850 ev hanımı iş kadını oldu!

Samsun İl Özel İdaresi tarafından başlatılan mikro kredi projesiyle 850 kadın girişimci oldu.

ABONE OL
GİRİŞ 18.11.2011 17:13 GÜNCELLEME 18.11.2011 17:13 İş Hayatı
850 ev hanımı iş kadını oldu!
850 ev hanımı iş kadını oldu!

 2009 yılının Nisan ayında başlatılan mikro kredi projesi kapsamında Samsun’da yürütülen çalışmalar neticesinde 850 kadına ulaşılarak üretime ve ev ekonomisine katkıda bulunmaları sağlandı.

İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Karakurt Başkanlığı'nda gerçekleştirilen İl Genel Meclisi Kasım ayı 11. birleşiminin gündem dışı görüşmelerinde Mikro Kredi Projesinin işleyişi ve süreci hakkında bilgi verildi.

Projenin Türkiye geneli ve Samsun yerelindeki işleyişini ve sürecini anlatan Mikro Kredi Rize Bölge Müdürü Emel Kuk, Mikro Kredi Projesinin Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ile İl Valilikleri arasında imzalanan protokollere istinaden Türkiye genelinde 52 ilde yürütülmekte olduğunu söyledi.

Proje kapsamında verilen kredilerin İl Özel İdareleri'nden aktarılan kaynakla sağlandığının altını çizen Kuk, “Samsun İl Özel İdaresi’nin maddi manevi destekleriyle Samsun’da yürüttüğümüz Mikro Kredi Projesi kapsamında çalışmalarımız yüzde 100 başarıyla sürdürülmektedir. Bu proje, ekonomik olarak ev hanımlarına, küçük atölye sahiplerine, çeyiz dükkân sahiplerine, imkânları doğrultusunda doğrudan satışta çalışan bayanlara destek vermeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda 3 yıllık süreçte 850 kadına ulaştık.” dedi.

CHP Grup Başkan Vekili İsmet Şahin’in kredinin geri ödemelerinde yüzde 15 faiz alınıyor, bunu neye istinaden alıyorsunuz” şeklindeki söylemlerine de açıklık getiren Kuk, şöyle konuştu: “Biz, ilk kez kredi talebinde bulunan kişiler için başlangıçta 700 TL’ye kadar kredi verilmekteyiz. Kredi alanlar bu kredileri çok küçük taksitler halinde geri ödemekte. Aynı kişiler 2. kez kredi talep ettiklerinde de bu oran artırılabilmekte. Kredilerin geri ödemesi haftalık şeklinde olup alınan krediye oranla haftalık ödenen miktar değişmektedir. Ancak kredilerin geri ödemesinde alınan yüzde 15'lik fark, hizmet giderleri (maaş, sigorta) olarak alınmaktadır.

Arkadaşlarımız sürekli olarak sahada çalışmaktalar. Bunun karşılığında da sigortaları ödenmekte ve maaş verilmekte. İl özel idarelerinin proje kapsamında verdiği kaynaklar kredi olarak kullanıldığından bu fark çalışan arkadaşlarımızın hizmet giderleri olarak alınıyor. Çünkü biz, bir devlet çatısı altında çalışmıyoruz. Yani bize maaş veren sosyal güvence sağlayan herhangi bir kurum ya da birim yok. Çalışan arkadaşlarımızın gideri alınan bu hizmet giderlerinden sağlanmak durumunda.”

3 YILDA 280 BİN LİRA KAYNAK

İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Kayaoğlu’da İl Özel İdaresi olarak Mikro Kredi Projesi’ne 2009’da 130.000 TL, 2010’da 50.000 TL ve 2011’de 100.000 TL olmak üzere şu ana kadar 280.000 TL kaynak aktarmıştır.” dedi.

Toplantı gündeminde ele alınan Araştırma Geliştirme (AR-GE) Daire Başkanlığının Plan ve Bütçe Komisyonunca uygun görülen 1.465.000 TL olan bütçesi de okunarak meclis onayına sunuldu ve kabul edildi. Meclis gündemi 21 Kasım Pazartesi saat 10.00’da tekrar toplanmak üzere kapandı.

KAYNAK : CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR