Elektrikte sektörün ilk "ücretsiz eğitim enstitüsü" öğrenci bekliyor

NURAN ERKUL KAYA - Orge Enerji Elektrik Taahhüt AŞ Üst Yöneticisi Nevhan Gündüz, kalifiye eleman yetiştirmek amacıyla, elektrik taahhüt sektörünün ilk ücretsiz eğitim enstitüsü olan Orge Enstitü'yü kurduklarını belirterek, "Hedefimiz ilk olarak bin kişi. Tabii ki bu sayıyı artırmak isteriz. Buraya öğrencilerin gelmesini bekliyoruz. Ne kadar çok öğrenci alabilirsek projemiz o ölçüde amacına ulaşacak." dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 17.04.2018 11:03 GÜNCELLEME 17.04.2018 11:03 EKONOMİ
Elektrikte sektörün ilk "ücretsiz eğitim enstitüsü" öğrenci bekliyor
Elektrikte sektörün ilk "ücretsiz eğitim enstitüsü" öğrenci bekliyor

Gündüz, AA muhabirinin, kurumsal sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirdikleri ve bu yıl itibarıyla eğitim vermeye başladıkları Ümraniye'deki Orge Enstitüsü'nün faaliyetlerine ilişkin sorularını yanıtladı.

Sektörde bir ilk olan Enstitü için ilk adımı 2016'da attıklarını ve kurum için ayrılan binanın bütün altyapısını bir öğretim yeri olarak dizayn ettiklerini dile getiren Gündüz, Enstitüde elektrik taahhüt işlerine yönelik her konuda, meslek, eğitim, cinsiyet ve yaş ayrımı yapılmaksızın eğitim verildiğini söyledi.

Gündüz, hem teorik hem de pratik derslerin verildiği Enstitüde şimdiye kadar 100'e yakın öğrenciye ulaştıklarını, bu öğrencilerin yüzde 25'inin 25 yaş altı, yüzde 65'inin 25 ile 50 yaş arası ve yüzde 10'unun da 50 yaş üzerinde olduğu bilgisini verdi.

- "Gece eğitimlerimiz de olacak"

5 eğitmenin görev yaptığı Enstitüde, katılımcıların çoğunluğunu erkeklerin oluşturduğunu anlatan Gündüz, eğitim süreci ve hedeflerine ilişkin şunları söyledi:

"Kalifiye eleman yetiştirmek amacıyla, elektrik taahhüt sektörünün ilk ücretsiz eğitim enstitüsü olan Orge Enstitü'yü kurduk. Burada 15-20 kişilik gruplar halinde eğitim veriyoruz. Çalışan veya okuyanlar için gece eğitimlerimiz de olacak. Eğitimler, ilk aşama olan çıraklık için 104-112 saat oluyor, teorik ve pratik dersleri kapsıyor. Çıraklık için ders saatleri bittiğinde öğrenciye bir final sınavı uygulanıyor. Eğer final sınavında başarı gösterebilirse, biz ona çıraklık sertifikasını veriyoruz. Sertifikasını aldıktan sonra isterse ayrılabiliyor, isterse de bir üst seviye olan kalfalık eğitimini almaya başlıyor. Kalfalık eğitiminde de aynı süreç geçerli. Kalfalık seviyesinde de 104-112 saat eğitim ve sonunda final sınavı yapılıyor. Kalfalıktan sonra da ustalık seviyesi geliyor. Ustalık eğitimini tamamlayan arkadaşlarımız, son final sınavını da verdikten sonra ustalık sertifikalarını alabiliyorlar. Hedefimiz ilk olarak bin kişi. Tabii ki bu sayıyı artırmak isteriz. Buraya öğrencilerin gelmesini bekliyoruz. Ne kadar çok öğrenci alabilirsek projemiz o ölçüde amacına ulaşacak."

Çoğu sektörde yaşanan ara eleman sıkıntısının ancak bu tür özel sektör girişimleriyle aşılabileceğini belirten Gündüz, "Kuruluş amacımız, daha verimli bir insan kaynağı ortaya çıkarmak. Aynı zamanda burada eğitim alan öğrencilerden kendi kadrolarımıza dahil edeceklerimiz de olabilir. Bu sertifikaları almış olmanın sektörde tercih sebebi olacağını düşünüyorum. Sertifikalarını alan arkadaşların maaş skalası çırak için en az bin 800, kalfa için 2 bin 200 ve usta için de 2 bin 500 lira civarında olacak." diye konuştu.

Gündüz, Türk inşaat sektöründe harcamaların yüzde 15'inin elektrik taahhüt işlerine yapıldığına dikkati çekti. Gündüz, sektörde yaklaşık 65 bin kişinin çalıştığını söyledi.

- Raylı sistemler için iş birliği

Enstitü tarafından verilen sertifikaların orta ve uzun vadede birçok kurum tarafından tanınacağına inandığını dile getiren Gündüz, daha fazla katılım sağlanması için İŞKUR'dan kendilerine kursiyer gönderilmesini istediklerini, aynı şekilde meslek liseleriyle de temasa geçerek mezun veya okuyan öğrencilerin Enstitüde eğitim almaları için çalışmalara başladıklarını anlattı.

Gündüz, Enstitüde şirketin aktif olduğu raylı sistemler alanında da eğitimler verildiğini belirterek, "Büyükşehir belediyesi ile raylı sistemler konusunda görüşmeler yapıyoruz. Burada, raylı sistemlerin elektriklendirilmesi konusunda ortak eğitim vermek üzere bir iş birliğine gitmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Enstitü binasının cephelerini güneş panelleriyle kaplayacaklarını söyleyen Gündüz, binanın elektrik ihtiyacının bu şekilde karşılanacağını ve ihtiyaç fazlası elektriğin piyasaya satılabileceğini de sözlerine ekledi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR