İzmirli ve Kosovalı iş adamlarından turizmde işbirliği

 İzmir merkezli Uluslararası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği (BATÜDER), Kosova'da düzenlenen 2015 Business Forum Prizren Fuar ve Konferansı'na katıldı. Konferansta İzmirli ve Kosovalı iş adamları turizmde işbirliği kararı aldı.

ABONE OL
GİRİŞ 06.10.2015 16:58 GÜNCELLEME 06.10.2015 16:58 EKONOMİ
İzmirli ve Kosovalı iş adamlarından turizmde işbirliği
İzmirli ve Kosovalı iş adamlarından turizmde işbirliği

Dernekten yapılan açıklamaya göre, Prizren bölgesinde 13 ülkeden 450 iş adamının katıldığı fuara BATÜDER üyesi iş adamları, fuarda yeni iş fırsatlarını görüşme imkanı buldu. 

Kosovalı iş adamlarıyla tarım, turizm ve tekstil sektörü gibi birçok alanda ticari görüşmeler yapılan fuarda, İzmir ve forumun düzenlendiği Prizren arasındaki turizm potansiyeli değerlendirildi.

BATÜDER Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, Avrupa'nın en genç ve eğitimli nüfusuna sahip Kosova'nın hızla gelişen bir ülke olduğunu, gelecek 5 yıl içinde de Avrupa Birliği'ne girmesinin beklendiğini vurguladı.

Bu sürenin yatırımcılar için "altın" değerinde olduğuna dikkati çeken Kazançoğlu, "Kosova, Avrupa Birliği'ne girdiği anda buraya gelmek dahi belli şartlara bağlı olacak. Vizeden tutun da yatırım yapmak isteyenler için kurallar değişecek. O yüzden bir an önce buraya adım atıp, yol alınması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Kazançoğlu, Kosova'nın coğrafi konumuyla önemli bir lojistik merkez olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"İşçi maliyeti son derece uygun. Vergi ve teşvikler de öyle ama hepsinden önemlisi en büyük avantaj, Prizren'de Türk nüfusun yüksek oluşu. Burada her üç kişiden ikisi Türkçe konuşuyor. Balkan ülkeleri arasındaki toplam dış ticaret hacmimiz 25 milyar dolar. 2023'te 50 milyar dolar hedef var. Bu hedefe ulaşmak için tüm yollar mevcut. Turizmden başlayabiliriz. Kosovalılar yaz tatillerini Antalya ve Kuşadası'nda geçiriyor. Gelin Çeşme'de tatil yapın."

Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar da turizm sektöründe İzmir ile ortak hareket etmek istediklerini belirterek, "Siz kış turizmi için Prizren'e biz de yaz aylarında Çeşme'ye gelelim" değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR