Sığınmacı kadın ve çocukların "gönüllü" melekleri

Fransa merkezli olarak kurulan, dezavantajlı toplumlarda anne ve yenidoğan sağlığı konusunda gönüllü doktorlar aracılığıyla sağlık hizmeti sunan Women and Health Alliance International (WAHA), Suriyeli sığınmacılara yönelik Yunanistan'da açtığı 4 merkezin ardından İzmir'de de Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği çatısı altında bir eğitim ve sağlık merkezi oluşturdu.

ABONE OL
GİRİŞ 01.04.2016 11:11 GÜNCELLEME 01.04.2016 11:11 GÜNCEL
Sığınmacı kadın ve çocukların "gönüllü" melekleri
Sığınmacı kadın ve çocukların "gönüllü" melekleri

GÜLCAN KAPLAN - Ülkelerindeki savaştan kaçarak İzmir'de güç şartlarda yaşam savaşı veren Suriyeli kadınlar ve çocukları için Uluslararası Kadın ve Sağlık Birliği (WAHA) tarafından bir eğitim ve sağlık merkezi açıldı.

Merkezde gönüllü sağlık danışmanlığı hizmeti sunan Op. Dr. Hatice Karahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada savaş nedeniyle mağdur olan kadın ve çocuklara hizmet verebilmeyi amaçlayan birliğin, Türkiye'de de bir merkez açma isteğini dile getirmesi üzerine katkı sunmaya karar verdiklerini, birliğin henüz resmi makamlarca tanınma prosedürünün devam etmesi nedeniyle Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği çatısı altında faaliyete başladıklarını dile getirdi.

Merkezde kadınlara sağlık taramaları, psikolojik danışmanlık anlamında hizmet verildiğini, ayrıca Türkçe kurslarının düzenlendiğini bildiren Karahan, önümüzdeki süreçte ekibe çocuk doktoru, aile hekimi ve çocuklara müzikle terapi yapacak psikoterapistlerin de katılacağını söyledi.

WAHA'nın tanınma sürecinin tamamlanması sonrası Gaziantep'te de bir merkezin açılmasının planlandığını dile getiren Karahan, şöyle konuştu:

"Sığınmacılar oldukça güç koşullarda yaşıyor. Merkeze başvuran kadınların genel olarak kötü koşullarda yaşamalarına bağlı olarak hijyene dikkat etmediklerini gözlemliyoruz. Smear gibi testleri bilmiyorlar, erkek doktora gitmeyi reddediyorlar, doktor kontrolünün öneminin farkında değiller ve gebelikten korunma ve aile planlaması konusunda çok bilinçsizler. 9 çocuklu kadınların dahi korunmayı bilmediklerini görüyoruz. Çocuklarda da yetersiz hijyen ve buna bağlı oluşan hastalıklar dikkat çekiyor."

- Mutlu oluyorlar

Merkezde sığınmacı kadınlara psikolojik danışmanlık yapan Esen Yangın ise kadınların topluma entegre olmalarını sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.

Henüz tanınma sürecinde olduklarını, verdikleri hizmetleri duyurmaya devam ettiklerini aktaran Yangın, savaş mağduru insanların ihtiyaçları doğrultusunda yardımcı olmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Yangın, "Sadece savaşla ilgili de değil. Günlük yaşamda bizim hissettiğimiz sorunları da yaşıyorlar. Türkiye'deki yaşamlarından kaynaklı da bireysel sıkıntıları da olabiliyor." dedi.

Suriyeli kadınların Türkçe bilmemeleri nedeniyle uyum sorunu yaşadığına dikkati çeken Yangın, bu ihtiyaçtan hareketle kadın ve çocuklar için Türkçe kursu açtıklarını, kadınların kurslara ilk günden yoğun ilgi gösterdiğini, annelerin kurs sırasında çocuklarını merkezde oluşturdukları minik oyun alanına bırakabildiklerini anlattı.

Sığınmacı kadınların kendileriyle ilgilenildiğini gördüklerinde çok mutlu olduklarını anlatan Yangın, "Bazen sadece biri tarafından desteklenmek ve yalnız olmadığını hissetmek, anlaşılmak dahi kadınlara özgüven aşılıyor. Bu merkez sayesinde kendilerini dış dünyada biraz daha güvende hissettiklerini düşünüyorum." diye konuştu.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR