Moodist'ten tercih yapacak öğrenci ve ailelerine tavsiyeler

Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Psikologlarından Süreyya Kitapçıoğlu, öğrencilere ve ailelerine tercih yapma sürecini doğru yönetebilmeleri ve en doğru kararları verebilmeleri için tavsiyelerde bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 18.07.2017 11:09 GÜNCELLEME 18.07.2017 11:09 SAĞLIK
Moodist'ten tercih yapacak öğrenci ve ailelerine tavsiyeler
Moodist'ten tercih yapacak öğrenci ve ailelerine tavsiyeler

Üniversite tercihlerine ilişkin yazılı açıklama yapan Kitapçıoğlu, LYS sonuçlarının açıklandığını hatırlatarak, çok sayıda gencin üniversiteye yerleşebilmek için tercih yapma stresi içinde olduğunu dile getirdi.

Herkesin dünyaya geldiği ilk andan itibaren küçük birer mucit sayıldığına işaret eden Kitapçıoğlu, çevrenin ve ailenin kişilere bu anlamda keşfedilmeye açık bir alan sunmaya çalıştığını aktardı. Kitapçıoğlu, şunları kaydetti:

"Doğup büyüdüğümüz bu gelişime ve öğrenmeye açık alanda belli seçimler yapıp belli kararlar almak zorunda kaldığımız zamanlar vardır. İşte o önemli basamaklardan biri meslek seçimidir, lakin bu seçim esnasında karşımıza üniversite seçme ve yerleştirme dönemi çıkar. Şu anda içinde bulunduğumuz zaman dilimi sınavların bittiği, sonuçların açıklandığı, heyecanlı bir bekleyişin hakim olduğu bir dönem. Kimi öğrenciler için bazı konular daha netleşirken kimileri için daha belirsiz bir hal almış olabilir. Unutmamak gerekir ki bu durum içerisinden çıkılamayacak bir durum değildir.

Belki sınavınız istediğiniz gibi geçmedi, belki istediğiniz, ḫayalini kurduğunuz mesleğe veya üniversiteye bir miktar uzak kaldınız ama bu durum bir daha deneme fırsatına engel değildir. Aksine ömür boyu mutlu ve güzel hatırlayacağınız bir üniversite ve severek yapacağınız meslek yaşamı içerisinde olmak varken bir yıl daha denemek kayıp sayılmamalıdır. Tüm bu heyecanlı sınav süreci neticesinde elinize bir puan ve sıralama geldi, tabi bununla birlikte birtakım sorularla da meşgul olmaya başladınız. Üniversite mi, bölüm mü? Yoksa yeniden denemek mi? Şehir dışına gitmek nasıl olur? Özel üniversite mi, devlet mi?"

Burada önemli olan unsurun, kişinin kendi ilgi, yetenek ve isteklerinin ne kadar farkında olduğu şeklinde öne çıktığını bildiren Kitapçıoğlu, "Ne istediğinizi, bir üniversite yaşamından beklentilerinizi biliyor musunuz? Bunun için araştırma yapıyor musunuz? Kişinin bu süreçte kendi yetenek, ilgi ve isteklerinin farkında olması önemlidir. Bu aynı zamanda kişinin kendine dair farkındalığıdır. Bu farkında oluş ne kadar yüksek ise kişinin mevcut seçenekleri daha iyi değerlendirebilmesi de o kadar mümkün olacaktır" ifadelerini kullandı.


- Üniversite seçimi yaparken nelere dikkat etmeli?


Kitapçıoğlu, öncelikle kişinin çalışmak istediği bir meslek dalı varsa buna odaklanması gerektiğini bildirdi. Bunun yanı sıra kişinin bu mesleği ne kadar yerine getirebileceği, ilgi ve yeteneklerinin buna ne kadar müsait olduğu konusunun önem taşıdığına dikkati çeken Kitapçıoğlu, şu açıklamalarda bulundu:

"Önce kendinizin farkına varın, sonra istediğiniz meslek gruplarından kişilerle iletişime geçmeye çalışın, gerektiğinde çalıştıkları yerleri ve yaptıkları işleri görün. İstediğiniz mesleğin tanımını, eğitim süresini, aradığı nitelikleri ve çalışma alanlarını mümkün mertebe sağlıklı kaynaklardan araştırın.

İyi bir üniversitede çok da istemediğimiz bir bölümü okumak mı yoksa sıralamada yukarılarda olmayan bir üniversitede istediğiniz bölümü okumak mı? Unutmayın ki üniversite eğitimi belli bir zaman dilimini kapsar ancak yapacağınız iş ömür boyu devam edecektir. Bu sebeple üniversitelerin yan dal, çift anadal imkanlarını, yurt dışı eğitim olanaklarını, yabancı dil eğitim çeşitliliğini, mezun olduğunuzda iş bulma kolaylığınızı, üniversite sosyal yaşam ve öğrenci kulüplerini değerlendirerek bir karara varmanızı öneririz."

Ayrıca artık çok fazla özel üniversite olduğunu ancak nitelik ve nicelik farkının göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydeden Kitapçıoğlu, önerilerini şu şekilde tamamladı:

"Eğitim kadrosu nasıl, yapmak istediklerinizi size sunma fırsatı var mı? Gerektiğinde orada okuyan kişilere ulaşmaya çalışabilirsiniz. Sonuç olarak tüm bunları bir süzgeçten geçirdikten sonra karar vermek daha uygun olacaktır. Unutmamak gerekir ki kendinizi en iyi şekilde geliştirecek ve diplomanızın içini dolduracak olan sizlersiniz.

Bu süreçte ebeveynler olarak anne babaların da zaten bir karar verme sürecinde olan çocuklarının işlerini daha da zorlaştırmamalarını ve onlara destek olmalarını öneririz. Özellikle ebeveyn olarak anne babaların kendi istedikleri bölümleri ve üniversiteleri yazdırmaya çalışmamaya özen göstermesi gerekli. Sonuçta o üniversiteye gidip o bölümü okuyacak çocuklardır. Bu nedenle bu süreçte çocuklara destek olarak onları çeşitli meslek gruplarıyla tanıştırabilir ve çeşitli üniversitelere ziyaretlerde bulunup sağlıklı bilgi edinmesini sağlayabilirler.

Bu konuda gerektiğinde birkaç uzman yardımına başvurmak anne babalar için de faydalı olacak ve çeşitli perspektifler kazandıracaktır. Tercih döneminde olan herkese kolaylıklar dileriz."

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR