Kadından istihbarat elemanı olmaz mı?

MİT, dünyada bir ilke imza atarak kendi bünyesinde çektiği bir reklam filmi ile erkek elaman arıyor. MİT'in bu adımı, 'MİT ayrımcılık mı yapıyor? Neden sadece erkek eleman alıyor?' polemiğine neden oldu.

ABONE OL
GİRİŞ 28.09.2011 13:08 GÜNCELLEME 28.09.2011 13:08 İş Hayatı
Kadından istihbarat elemanı olmaz mı?
Kadından istihbarat elemanı olmaz mı?

Gülin Yıldırımkaya'nın haberi

‘MİT’te kadın da erkek de eşittir, ayrımcılık olmaz’

Eski MİT Müsteşarı, Eski Büyükelçi Sönmez KÖKSAL:

MİT’te kadın da erkek de eşittir. Benim bildiğim kadarıyla büyük oranda da kadın çalışan var. Bu ilan hangi amaçla verilmiş bilmiyorum ama mutlaka bir izahı vardır. MİT’te cinsiyet ayrımı yoktur. Kadın da erkek de eşit koşullarda çalışır. Ayrımcılık diyerek fazla hassasiyet göstermemek gerekiyor.

Terör ve Güvenlik Uzmanı, HABERTÜRK Gazetesi Yazarı Prof. Dr. İhsan Bal:

‘Erkekler mesleğin gerektirdiği donanıma sahipler’

SÖZ konusu erkek istihbarat uzman yardımcısı ilanı verilmesi, tamamen şartlardan kaynaklanan bir durum. Nasıl hemşirelerin önemli bir kısmı kadındır, askerlerin de önemli bir kısmı erkekse bu da şartlarla ilgili. Bu tabii ki bir kadının asker olmayacağı anlamına da gelmiyor. Nitekim örneğin polislik mesleğinde kadın oranı yüzde 8-10 civarındadır. Bunlar mesleğin gerektirdiği donanımlardan kaynaklanan ayrımlar. Buna rağmen yanlış hatırlamıyorsam bundan 4-5 ay önce de hem kadın hem de erkek eleman aldı MİT.

Dolayısıyla kadın çalıştırmayan veya kadına karşı ayrımcılık uygulayan bir bakış açısına sahip olduğu kanaatinde değilim. Kaldı ki son dönemlerde görüşmelerde adı geçen müsteşar yardımcısı da bir hanımefendiydi. O bakımdan ben MİT’in kadın konusunda bir takıntısının olduğunu değil, mesleğin gerektirdiği nitelikleri tanımlayarak eleman aldığını, gerek duyduğunda bazen kadın-erkek bazen de erkek olarak devam edildiği kanısındayım. Bunu cinsiyetçilik olarak yorumlamak, temel bilgilerden yoksun, tamamen kendi paradigmalarımızı ve şuuraltımızı bir kuruma mal etmek olur.

‘Kadınlar daha başarılı, ayrımcılık yapılmamalı’

STAR Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Mahir Kaynak:

BAHSİ geçen iş ilanı istihbaratta çalınacak bir memur alımına yöneliktir. Bu ilanla işe alınacak kişiler alana çıkıp bilgi toplayan kişiler değiller ya da ajan değiller. Bunlar memur olarak görev yapacakları için alınacak kişinin kadın ya da erkek olmasının hiçbir önemi yoktur. Hatta kadınlar bu konularda erkeklerden daha da başarılı olabilirler. Ben ilandaki erkek vurgusunu son derece yanlış, ayrımcı buluyorum.

Emekli MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş:

‘MİT’te çok fazla kadın var, yurtdışı pozisyonlar için erkek isteniyor olabilir’

MİT’te kadın personel önemli derecede zaten var. Ama şu anki ihtiyaç erkek ağırlıklı olabilir. Özellikle yurtdışı bazı görevlerde erkek personel ihtiyacı doğmuş olabilir. Bu açığı kapatmak için de erkek personel ilanı verilmiştir, bu normal. Yurtd ışına açılma konusu, Türkiye’nin ihtiyaçları çerçevesinde personel ihtiyacı doğmuş demek ki ve bu erkek adaylarda daha fazla öncelik almış. Bu önceliği de cinsiyetçilik olarak yorumlamamak lazım, bu bir ihtiyaç meselesidir. Bu devirde cinsiyetçilik yapan bir kuruluş kaldı mı! MİT’te çok başarılı bayan personeller var, her kademedeler ve başarıyla görevlerini yerine getiriyorlar. Ayrımcılık söz konusu değil.

GAZETE HABERTÜRK

YORUMLAR 1
  • osman 12 yıl önce Şikayet Et
    boş gündem.... mit bu defa resmi reklamı ile kadın için ihtiyaç duymamıştır, vay anasını bunu şimdi kim çıkarttı?
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR