İzmir'de yapılması planlanan katı atık tesisi

Karşıyaka'ya yapılması planlanan katı atık tesisinin yer seçiminin iptali nedeniyle açılan dava kapsamında bilirkişi heyeti bölgede keşif yaptı

ABONE OL
GİRİŞ 14.12.2015 12:34 GÜNCELLEME 14.12.2015 12:34 GÜNCEL
İzmir'de yapılması planlanan katı atık tesisi
İzmir'de yapılması planlanan katı atık tesisi

Karşıyaka ilçesinde yapılması planlanan katı atık tesisinin yer seçiminin iptali nedeniyle açılan dava kapsamında bilirkişi heyetinin bölgede keşif yaptığı bildirildi.

İzmir Barosu Çevre Komisyonu Üyesi Avukat Enis Dinçeroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yamanlar'da kurulması planlanan atık bertaraf tesisi yer seçiminin iptaline ilişkin geçen yıl açılan İzmir 5. İdare Mahkemesi'ndeki davaya, İzmir Barosu olarak müdahil olma ve keşif için başvuruda bulunduklarını hatırlattı. 

Dinçeroğlu, "İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu'nun, 'İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın 19.08.2014 tarih ve 389 sayılı işleminde belirtilen ilimiz metropol alan sınırlar içerisinde katı atık sorununun entegre bir sistemle çözümü için Karşıyaka Yamanlar'da kurulması planlanan Kuzey Bölgesi Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi Projesi ile ilgili yer seçiminin uygun olduğuna' ilişkin 29.08.2014 tarih ve 285/2014/03 karar nolu kararının iptali istemiyle İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesine karşı açılan davada taleplerinin kabul edildiğini" belirterek, talep ettikleri keşifin, 11 Aralık'ta çeşitli üniversitelerden uzmanların yer aldığı bilirkişi heyetince yapıldığını söyledi.

Keşif talep etmelerinin, yer seçiminin yanlış olduğunu bilimsel olarak ortaya koymak olduğunu dile getiren Dinçeroğlu, bilirkişilerden yapılması planlanan tesise müsait bir alan olup olmadığının, yerleşim yerlerine uzaklığının, kolay erişilebilir ya da etrafından tarım ve orman arazisi bulunup bulunmadığı hususları da gözönüne alınarak rapor hazırlanmasının istendiği kaydetti.

Dinçeroğlu, raporun hazırlanması için heyete 30 gün süre verildiğini aktararak, "Tesisin kurulmak istendiği alanda su kaynakları var. Bu anlamda İzmir'in can damarı. 1,5 metreden su çıkıyor. Buraya yapılacak tesisi tüm havzayı olumsuz etkiler, tesis yeraltı sularını zehirleyebilir. Yaşam hakkı en temek haktır, bu hak tehlikeye düştüğünde tesisin faydasından söz edilemez" diye konuştu.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR