal camlara şekil veriyor. Biblonun şekillenmesi için ortalama 5 dakika harcanıyor. Kadınlar günde yaklaşık 150-200 parça bibloya şekil veriyor. Özel ışıkların altında çalışan kadınlar, kristal cam parçalarını müşterilerin siparişlerine göre şekillendiriyor. Atölyenin üst kısmında bulunan sergi salonunda sergilenen çalışmalar arasında kristal camdan yapılmış gemi maketleri, avizeler, biblolar ve hediyelik eşyalar yer alıyor.

Cam atölyesinde çalışan kadınlardan Necla İncek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir çocuk annesi olduğunu belirterek, ''Kristal camlara şekil verme işini 1 yıl önce öğrendim ve severek yapıyorum. Atölyede kristal cama çeşitli şekiller veriyoruz. Bu işi yaparak meslek sahibi olmanın sevincini yaşıyorum. Yaptığımız işin aile bütçemize katkısı olduğu için de mutluyum. Kazandığım paradan çocuğuma bisiklet aldım. Kadınların aile bütçesine katkıda bulunması çok güzel'' dedi.

Kristal cama şekil vermeyi 3 ayda öğrendiğini ifade eden Neşe Bıçak ise 3 kardeş olduklarını ifade ederek, ''Bir kardeşim evlendi, bir kardeşim okuyor. Aile bütçemize katkı sağlamak beni mutlu ediyor. Kazandığım parayla araba almayı planlıyorum. Bu uzun bir süre olsa bile araba alma hayali bile beni mutlu ediyor'' diye konuştu.

2 kız çocuğu olduğunu söyleyen İmran Bacak, yaklaşık 4 aydır atölyede çalıştığını kaydederek, ''Çocuklarımın geleceğini garanti altına alabilmek için çalışıyorum. Onlar 10 ve 12 yaşlarında. Böyle bir işletmenin beldemizde olması kadınlar için bir şans. Atölyede çalışan kadınların büyük bölümünün hayali gelecekte huzurlu bir yuvada yaşamak'' dedi.

Kadın işçilerden Bilge Şan ise aile bütçesine katkı sağladığını, 1 çocuğu olduğunu belirterek, ''1 yıldır atölyede çalışıyorum. İşe başladığımız ilk 3 ayda çok zorlanıyoruz. Oğlumun eğitimine katkı sağladığım için çok mutluyum'' diye konuştu.

BİN 200 DERECE SICAKLIKTA ERİYEN CAM ÇUBUKLAR

Mert Kristal atölyesinin sahibi Veli Mertoğlu, ocakta bin 200 derece sıcaklıkta eriyen cam çubuklara şekil verdiklerini belirterek, ''Bir cam parçasını yaklaşık 5 dakikada işliyoruz. Kristal camı zımpara yardımıyla şekillendiriyor ve desenler veriyoruz. Cama şekil verirken ayrıca su kullanıyoruz. Su sayesinde zımpara taşının yanmasını önlüyoruz. Zımpara taşı su almazsa patlama yapıyor'' dedi.

Atölyenin 11 yıldır faaliyet gösterdiğine işaret eden Mertoğlu, ''Camın ham maddesini Denizli'deki Paşabahçe Cam Fabrikası'ndan alıyoruz. Kullanılan camlar ithal malzeme. Atölyede özellikle süs eşyası, avize ve promosyon ürünleri yapıyoruz. Ürünlerimizi Yunanistan, İngiltere ve Almanya'ya da ihraç ediyoruz. Yurt dışına daha çok biblo tarzı ürünler gönderiyoruz. Ürünlerimizi internetten ve fuarlara katılarak tanıtmaya çalışıyoruz. Türkiye'nin 81 ilinden müşterimiz var'' diye konuştu.

Mertoğlu, atölyenin, beldede yaşayan kadınların istihdam edilmesine önemli katkı sağladığını belirterek, şunları söyledi:

''Küçük çapta da olsa beldemizde insanlara istihdam imkanı sağlamaya çalışıyoruz. Atölyemizde daha çok kadınlar çalışıyor. Kadınlar el işçiliğine daha yatkın. Yaklaşık 3 ayda kristal cama şekil vermeyi öğreniyor. Atölyemizde çalışan genç kızlar, aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Tamamen el işçiliğine dayalı ve ayrı bir ustalık isteyen cam sanatını Ege Bölgesi'nde sadece biz yapıyoruz. Müşterilerin talebine göre çalışıyoruz. Yılda ortalama 15 ila 20 bin parça biblo üretiyoruz. Talep gelirse 100 bine kadar çıkarabiliyoruz. Ayrıca atölyemizde cami avizeleri, ev dekorasyonları, maketler ve camla ilgili tüm aksesuarları hazırlayabiliyoruz. Tamamen yerli üretim yapıyoruz ve sektör olarak Çin'le rekabet halindeyiz. Türkiye'de bu sektörde yaklaşık 20 firma var. Bize devlet desteği sağlansa Çin'le çok rahat rekabet ederiz.''

KAYNAK : AA
YORUMLAR 1
  • Sercan 12 yıl önce Şikayet Et
    Merdiven altı. Çalışılan atölye tam bize yakışır merdiven altı bir atölye. Kör ampullerin altındaki işçiler ince işçilik yapmaya çalışıyorlar. Bir de çinle rekabet ederiz demişler. Çalışana verdiğiniz değerle çin ile rekabet edebilirsiniz doğru.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR